KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Tällainen oli uutisvuosi 1721

Alexander Selkirkin patsas hänen kotitalonsa luona Lower Largo Fifessa Skotlannissa.

Alexander Selkirkin patsas hänen kotitalonsa luona Lower Largo Fifessa Skotlannissa. Kuva: Wikimedia commons

Bostonissa käytiin rajua kiistaa rokotuksista, Ruotsin suurvalta-asema päättyi Uudenkaupungin rauhaan ja Isossa-Britanniassa alettiin kutsua hallituksen johtajaa pilkallisesti pääministeriksi.

Arto Huovinen
2.1.2022 14.04

Maapallon väkiluku oli vuonna 1721 eri arvioiden mukaan runsaasta 600 miljoonasta runsaaseen 800 miljoonaan. Sadan edellisen vuoden aikana se oli kasvanut 50–100 miljoonalla.

Väestön määrä oli runsaasta seitsemästä runsaaseen kymmeneen prosenttiin maailman nykyisestä 7,9 miljardin väkiluvusta.

Maailman suurin kaupunki oli lähteestä riippuen joko Kiinan Peking, Japanin Edo (nykyinen Tokio), Turkin Konstantinopoli tai Thaimaan Ayatthaya. Suurimpien kaupunkien väkiluku oli miljoona tai jonkun verran alle. Euroopassa suurin Konstantinopolin jälkeen oli runsaan puolen miljoonan asukkaan Lontoo; Pariisi oli melko lähellä sitä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Maapallon väkiluku oli kymmenkunta prosenttia nykyisestä.

Suomen väkiluku oli 350 000–450 000. Se oli 1600-luvun lopun nälänhädän ja isonvihan vuosina vähentynyt arviolta sadalla tuhannella.

Suuri rokotuskiista

Huhtikuun 22. päivänä Bostonin satamaan saapui brittialus HMS Seahorse. Laivan mukana tuli isorokko, joka seuraavan kymmenen kuukauden aikana tartutti puolet kaupungin 11 000 asukkaasta. Tautiin kuoli 844 kaupunkilaista.

Pappi Cotton Mather (joka 30 vuotta aikaisemmin oli tullut tunnetuksi Salemin noitavainojen lietsojana) lähetti Bostonissa toimineille 14 lääkärille kirjeen, jossa hän ehdotti epidemian taltuttamista rokotuksilla.

Mather oli saanut seurakuntalaisilta lahjaksi orjan nimeltä Onesimus. Tämä kertoi, että Afrikassa suojauduttiin isorokkoa vastaan ottamalla sairastuneen ihosta mätää ja hieromalla sitä rokotettavan ihoon tehtyyn haavaan. Menettely johti useimmiten vain lievään tautiin, joka kuitenkin tuotti vastustuskyvyn.

Menetelmä tunnettiin eri puolilla maailmaa, mutta ei länsimaisessa lääketieteessä.

Vain yksi Bostonin lääkäreistä, Zabdiel Boylston, kiinnostui Matherin ehdotuksesta. Hän rokotti ensin poikansa, orjansa ja orjan pojan.

Boylstonin rokotukset nostattivat rajun vihakampanjan. Häntä haukuttiin puoskariksi ja 16-vuotiaan Benjamin Franklinin päätoimittama The New-England Courant -lehti hyökkäili heti 7.8. ilmestyneestä ensimmäisestä numerostaan lähtien Boylstonia vastaan.

Bostonin kaupunginvaltuusto käski elokuussa Boylstonia lopettamaan rokotukset, mutta tämä jatkoi pian niitä. Boylstonia ahdisteltiin kaduilla ja hän joutui välillä piiloutumaan. Myös Cotton Matheria ahdisteltiin, ja kerran hänen kotiinsa heitettiin pommi, joka ei kuitenkaan räjähtänyt.

Zabdiel Boylston puolusti rokotuksiaan.

Zabdiel Boylston puolusti rokotuksiaan.

Vastustajat pelkäsivät rokotusten levittävän isorokkoa. Vihaan sisältyi myös rasismia: mitä opittavaa bostonilaisilla muka olisi afrikkalaiselta orjalta?

Boylston joutui lopettamaan marraskuussa, mutta pari lääketieteen opiskelijaa jatkoi rokotuksia. Boylston kumppaneineen rokotti alkeellisella rokotteellaan 280 ihmistä, joista 6 kuoli.

Rokotettujen kuolleisuus oli siis alle 2,2 prosenttia, kun rokottamattomista kuoli lähes 15 prosenttia.

Konstantinopolista 26.4. palannut Mary Wortley Montagu toi isorokkorokotuksen myös Englantiin. Hänkin kohtasi vastustusta. Elokuussa seitsemän kuolemantuomittua sai kuitenkin valita teloituksen tai rokotuksen. Heidät rokotettiin, ja kaikki selvisivät hengissä.

Uudenkaupungin rauha

Elokuun 30. päivänä solmittiin Ruotsin ja Venäjän välillä Uudenkaupungin rauha. Ruotsi oli käynyt suurta Pohjan sotaa useita maita vastaan, mutta muiden kanssa rauha oli tehty jo aiemmin.

Rauha merkitsi Ruotsin suurvaltakauden päättymistä. Ruotsi joutui luovuttamaan Venäjälle Liivinmaan (nykyisen Latvian pohjoisosan ja Viron eteläosan), Viron, Inkerinmaan, Käkisalmen läänin eteläosan ja läntisen Karjalankannaksen. Ruotsi oli toukokuussa alkaneissa neuvotteluissa altavastaaja, ja ainoana myönnytyksenä se sai säilytettyä Lappeenrannan rajan länsipuolella.

Japanissa otettiin käyttöön historian ensimmäinen aloitelaatikko.

Venäjä kuitenkin maksoi korvauksena alueista 2 miljoonaa riikintaaleria ja lupasi säilyttää niiden asukkaiden uskonnon, omaisuuden, lait ja säätyjen oikeudet.

Suomessa Uudenkaupungin rauha lopetti isonavihana tunnetun Venäjän miehityskauden, joskaan isoviha-nimitystä ei vielä tuolloin käytetty.

Isoviha oli Suomen historian pahin terrorikausi. Pahimmat julmuudet tapahtuivat miehityskauden alussa vuosina 1713–1714. Ne kohdistuivat erityisesti Kaakkois-Suomeen sekä Pohjois-Pohjanmaalle. Tsaari Pietari Suuri oli antanut käskyn, että Pohjanmaa on hävitettävä niin, ettei Ruotsi pääse sieltä enää koskaan hyökkäämään.

Venäjän joukot tappoivat, kiduttivat ja raiskasivat. Tämä tosin oli ajan yleinen sodankäyntitapa; Ruotsin joukot olivat toimineet samoin esimerkiksi Puolassa.

Uudempi historiantutkimus arvioi, että isonvihan aikana tapettiin, pakeni Suomesta tai siepattiin Venäjälle yhteensä 50 000–60 000 ihmistä. Siepattuja suomalaisia käytettiin työvoimana Venäjällä ja myytiin orjiksi itämaille.

Politiikan uutisia

Pietari Suurelle 1721 oli vauhdikas vuosi. Tammikuussa hän otti Venäjän ortodoksisen kirkon käytännössä valtion alaiseksi asettamalla kirkon ylimmäksi johtajaksi Moskovan patriarkan sijasta kollektiivisen elimen, Pyhän synodin.

Marraskuun 2. päivänä (lokakuun 22. päivänä Venäjän silloisen ajanlaskun mukaan) Pietari Suuri otti uudeksi tittelikseen Koko Venäjänmaan keisari. Hän säilytti myös tsaarin arvonimen varsinaisen Venäjän ulkopuolisten alueiden hallitsijana.

Vain Puolan, Preussin ja Ruotsin hallitsijat tunnustivat Pietarin keisariksi. Muut pelkäsivät, että keisari pitäisi itseään ylempänä kuin muiden maiden kuninkaat ja alkaisi vaatia ylivaltaa samalla tavalla kuin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari oli katsonut olevansa koko kristikunnan johtaja.

Robert Walpole oman aikansa pilakuvassa.

Robert Walpole oman aikansa pilakuvassa. Kuva: Wikimedia commons

4.4. Robert Walpole nimitettiin Ison-Britannian hallituksen johtoon. Hän oli ensimmäinen, josta käytettiin nimitystä pääministeri (prime minister). Tuohon aikaan pääministeriä pidettiin kuitenkin pilkkanimenä, eikä Walpole itse koskaan hyväksynyt sitä. Hänen virallinen tittelinsä oli First Lord of the Treasury.

Alkuvuosi oli ollut dramaattinen Britannian politiikassa. Tammikuun 6. päivänä oli tutkimuskomitea julkistanut raporttinsa South Sea Companyn osakekuplasta. Yhtiö oli perustettu kaupankäyntiin, erityisesti orjakauppaan Espanjan amerikkalaisten siirtomaiden kanssa, ja 1720 se oli luvannut ottaa hoidettavakseen Ison-Britannian valtionvelan.

Kupla puhkesi syyskuussa 1720. Raportissa useiden johtavien poliitikkojen todettiin ottaneen lahjuksia tai muuten sotkeutuneen kuplaan. Hallitusta ennen Walpolea johtanut James Stanhope kuoli 5.2., päivä sen jälkeen kun hän oli saanut parlamentissa sairauskohtauksen puolustaessaan hallituksen toimintaa South Sea Companyn asiassa.

Rikosuutisia

28.4. Historian kuuluisimpiin naismerirosvoihin kuulunut Mary Read kuoli kuumeeseen Port Royalin vankilassa Jamaikalla. Read oli jäänyt edellisessä marraskuussa kiinni osana kapteeni Jack Rackhamin miehistöä, johon kuului myös Anne Bonny. Rackham hirtettiin, mutta Read ja Bonny saivat lykkäystä, koska sanoivat olevansa raskaina. Bonnyn myöhemmästä kohtalosta ei ole tietoa.

Merirosvo Mary Read tuntemattoman aikalaistaiteilijan kuvaamana.

Merirosvo Mary Read tuntemattoman aikalaistaiteilijan kuvaamana. Kuva: Wikimedia commons

Espanjan perimyssodan päättyminen 1714 oli jättänyt merimiehiä ja sotilaita työttömiksi. Tästä oli seurannut niin sanottu merirosvojen kulta-aika Karibialla, Intian valtamerellä, Pohjois-Amerikan itärannikolla ja Afrikan länsirannikolla.

28.11. Teloitettiin Pariisissa maantierosvo Cartouche, jonka kerrottiin ryöstäneen rikkailta ja antaneen köyhille.

Kulttuuriuutisia

24.3. Johann Sebastian Bach lähetti Brandenburgilaisten konserttojen nuotit Brandenburgin varakreiville Christian Ludwigille. Konserttoja ei tiettävästi esitetty Bachin elinaikana, koska niitä pidettiin liian vaikeina soitettavaksi.

13.12. kuoli merimies Alexander Selkirk, joka vuosina 1704–1709 oli viettänyt yli neljä vuotta jätettynä Juan Fernándezin saariryhmään kuuluvalle autiolle saarelle eteläisellä Tyynellämerellä, 670 kilometrin päässä Chilen rannikosta. Selkirkin palattua Englantiin hänen selviytymistarinansa herätti suurta huomiota ja toimi innoittajana Daniel Defoen romaanille Robinson Crusoe (ilmestyi 1719).

Muita uutisia

Tarkka päivä ei tiedossa. Jo 60 vuotta valtaistuimella istunut keisari Kangxi kielsi kristittyjen lähetyssaarnaajien toiminnan Kiinassa. Tämä oli vastaveto paavi Klemens XI:n bullalle Ex illa die, jossa tuomittiin konfutselaiset ja muut kiinalaisten uskontojen riitit sekä kiellettiin jesuiittalähetyssaarnaajia osallistumasta niihin.

Kiina keisari Kangxi.

Kiina keisari Kangxi. Kuva: Wikimedia commons

19.3. Edellä mainittu paavi Klemens XI kuoli. Hänen seuraajakseen valittiin 8.5. uudistusmielinen Innocentius XIII.

26.4. Tabrizin kaupunkiin Iranissa iski raju maanjäristys, joka tuhosi kolme neljäsosaa kaupungin rakennuksista. Uhriluvuksi on arvioitu 80 000, korkeimpien arvioiden mukaan jopa 250 000.

Tarkka päivä ei tiedossa. Japanin tosiasiallinen hallitsija eli shogun Yoshimune Tokugawa asetti historian tiettävästi ensimmäiset aloitelaatikot Edon linnan ulkopuolelle. Vain shogunilla itsellään oli avain laatikkoihin, joita kutsuttiin nimellä meyasubako.

Shogun Yoshimune Tokugawa.

Shogun Yoshimune Tokugawa. Kuva: Wikimedia commons

Tarkka päivä ei tiedossa. Richard Newsham jätti Lontoossa patenttihakemuksen ensimmäiselle tehokkaalle, pyörillä liikuteltavalle ja käsivoimin toimivalle paloruiskulle.

Sarjassa on aiemmin tarkasteltu uutisvuosia

 1013

 1114

 1215

 1316

 1417

 1518

ja 1619

sekä historian pandemioita

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Papanasamin ranta pohjoisjyrkänteeltä kuvattuna.

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

Warsunilainen Qadir Sheikh vammautui miinaonnettomuudessa. Sheikh suree sitä, että vamman vuoksi hänen tyttärensä jäävät ilman koulutusta.

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Uusimmat

Papanasamin ranta pohjoisjyrkänteeltä kuvattuna.

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

Warsunilainen Qadir Sheikh vammautui miinaonnettomuudessa. Sheikh suree sitä, että vamman vuoksi hänen tyttärensä jäävät ilman koulutusta.

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
05

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

23.05.2025

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

23.05.2025

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään