KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Kivelän sisarukset uskovat useimpien haluavan hyvää eläimille: ”Mutta ihmisistä pieni vähemmistö tietää, miten eläintuotanto toimii”

Kuva: Antti Yrjönen

Kivelän sisaruksille pyrkimys eläinten hyvinvointiin on itsestäänselvyys.

Tuula Kärki
20.3.2022 7.00

Helsinkiläiset sisarukset Saila ja Mai Kivelä ovat eläinoikeusaktivisteja. Heillä on kuitenkin ollut eri tiet toimia saman päämäärän hyväksi. Saila on tunneihminen ja Mai asiapirkko.

Saila Kivelä valitsi suoran toiminnan. Hän kiersi salakuvaamassa eläintiloilla olosuhteita, joissa tuotantoeläimiä pidettiin. Oikeutta Eläimille -järjestö julkaisi vuonna 2009 kuvia ja videoita 30 suomalaiselta sikatilalta.

Siitä seurasi oikeudenkäynti, jossa 11 sikatilallista vaati Saila Kivelälle ja Karry Hedbergille vankeusrangaistuksia ja 180 000 euron vahingonkorvauksia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Turun hovioikeus hylkäsi lopulta kaikki syytteet Kivelän osalta. Hedberg tuomittiin julkisrauhan rikkomisesta yhdellä sikatilalla ehdottomaan vankeuteen.

Salakuvauksista on jo aikaa, mutta nyt niiden materiaalia nähdään pieneltä osin tuoreessa Saila Kivelän ja Vesa Kuosmasen pitkässä dokumenttielokuvassa Eläinoikeusjuttu. Sen ensi-ilta oli 4. maaliskuuta.

Elokuvan ikärajaksi on määrätty 16 vuotta.

– Erikoista, että alle 16-vuotiaat eivät saa nähdä, miten Suomessa tuotetaan ruokaa, Saila Kivelä pohtii.

Politiikan keinoin

Mai Kivelä valitsi toisin. Hän toimi järjestöissä ja politiikassa ja on nyt eduskunnan ainoa eläinoikeustaustainen kansanedustaja. Hän edustaa vasemmistoliittoa.

– Se, mitä teemme, ei ole ristiriitaista. Mutta en pystyisi tekemään sitä, mitä Mai tekee, Saila sanoo.

Hän toteaa tietävänsä, että pienetkin muutokset lainsäädännössä – vaikkapa häkkien koossa tai teollisuuden toiminnassa – voivat olla isoja asioita.

– Silti ne ovat valovuosien päässä siitä, mikä minulle on keskeistä. Tutkitusti eläinten tietoisuus, tunteet, tarve olla aktiivinen yksilö ja päättää omasta elämästä ovat evolutiivisesti taanneet lajien selviytymisen, hän sanoo.

– Me ihmisetkin olemme eläimiä, ja keskeiset eläimyyteen liittyvät asiat ovat yhteisiä ihmisten ja muiden eläinten välillä. Siksi en pysty vääntämään vain häkkien koosta.

Saila toteaa kuitenkin tiedostavansa sen, että nyt ensimmäistä kertaa Suomessa lainsäädäntöä lähestytään eläinnäkökulmasta. Uusi eläinsuojelulaki on parhaillaan valmisteilla.

– Aiemmin lainsäädäntö on muodostunut puitteiksi tehokkaalle tuotannolle.

Mai Kivelä on toiminut ja työskennellyt pitkään kansalaisjärjestöissä. Hän arvioi, että ne toimivat pitkälti samalla logiikalla kuin puoluepolitiikka.

– Yrität vaikuttaa muihin, jotta he pitäisivät tärkeinä sinun mielestäsi tärkeitä asioita, hän kuvailee.

– En näe järjestöjen asettamia tavoitteita radikaalisti erilaisina verrattuna siihen, mitä me eduskunnassa tavoittelemme. Eläinsuojelulakiesitystäkin olen käsitellyt kansalaisjärjestöjen edustajana ministeriön ohjausryhmässä ja tehnyt sen puitteissa poliitikkoihin kohdistettua vaikuttamistyötä.

Elokuvan avulla

Saila Kivelän ja Kuosmasen dokumenttielokuva on ollut valmisteilla yli kymmenen vuotta. Se kertoo Saila Kivelän taistelusta eläinten oikeuksien puolesta, siitä seuranneesta surusta ja pettymyksestä ja hiljalleen uudelleen viriävästä uskosta.

Se kertoo myös hänen sisarestaan Maista ja sisarusten yhteisestä tavoitteesta. Kolmas keskeinen hahmo on eläinoikeusaktivisti Kristo Muurimaa, joka on muun muassa tehnyt Koneen säätiön apurahalla valokuvakirjan tuotantoeläinten kärsimyksestä. Elokuva kertoo myös Kivelöiden perheestä.

Saila Kivelä meni eläintiloille ja kuvasi tuotantoeläinten olosuhteita.

Saila Kivelä meni eläintiloille ja kuvasi tuotantoeläinten olosuhteita. Kuva: Antti Yrjönen

Pääosassa on kuitenkin Saila Kivelä.

– Iso haaste oli juuri oma roolini elokuvassa. Olisi ollut houkuttelevaa rakentaa Main ja Kriston roolit isommiksi, koska he ovat tehneet niin kiinnostavia ja uskomattomia juttuja, Saila Kivelä sanoo.

– Mutta näen, että tarinani tuo elokuvaan kerronnallista vahvuutta.

Mai Kivelä ei tiennyt, mitä odottaa elokuvalta.

– Etukäteen oli vähän vaikea olo, koska aihe oli niin intiimi ja tulee niin lähelle omaa elämää, mutta minulla ei ollut mitään päätäntävaltaa sen suhteen, mitä elokuva paljastaa, hän sanoo.

– Politiikassa pystyy paremmin itse määrittämään, mitä kertoo. Nyt esillä on perheasioita ja asioita, joista en ole koskaan kertonut julkisuuteen. Toki se, että luotan Sailaan, helpottaa tilannetta.

Mai Kivelään sattui elokuvassa eniten se kärsimys, jonka Saila Kivelä siinä paljasti itsestään.

– On raskasta nähdä noin brutaalilla tavalla toisen tuska. On ehkä vaikeampi katsoa läheisen ihmisen tuskaa kuin kokea se itse.

Suru eläimistä

Mistä tuska sitten syntyy?

– Sen ytimessä on tietysti suru eläimistä, Saila Kivelä sanoo.

Hän sanoo, että salakuvaamiseen ei juurikaan tarvita rohkeutta.

– Siinä menee toimintamoodiin ja vain tekee.

Se, mikä häntä ahdisti toiminnassa, olivat pitkän aikavälin vaikutukset.

– Siihen liittyy paljon surua ja musertumista sen edessä, että eläimiä voidaan kohdella niin. Mutta siitä seurasi turtuminen. On hullua, miten nopeasti siihen turtui, hän sanoo.

Hän ei halunnut turtua.

– Sikalassa kuvatessa tuli tunne, että en pysty auttamaan näitä. Jatkuvasti menen, otan kuvia, lähden pois ja suljen oven. Näen ihan hirveitä juttuja. Mutta kuitenkin lähden pois. Ja taas meillä on kuvat, ja viemme ne toimitukseen. Yhteiskunta kuohuu kuvista laajasti, mutta muutosta eläinten oloihin ei tapahdu.

Saila Kivelä arvioi, että salakuvausnauhojen editoiminen on ollut ehkä kauheinta, mitä hän on tehnyt.

– Sen jälkeen menet taas eläintilalle ja näet, että siellä on uudet yksilöt, jotka kärsivät. Ikuistan kärsimyksen toivoen, että juuri nämä kuvat vaikuttaisivat niin, ettei enää tulisi uusia kärsivien eläinten sukupolvia.

Mutta kun jokaisen oven takana on uudet eläimet, jotka tuijottavat.

– Se yksilöiden kohtaaminen muuttui yhä vaikeammaksi

Myös toivottomuus iski.
– Vuodesta toiseen törmäsi samoihin vastauksiin viranomaisilta ja poliitikoilta. Mikään ei johtanut rakenteellisiin muutoksiin, hän sanoo.

– Kyse on teollisuudesta, jonka raaka-aine ovat yksilöt.

Aktivistiksi jo lapsena

Toinen tunteita herättänyt asia oli se, miten sisar toimi.

– Kun Mai alkoi aktivistiksi, hän oli yhdeksänvuotias ja minä viiden. Kasvoin maailmankuvaan, jossa oli selvää, että tiettyjä asioita pitää puolustaa ja tiettyjä korjata, Saila Kivelä sanoo.

Käänteentekevä hetki oli se, kun Saila näki ensimmäiset salakuvat.

– Miten sellainen todellisuus voi olla niin lähellä meitä? Yhteiskunta kyllä reagoi kuviin vahvasti, mikä osoittaa, että emme uskoneet ja halunneet eläimiä kohdeltavan niin. Käynnistyi suuri kulttuurinen ja kuluttamisen muutos, mutta institutionaalinen yhteiskunta ja poliitikot antoivat lupauksista huolimatta kysymyksen jäädä laahaamaan paikalleen. Se alkoi tuntua farssilta. Miksi poliittisen vastuunvälttelyn annettiin tapahtua?

Saila eli kahden todellisuuden välissä.

– Yöllä jossain eläintilalla näin järkyttäviä asioita. Sitten menin aamulla yliopistolle, jossa pitäisi olla hyvä ymmärrys yhteiskunnasta, mutta missään ei näy eläinten osa paitsi opiskelijaravintolan lihatiskillä. Elämme harhassa, jossa eläinten todellisuus ei ole mitenkään näkyvillä, hän sanoo.

– Se oli täydellinen eettinen seinään törmääminen. Eikö kysymykseen voinut vaikuttaa kuin kuluttamalla tai yritysten ansaintalogiikkaan vaikuttamalla? Aktivistit ovat saaneet vaikkapa vähittäiskaupat lopettamaan häkkimunien myynnin, mutta lainsäädännöllä häkkikanaloita ei ole kyetty lopettamaan.

– Lainsäädäntö toimiikin omalla logiikallaan. Siihen, että Mai hyppäsi tähän junaan, sisältyi hirveän ristiriitaisia tunteita. Valtavasti odotuksia ja pelkoja, jotka purkautuvat leffassa.

Räikeä ristiriita

Eläimet ovat olleet tärkeitä Kivelän sisaruksille pienestä asti.

– Minulle eläimissä ja lapsissa on jotain samaa. Koin, että olemme aikuisten määräysvallan alla, Saila Kivelä sanoo.

Se hetki, kun sisarukset tajusivat syövänsä eläimiä, oli ristiriitainen.

– Kun kysyin, miksi eläimiä saa syödä, vastaus oli jotain siihen suuntaan, että koska eläimet eivät kommunikoi puhuen tai osaa tiettyjä juttuja. Se oli minulle fundamentaalisti kauhea logiikka jo siksikin, ettei meidän kehitysvammainen siskomme Tuulikaan osaa noita juttuja, Saila kertoo.

Mai Kivelä meni eduskuntaan ja pyrkii siellä saamaan eläinten asiat paremmiksi.

Mai Kivelä meni eduskuntaan ja pyrkii siellä saamaan eläinten asiat paremmiksi. Kuva: Antti Yrjönen

Kivelät arvelevat, että ihmiset keskimäärin välittävät eläimistä.

– Mutta edelleenkin ihmisistä pieni vähemmistö tietää, miten eläintuotanto toimii, Mai Kivelä arvioi.

He ihmettelevät sitä, että ruuantuotanto, joka on yhteiskunnan ydintoimintaa, on ollut niin hämärän peitossa.

– Sen käytännöistä ei ole koskaan debatoitu. Nyt meidän pitäisi käydä debatti siitä, ovatko käytännöt ok. Se tosin on vaikeaa vaiheessa, jossa prosessit ovat jo muotoutunut tehotuotannoksi ja jossa eläimestä otetaan kaikki irti, Saila Kivelä sanoo.

Mai Kivelä muistuttaa siitä, että erityisesti tuotantoeläimet ovat tavallisille kansalaisille vieraita.

– Tuotantoeläimet ovat monesti niin jalostettuja ja niin epäluontaisessa ympäristössä, että se eläimyys ei tule niin helposti esille kuin lemmikkien kohdalla. Tuotantoeläimet näyttävät niin apaattisilta, että ihmisten on ehkä helppo olla ajattelematta niitä persoonina. Ihmisten on helppo ohittaa tuotantoeläimet, hän sanoo.

– Ihmiset reagoivat voimakkaasti jokaiseen julkisuuteen tulevaan koiranrääkkäysvideoon. Samaan aikaan pelkästään Suomessa kuolee 85 miljoonaa maaeläintä vuodessa.

Vaikuttaminen on mahdollista

Kaikesta surusta huolimatta elokuvasta huokuu kuitenkin usko siihen, että ihmiset pystyvät muuttamaan maailmaa.

– Suhteellisesti yksittäiselläkin ihmisellä on aika paljon mahdollisuuksia. Se, että suurin osa ihmisistä ei ole poliittisesti aktiivisia, lisää niiden vaikutusvaltaa, jotka ovat aktiivisia. Nytkin järjestelmässämme pieni vähemmistö päättää edustuksellisesti muiden puolesta, Mai Kivelä sanoo.

– Eihän salakuvauksiakaan ole tehnyt kovin moni, mutta niillä on ollut iso yhteiskunnallinen merkitys. Se motivoi, että näkee pystyvänsä operoimaan korkealla yhteiskunnallisella tasolla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Eläintuotannon tukeminen ei tue ilmastotyötä.

Kansanedustaja esittää: Eläintuotannon maataloustuista pitää luopua

Nuorten käytös heijastaa ympäröivää yhteiskuntaa.

Lapset homottelevat – Aikuisten tulee katsoa peiliin

Yhä useampi vanhus on taloudellisesti ahtaalla.

Vanhusten asunnottomuus lähti kasvuun – Yhä useampi turvautuu toimeentulotukeen

EU:n suosio on korkealla kansalaisten keskuudessa.

Suomalaiset mieltävät itsensä EU-kansalaisiksi – ovat EU-myönteisempiä kuin eurooppalaiset keskimäärin

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Kansanedustaja ihmettelee ammattikoulun arkea: ”Ammattikoululaisellani on lyhyempiä koulupäiviä kuin alakoulussa olevalla sisaruksellaan”

 
02

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
03

Tyhmien yhteiskunnassa lukutaito käy turhaksi – miksi opetella lukemaan ja kirjoittamaan, kun ajattelusta ei todellakaan palkita?

 
04

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat luokkapolitiikkaa, sanoo vasemmistoliiton Minja Koskela

 
05

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hiljaisuus käännytyslain ympärillä pelottaa: ”Synkkä tahra”

28.05.2025

Ikäystävällisyys vetonaulaksi? Eläkeläiset ovat vakaita veronmaksajia

28.05.2025

Käännytyslain voimassaoloa jatketaan: ”Ei uskottavia perusteluja”

27.05.2025

Paperittomien hoitoa rajataan: ”Surullista, että kokoomus tanssii tässäkin asiassa persujen pillin mukaan”

27.05.2025

Kansanedustaja ihmettelee ammattikoulun arkea: ”Ammattikoululaisellani on lyhyempiä koulupäiviä kuin alakoulussa olevalla sisaruksellaan”

27.05.2025

Kabulilaisen kellarin suojissa toimii naisten ravintola

27.05.2025

Tekoja eriarvoisuuden vähentämiseksi – Vasemmistoliitolta ratkaisuja poikien ja miesten haasteisiin

27.05.2025

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat luokkapolitiikkaa, sanoo vasemmistoliiton Minja Koskela

26.05.2025

Afrikka sijoittaa terveydenhoitoon alle puolet tarvittavista varoista

26.05.2025

Tyhmien yhteiskunnassa lukutaito käy turhaksi – miksi opetella lukemaan ja kirjoittamaan, kun ajattelusta ei todellakaan palkita?

26.05.2025

Christian Rönnbackan neljännessä Henna Björkissä ”Hydra” kirjan mittainen takaa-ajo huipentuu Raatteentiellä

25.05.2025

Tulvat ja kuivuudet ovat saman kriisin kaksi puolta

25.05.2025

Tansanian kullankaivajanaiset hakevat tasavertaisuutta miesten hallitsemalla alalla

25.05.2025

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

24.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään