Vasemmistoliitto kirjasi itselleen vaalivoiton sunnuntain aluevaaleissa. Tulos oli tasan 8 prosenttia. Viime kesän kuntavaaleissa se oli Helsingin äänistä puhdistettuna 7,2 prosenttia. Vasemmistoliitto sai 100 aluevaltuutettua.
Puoluesihteeri Mikko Koikkalainen kirjasi numeroiden lisäksi toiseksi voitoksi sen, että vasemmistoliiton nostamat teemat nousivat vaalien pääkeskustelunaiheeksi.
Vasemmistoliitolle manattiin vaalitappiota, koska Helsinki ei ole mukana vaaleissa. Me näytimme! Toisin kävi. Päinvastoin voitimme suhteessa kuntavaaleihin, vaikka Helsinki puuttui vaaleista. Vaalit eivät ole pelkkää matematiikkaa, vaan vaalityötä ja julkista keskustelua. 7/x.
— Mikko Koikkalainen (@M_Koikkalainen) January 24, 2022
Aluevaalien ääniharavaksi nousi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Varsinais-Suomesta 7 795 äänellään. Hän ohitti ääntenlaskennan loppusuoralla saman alueen Aki Lindénin (sd.), joka sai 7 701 ääntä. Kokoomuksen Petteri Orpo jäi alle 3 300 äänen.
Vasemmistoliiton kannatus nousi kuntavaaleista tasan 2 prosenttiyksikköä, mutta laski eduskuntavaaleista 0,4 Varsinais-Suomessa.
Lisäpaikka Pirkanmaalta eduskuntaan?
Vasemmistoliitosta kovimpien ääniharavoiden listalle ylsi myös Anna Kontula Pirkanmaalta 2 830 äänellä.
Pirkanmaalla vasemmistoliitolla meni muutenkin erityisen hyvin. Puolueen kannatus nousi kuntavaaleista 2,2 prosenttiyksikköä ja eduskuntavaaleista 2,5 prosenttiyksikköä. Se oli pitkään kiinni kolmanneksi suurimman puolueen paikassa, mutta 10,7 prosentin kannatus riitti lopulta neljänneksi suurimmaksi kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten takana.
Runsaan vuoden kuluttua pidettäviin eduskuntavaaleihin vasemmistoliiton näkymä on lupaava. Viimeksi toinen paikka oli hilkulla, ensi keväänä se voi tulla. Kontulan jälkeen eniten ääniä sai puolueen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen 1 322.
Savo-Karjassakin etenemistä
Hyvin vasemmistoliitolla meni myös Pohjois-Karjalassa. Viime eduskuntavaaleista kannatus nousi yli 3 prosenttiyksikköä, kuntavaaleista yli 2. Terveyskeskuslääkäri, kunnallisneuvos Tapio Hämäläinen nousi valtuustoon 1 334 äänellä, mikä oli lähes kolme kertaa enemmän kuin listan kakkosella Anni Järvisellä.
Eduskuntavaaleissa samaan vaalipiiriin kuuluvassa Pohjois-Savossa tulos pysyi liki ennallaan. Laura Meriluoto keräsi komean äänipotin 1 094, millä pääsi alueen ääniharavien listalle. Kansanedustaja Matti Semi jäi puoleen siitä.
Vasemmistoliitto eteni myös Keski-Suomessa. Puolueen ääniosuus maakunnassa oli 8,7 prosenttia, eli puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin Keski-Suomen alueen kuntavaaleissa vuonna 2021.
Keski-Suomen Vasemmiston puheenjohtaja ja aluevaltuutetuksi valittu Eila Tiainen piti kampanjaa onnistuneena. Vasemmistoliitolla oli ehdokkaina paljon sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia ja puolue kampanjoi asiakysymyksillä.
– Vaalitilaisuuksissa ihmiset kysyivät tarkasti sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin liittyen. Kansalaiset ovat hyvin perillä asiakysymyksistä.
Pohjois-Suomessa tappioita
Pohjoisessa vasemmistoliitolle tuli tappioita. Pohjois-Pohjanmaalla 10,3 prosentin kannatuksessa oli vajaa prosenttiyksikkö miinusta viime kesän kuntavaaleista ja 1,8 prosenttiyksikköä viime eduskuntavaaleista.
Vasemmistoliitosta yli tuhat ääntä saivat Anne Huotari ja Olli Kohonen.
Myös Kainuussa vasemmistoliiton tappiot olivat samaa luokkaa. Puolue oli kuitenkin toiseksi suurin keskustan jälkeen. Eniten ääniä alueella sai kansanedustaja Merja Kyllönen 738.
Lapissa vasemmistoliitto oli kolmanneksi suurin jääden prosenttiyksikön SDP:stä. Kuntavaaleihin verrattuna tuli pieni voitto ja eduskuntavaaleihin nähden pieni tappio.
Piia Kilpeläinen-Tuoma oli vasemmistoliiton ykkösnimi Lapissa.
Uudellamaalla enimmäkseen voittoja
Itä-Suomen pienillä alueilla vasemmistoliiton kannatus oli vakaata kunta- ja eduskuntavaaleihin verrattuna.
Satakunnassa puolue notkahti hieman molemmista vaaleista.
Uusimaa jakautuu neljään hyvinvointialueeseen. Länsi-Uudellamaalla vasemmistoliitto eteni 0,7 ja 0,6 prosenttiyksikköä kunta- ja eduskuntavaaleista, Kesk-Uudellamaalla vajaan prosenttiyksikön molemmista, idässä tuli sekä plussaa että miinusta, ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella voittoa tuli 2,2 prosenttiyksikköä eduskuntavaaleista sekä 1,3 kuntavaaleista. Kokonaisuutena eduskuntavaalien Uudenmaan vaalipiirissä vasemmistoliitto meni eteenpäin.