Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho tarjosi pitkän listan heikennyksiä työntekijöiden toimeentuloon ja oikeuksiin ja vastapainoksi mikroskooppisen kompensaation massiivisista heikennyksistä. Näin Halla-ahon viime viikonlopun puhetta analysoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n blogissa .
Halla-aho sanoi perussuomalaisten puoluevaltuustossa, että Suomen työllisyysastetta ei saada korjattua niin kauan, kun ay-liike vastustaa työttömyysturvan ja irtisanomissuojan heikennyksiä, paikallisen sopimisen lisäämistä, työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista ja lakko-oikeuden rajoittamista.
Työnantajapuolelta puolestaan puuttuu Halla-ahon mukaan ymmärrys siitä, että myös työntekijöiden neuvotteluasema on turvattava jollakin tavalla.
Elorannan mukaan Halla-ahon linjalla palkansaajilta otettaisiin kauhalla ja annettaisiin pipetillä takaisin.
”Tähän asti perussuomalaiset ovat, ainakin pistemäisesti, olleet puolustamassa yleissitovia työehtosopimuksia, ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja työttömyysturvan lisäpäiviä. Nämä ovat vaikuttaneet enemmän taktisilta kannatuskosiskeluilta kuin uskottavalta työntekijöiden puolustamiselta”, hän kirjoittaa.
Halla-ahon näkemys on ristiriidassa perussuomalaisten ay-aktiivien Peruspuurtajat-järjestön kanssa. Peruspuurtajat vaati maaliskuussa ay-liikettä puolustamaan valtakunnallisia yleissitovia työehtosopimuksia viime kädessä yleislakolla.
”Kentän ääni ei ole tainnut puheenjohtajalle asti kuulua, tai ei se ainakaan ole vaikuttanut”, Eloranta toteaa.
”Kova oikeistopuolue, jossa työväki on syrjässä”
Jussi Halla-aho äänesti työntekijöiden hyväksikäyttöä estävän lähetettyjen työntekijöiden direktiivin tiukentamista vastaan Euroopan parlamentissa vuonna 2018. Pitää toimia juuri päinvastoin kuin Halla-aho maalailee, jotta suomalaisen työntekijän asema paranee ja työehdot voidaan turvata, toteaa Eloranta. Työehtosopimusten kattavuutta ja sitovuutta on siis parannettava, jotta ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö vähenee.
Eloranta vertaa perussuomalaisten olleen Timo Soinin puheenjohtajuuskaudella työväenpuolue ilman sosialismia, mutta ”Halla-ahon johtama puolue on kova oikeistopuolue, jossa työväki on syrjässä”.
”Oliko puhe puoluevaltuustossa kosiolaulu oikeistohallitukselle vai houkuttelupuhe nykymenoon pettyneille duunariäänestäjille? Tai oliko kyseessä sittenkin molemmat, yritys tuplavoltilla seuraavaan hallitukseen?”
Eloranta ei usko työehtojen ja sosiaaliturvan heikentämisen ja työperäisen maahanmuuton kiristämisen keitoksen purevan suomalaiseen duunariin. Silti hänen mukaansa ”ay-liikkeessä on pantava Jussi Halla-ahon tuplavoltti merkille”.
”Kun äänestät perussuomalaisia, niin saat mitä tilaat. Suomalainen duunari tuskin tilaa työehtosopimusten romuttamista, lakko-oikeuden rajoittamista ja työttömyysturvan leikkaamista. Ja kuulemma äänestämällä perussuomalaisia saat Suomen takaisin – takaisin isäntävallan aikaan. Taitaa sittenkin olla aika viedä Suomi tulevaisuuteen, ei menneisyyteen”, kirjoittaa Eloranta.