KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ay-liikkeenkin syytä katsoa peiliin, professori Harri Melin kommentoi Teknologiateollisuuden ratkaisua

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (vas.), toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ja Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Marjo Miettinen yllättivät ay-liikkeen viime torstaina.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (vas.), toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ja Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Marjo Miettinen yllättivät ay-liikkeen viime torstaina. Kuva:

Ammattiliittojen pitää rukata omia sopimuskäytäntöjään vastaamaan sitä, että työpaikkatasolla on edellytyksiä käydä nykyistä enemmän neuvotteluja.

Kai Hirvasnoro
3.4.2021 7.01

Yleissitovien työehtosopimusten loppu. Näin tulkittiin Teknologiateollisuuden uutta strategiaa, jossa se siirtää valtakunnalliset tes-neuvottelut uudelle järjestölle Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle. Vanha Teknologiateollisuus ry auttaa jatkossa yrityksiä yrityskohtaisten sopimusten neuvotteluissa.

Viime syksynä Metsäteollisuus ry kertoi vetäytyvänsä tes-toiminnasta kokonaan. Alan neuvottelut käydään jatkossa yrityksissä.

Teknologiateollisuuden uusi järjestö aloittaa elokuussa. Sen jälkeen aletaan nähdä, mikä on tulevien sopimusten kattavuus. Jos Teknologiateollisuuden työnantajiin liittyy vain vähän yrityksiä, yleissitovuus sulaa kuin tämän talven lumet pääsiäisviikolla.

Yleissitovuuden vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriön alainen lautakunta. Yleissitovuuden edellytyksiä ovat sopimuksen valtakunnallisuus ja kattavuus. Käytännössä ehtona on se, että kaikista asianomaisen alan työntekijöistä noin 50 prosenttia työskentelee sopimuksen piirissä.

Kun sopimus on yleissitova, myös järjestäytymättömien työnantajien on noudatettava sen vähimmäisehtoja.

Ay-liikkeen yksimielinen tulkinta oli, että Teknologiateollisuuden tavoite on yleissitovuuden murtaminen.

Rakentavaakin henkeä

Professori Harri Melin Tampereen yliopistosta sanoo, että Teknologiateollisuuden yrityksissä on kahdenlaista ilmaa. Osa haluaa lisätä paikallista sopimista, hieman yli puolet yrityksistä arvioi oman yrityksen neuvottelukulttuurin ja yhteistoimintasuhteet kohtuullisen tai erittäin hyviksi.

Melin on ollut vuosien ajan ay-liikkeen luottomies. Vuonna 2008 hän toimi selvitysmiehenä kuljetusalan liittofuusiossa ja 2015 hän toimi alustajana joissain tilaisuuksissa, jotka koskivat uuden keskusjärjestön perustamista. Lopulta hankkeeseen ei ollut valmiutta.

Nyt Melin ei näe tilannetta yhtä synkkänä kuin ay-liike. Hänen käsityksensä pohjautuu Teknologiateollisuuden viikko ennen strategiamuutostaan julkaisemaan raporttiin Paikallinen sopiminen vientiteollisuudessa , jonka pohjana on yli 400 yrityksessä tehdyt haastattelut.

Sen mukaan alan yrityksissä halutaan yrityskohtaisuuden merkittävää lisäämistä työehdoissa, mutta ei yhtä yksioikoisesti kuin sopimustoiminnan viime syksynä hylänneessä metsäteollisuudessa. Tavoitteeseen on mahdollista päästä myös nykyistä raamiluonteisemmilla alakohtaisilla työehtosopimuksilla.

Melinin mielestä raportista löytyy rakentavaa henkeä, eikä se vastaa mielikuvaa sodasta ay-liikettä vastaan.

Edunvalvonnan painopiste työpaikoille

Teknologiateollisuuden osittainenkin irtautuminen tes-neuvotteluista tarkoittaa ay-liikkeelle sitä, että sen pitää panostaa nykyistä enemmän yritystason toimintaan.

Siitäkin Melin on puhunut vuosia.

– Ajatus siitä, että asiat ratkaistaan liittokohtaisilla sopimuksilla, alkaa olla ohi. Työnantajapuolella näyttää olevan alasta riippumatta aika vahva tahto siihen, että lisätään paikallisen sopimisen osuutta palkanmuodostuksessa. Ammattiliitoille se tarkoittaa, että niiden pitää rukata omia sopimuskäytäntöjään sillä tavalla, että työpaikkatasolla on edellytyksiä käydä nykyistä enemmän neuvotteluja, Melin sanoo.

Hänen viestinsä oli sama jo vuonna 2008, jolloin alettiin puhua tupo-maailman hautajaisista.

– Työelämän käytännöt ovat sillä tavalla muuttumassa, että painopiste edunvalvonnassa on siirtymässä työpaikoille. Kaikki osaaminen, jota ammattiliitoilla on, on kuitenkin ay-liikkeen ylärakenteessa. Nyt pitäisi jalkauttaa organisaatiota, siis lisätä resursseja työpaikkatasolle, Melin sanoi KU:n haastattelussa vuonna 2008.

– Paikallistaso on kova haaste ay-toiminnalle, kun päivittäiset ongelmat eivät ole enää liittotasolla hoidettavia. Ongelmia ei enää ratkaista ylätasolla vaan työpaikkatasolla, jossa työntekijät ovat heikoilla ja ammattiliitot nollavarustuksilla, hän jatkoi.

Työnantajat ohittavat kolmikannan

Nyt vuonna 2021 ollaan tilanteessa, jossa paikallisen sopimisen edistämisestä on neuvoteltu kolmikannassa viime syksystä saakka. Tuloksia ei tullut edes jatkoajan jatkoajalla. Asia on jäämässä hallituksen ratkaistavaksi kolmen viikon kuluttua pidettävässä puoliväliriihessä.

Melinin tulkinta on se, että työnantajat ohittavat kolmikannan ja tekevät omat ratkaisunsa, kun siinä ei synny tuloksia.

Tässä myös ay-liikkeellä on itsetutkiskelun paikka.

– Ay-liikkeen suurin virhe pitkään aikaan on siinä, että se ei ole nojannut ollenkaan eteenpäin. Proaktiivinen ote uusien menettelyjen löytämiseksi ja esittämiseksi muuttuvan maailman oloihin vastaamiseksi puuttuu.

– Minun tulkintani on se, että on luotettu nykyisen viime vuosikymmenien hyvän jatkuvan muuttumattomana edelleen. Maailman tappiin mennään näin. Teknologiateollisuuden yrityksissä taas halutaan muuttaa neuvottelumekanismeja vastaamaan kilpailijamaiden käytäntöjä.

Ay-liike on yhä vahva

Murtuuko nykyinen työehtosopimusjärjestelmä? Harri Melinin mukaan sitä ei vielä tiedä.

– Pitää muistaa, että meillä on edelleen hyvin vahva ammattiyhdistysliike. Työnantajatkin ovat aika tyytyväisiä nykyisiin neuvottelumekanismeihin ja siihen dialogiin, jota käydään työntekijöiden kanssa. En lue tätä niin, että nyt alkaa hirveä vyörytys ja jyrätään ay-liike. Työnantaja haluaa selvästi lisätä yritysten määräysvaltaa, mutta sopimalla ja neuvottelemalla.

Teknologiateollisuuden selvityksessä yritykset näkevät eniten korjattavaa palkanmuodostuksessa. Kritiikki kohdistuu erityisesti työehtosopimusten yleiskorotuksiin ja palkankorotuksia koskeviin ns. perälautamääräyksiin, jotka luovat odotuksia kaikille maksettavista samansuuruisista korotuksista. Yritysten mielestä se vaikeuttaa yrityskohtaisen kannustavan palkkauksen toteutumista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Ammattiliittojen viestintä koettiin näissä asioissa usein paikallisia palkkaneuvotteluja ja luottamusmiesten asemaa vaikeuttavaksi.

Yrityksissä nähdään, että ammattiyhdistysliike on mennyt monissa paikallisen sopimisen kysymyksissä siilipuolustukseen peläten oman vaikutusvaltansa vähenemistä. Myös yrityksissä pidetään tärkeänä, että liittojen toimintaa kehitetään tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Luottamusmiehellä on keskeinen asema paikallisissa neuvotteluissa. Työnantajat haluavat, että luottamusmiehen valintaan voivat osallistua kaikki kyseiseen henkilöstöryhmään kuuluvat henkilöt järjestäytymisestä riippumatta.

Juttua on korjattu 3.4. kello 14.52. Täsmennetty, että Melin ei toiminut uuden keskusjärjestön selvitysmiehenä vaan alustajana joissain sitä koskeneissa tilaisuuksissa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jari Myllykoski

Kansanedustaja vaatii: Varmuusvarastointi turvaamaan kotimaista viljanviljelyä

Pelastustoimeen toivotaan lisää koulutuspaikkoja.

Palomiehistä on jatkuva vaje – Korjattavissa yhdeksällä miljoonalla

Pia Lohikoski

Vasemmiston Lohikoski vaatii työmatkavähennyksiin kohtuullisuutta: ”Julkisilla kuluu jopa pari tuntia työmatkaan, joka omalla autolla taittuu reilusti alle tunnissa”

Li Andersson puhui vasemmistoliiton ministeriryhmän kesäkokouksen toritapahtumassa Tampereen Keskustorilla tiistaina.

Työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja esitetään palautettavaksi työnantajille, pääministeri tyrmäsi kesäkuussa – Li Andersson: Olisin aika yllättynyt, jos tämä olisi SDP:n linja

Uusimmat

Jari Myllykoski

Kansanedustaja vaatii: Varmuusvarastointi turvaamaan kotimaista viljanviljelyä

Pelastustoimeen toivotaan lisää koulutuspaikkoja.

Palomiehistä on jatkuva vaje – Korjattavissa yhdeksällä miljoonalla

Tervedenhuollon työntekijät osallistuivat seksuaalista väkivaltaa käsittelevään koulutukseen Holovanivskissa, Ukrainassa.

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson kommentoi kokoomuksen verolinjaa: ”Gallupjohdossa on puolue, jonka talouspoliittinen ohjelma ensi vaalikaudella on leikata sosiaaliturvasta”

 
02

Presidentti Zelenskyi jäi kiinni veroparatiisiyhtiöistä – Ukrainan haaveet sortuvat korruptioon

 
03

Li Andersson ihmettelee kokoomuksen kyvyttömyyttä asettua nykytilanteeseen: ”Surullista”

 
04

Kommentti: ”Nuorten suojeleminen ei kiinnosta moniakaan, kunhan ahdistelija ei ole ulkomaalainen”

 
05

Sunnuntaivieras: Suomi on puolustuspoliittinen kaksinaismoralisti

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Vasemmiston Lohikoski vaatii työmatkavähennyksiin kohtuullisuutta: ”Julkisilla kuluu jopa pari tuntia työmatkaan, joka omalla autolla taittuu reilusti alle tunnissa”

17.08.2022

Työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja esitetään palautettavaksi työnantajille, pääministeri tyrmäsi kesäkuussa – Li Andersson: Olisin aika yllättynyt, jos tämä olisi SDP:n linja

16.08.2022

Saramo tarjoaa vasemmistoliittoa seuraavaan hallitukseen: ”Maailmaa ei saada yhdessä hallituskaudessa valmiiksi”

16.08.2022

Olisiko jo aika sitoa lapsilisä indeksiin? Ministeri Sarkkinen ehdottaa tätä

16.08.2022

Li Andersson ihmettelee kokoomuksen kyvyttömyyttä asettua nykytilanteeseen: ”Surullista”

16.08.2022

35 miljoonan euron ehdotus budjettiriiheen: Toimeentulotukeen määräaikainen lisäys

16.08.2022

Vasemmistoliitto nimesi lisää eduskuntavaaliehdokkaita Pirkanmaalla ja Helsingissä

15.08.2022

PAMin jäsenet arvioivat tilannettaan: Töitä riittää, mutta oma talous sakkaa

15.08.2022

Teollisuusliitossa ihmetellään veroalepuheita: ”Kokoomuksella pettää logiikka”

15.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään