Lause, joka synnytti poliittisen myrskyn lauantaina:
”Haetaan kolmikantaisesti (hallitus ja työmarkkinaosapuolet) malli sunnuntailisien uudistamisesta vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta.”
Vihreiden puoluehallituksen puoluekokoukselle esittämässä aloitteessa ei varsinaisesti esitetty sunnuntailisän eli sunnuntaityöstä maksettavan tuplapalkan poistamista, mutta niin asia uutisoitiin ja sitä myös ahkerasti kommentoitiin vasemmistosta ja ay-liikkeestä.
Sitä itseään osui oikein kunnolla vihreiden tuulettimeen, ja ansaitusti. On vaikea ymmärtää, mitä uudistamisella tässä yhteydessä tarkoitettiin, koska muotoilu oli niin epäselvä. Vihreiden perusteluissa puhuttiin lähinnä kahviloista ja ravintoloista. Mielikuva todellisesta elämästä vieraantuneesta eliittipuolueesta vahvistui: sekö niillä on päällimmäinen huoli, ettei sunnuntaisin pääse kahvilaan.
Osansa aloitteen negatiiviseen tulkintaan saattoi antaa sekin, että työelämäasioissa vihreiden osaamiseen ei vasemmalla luoteta. Siitä on paljon kokemusta etenkin Helsingin kuntapolitiikassa, jossa vihreät on aina kokoomuksen kyljessä, kun tehdään uusia ulkoistamispäätöksiä.
Tuoreimmasta esimerkistä ei ole kuin puolisen vuotta. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti viime syksynä yhtiöittää HKL:n kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden äänillä. Työntekijöiden aseman lupailtiin jopa paranevan.
Nyt tiedetään, että Helsingin joukkoliikenteessä vallitsee yhtiöittämisen takia lähes jatkuva poikkeustila, kuten Helsingin Sanomat asian ilmaisi viime viikolla. Syy ovat heikentyneet ylityökorvaukset metro- ja raitiovaunuliikenteessä.
Vasemmistoliitto vastusti yhtiöittämistä juuri siksi, että työntekijöiden aseman heikkeneminen oli todennäköistä.
Vihreiden puoluekokous äänesti sunnuntaina kumoon sunnuntailisiä koskevan esityksen. Osa puolueväestä ei voinut uskoa, että moka oli oma.
Vihreiden kannasta pahastui kokoomus. Puolueen varapuheenjohtajan Elina Valtosen mukaan vihreät heitti voltin väärään suuntaan.
Harmin paikka, että Vihreät tekivät tässä voltin väärään suuntaan. Monet palveluthan ovat määritelmällisesti täysin päästötön tapa työllistää ja saada aikaan kestävää talouskasvua. Niitä Suomi nyt kipeästi kaipaisi! Kukaan ei pakota sunnuntaisin(kaan) töihin.
— Elina Valtonen (@elinavaltonen) May 22, 2022
Valtosen mukaan ”kukaan ei pakota sunnuntaisin(kaan) töihin”.
Ei ehkä suoranaisesti pakota, mutta sunnuntaityö on pakko modernissa yhteiskunnassa. Lapsia syntyy myös sunnuntaisin, vanhukset on hoidettava ja ruokittava seitsemän päivää viikossa, tulipalot eivät katso virka-aikaa ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Viime vaalikaudella Juha Sipilän hallituksessa kokoomus ajoi sunnuntailisän poistamista, joten kysymys ei ole Valtosen yksityisajattelusta, vaan puolueen linjasta.
Kokoomuksella on vankkoja asemia myös ay-liikkeessä, vihreillä ei. Kokoomuksessa voitaisiin ennen löysiä heittoja konsultoida omia, koska työelämäasiat ovat niin pahasti hakusessa. Vihreät taas voisi nöyrtyä kysymään asiasta paremmin tietäviltä edes tässä asiassa.
Työelämässä on kysymys ihmisten elämästä, joskus myös kuolemasta. Se ei ole puoskaroinnin eikä helppojen irtopisteiden keräämisen paikka.