Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina sitoutumisesta neuvottelujen edistämiseen yhdessä SAK:laisten liittojen kanssa. PAM tavoittelee työehtosopimusneuvotteluissa korotuksia, jotka turvaavat pamilaisten työntekijöiden ostovoiman.
– Katsomme, että työntekijät paitsi ansaitsevat myös tarvitsevat korotuksen elämisen kallistuessa vallitsevassa maailmantilanteessa. Kunnollisilla palkankorotuksilla työnantajat voivat kantaa omalta osaltaan vastuuta siitä, että työntekijät pärjäävät ja pystyvät elämään turvallista arkea näinä vaikeina aikoina, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.
200 euroa tavoitteena
” Nyt on yritysten vuoro tukea työntekijöitä”.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n hallitus päätti maanantaina, että sen jäsenliitot tavoittelevat yhdessä palkkaratkaisua, joka tasoltaan vertautuu Saksan teollisuuden saavuttamaan palkankorotuslinjaan.
Rönni-Sällisen mukaan pamilaisten alojen työntekijöiden keskipalkoissa se tarkoittaisi noin 200 euron pysyviä korotuksia kuukausitasolla. Lisäksi pitäisi palauttaa kilpailukykysopimuksen yhteydessä palkansaajien kannettavaksi siirretyt sosiaalivakuutusmaksut työnantajien kontolle.
– Työntekijät solmivat aiemmin kilpailukykysopimuksen, jotta yritysten kilpailukyky paranisi vaikeassa maailmantilanteessa. Nyt on yritysten vuoro tukea maksujen siirrolla työntekijöitä ja heidän ostovoimaansa. Tällainen vastaantulo helpottaisi myös yhteisten näkemysten hakemista neuvottelupöydissä, joihin on kasaantunut jo kosolti painetta, Rönni-Sällinen arvioi.
PAM irtisanoi sopimuksia
Lisäksi PAMin hallitus päätti torstaina kaupan alan työehtosopimusten ja kahdeksan muun työehtosopimuksen irtisanomisesta. Sopimukset koskevat yli 200 000:ta työntekijää.
Kaikissa näissä sopimuksissa oli määrä sopia ensi vuoden palkankorotuksista joulukuun 15. päivään mennessä.
Kaupan liitto kieltäytyi palkkaneuvotteluista kaupan alan osalta kokonaan eikä Palvelualojen työnantajien PALTAn kanssa saatu aikaan ratkaisua muiden kahdeksan alan korotuksista. Vuorossa on kaikkien näiden alojen osalta normaalit työehtosopimusneuvottelut, joissa palkankorotusten lisäksi neuvoteltavina ovat myös kaikki muut työehtosopimusten määräykset.
PAM neuvottelee yhteensä 30 alan työehtosopimukset. Ne koskevat 410 000 työntekijää.