KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Euroopan osalta pysyvän taantuman hypoteesi sai vahvistuksen, sanoo ekonomisti Jussi Ahokas – ”Hiemankin korkeampi korkotaso ajaa talouden nopeasti taantumaan”

Euroopassa vuoden 2023 aikana finanssipolitiikkaa on alettu kiristää samalla, kun aiempien elvytyspakettien vaikutus on vähitellen haihtunut. Ja taantumahan siitä sitten on ollut seurauksena, sanoo Biosin ekonomisti Jussi Ahokas.

Euroopassa vuoden 2023 aikana finanssipolitiikkaa on alettu kiristää samalla, kun aiempien elvytyspakettien vaikutus on vähitellen haihtunut. Ja taantumahan siitä sitten on ollut seurauksena, sanoo Biosin ekonomisti Jussi Ahokas. Kuva: Antti Yrjönen

KU teki kuusi kysymystä taloustilanteesta Biosion ekonomisti Jussi Ahokkaalle. Hän vastasi.

Jussi Virkkunen
7.12.2023 9.15

Biosin ekonomisti Jussi Ahokas, euroalue on ajautumassa taantumaan tai on jo ajautunut sellaiseen. Kävikö tässä odotetusti eli velkaantuneet taloudet eivät kestäneet nopeita ja jyrkkiä koronnostoja?

Kyllä todellakin näyttää siltä, että ainakin teollisuuden ja rakentamisen taantuma euroalueella on jo alkanut. Palvelutoimialat tosin vielä sinnittelevät, mutta kovin valoisana ei enää palveluiden suhdannekaan ilmene.

Ja kyllä rahapolitiikalla ja ennätysnopealla EKP:n koronnostotahdilla on varmasti ollut merkittävä rooli suhdanteen viilentymisessä erityisesti vuoden 2023 loppupuolella. Tästä kertonee se, että niissä maissa, joissa korkovaikutus välittyy talouteen velkojen sopimusrakenteen vuoksi nopeimmin – Suomessa esimerkiksi – talouden jarrutus on ollut kaikkein voimallisinta viime aikoina.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Kaikki odottivat rahapolitiikan yksinään ratkaisevan inflaatio-ongelman”

Euroopan osalta näyttää siis siltä, että pysyvän taantuman hypoteesi saa vahvistuksen. Toisin sanoen talouden rakenteet näyttävät olevan sellaiset, että hiemankin korkeampi korkotaso ajaa talouden nopeasti taantumaan ja ilman elvyttävää talouspolitiikkaa sieltä ei ainakaan nousta pois.

Mainitsit Bluesky-palvelussa, että taustalla on myös varovainen finanssipolitiikka. Eli olisiko tässä pitänyt alkaa jo elvytyssingon laulaa?

Talouspolitiikkaa pitää tosiaan katsoa kokonaisuutena. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kiristyvän rahapolitiikan rinnalla on vuoden 2023 aikana harjoitettu varsin elvyttävää finanssipolitiikkaa.

Siksi ei olekaan ihme, että Yhdysvaltojen talous näyttää välttävän taantuman kuluvana vuonna. Sen sijaan Euroopassa vuoden 2023 aikana finanssipolitiikkaa on alettu kiristää samalla, kun aiempien elvytyspakettien vaikutus on vähitellen haihtunut. Ja taantumahan siitä sitten on ollut seurauksena.

En tiedä elvytyssingosta, mutta tasaisesti talouden kokonaiskysyntää tukevaa finanssipolitiikkaa olisi varmaankin kannattanut Euroopassa harjoittaa, jotta talouden äkkijarrutusta ei olisi nähty. Toisaalta tuohan tällainen äkkijarrutus myös inflaation alas, mikä on ollut monen talouspolitiikan päätöksentekijän päähuoli viime vuodet.

Jälkiviisastelu on aina imelää, mutta mennään silti. Mitä hyvin korkealle inflaatiolle olisi pitänyt tehdä?

Tällä kertaa todistetun inflaation syyt olivat niin moninaiset, että tietenkään mitään yksinkertaista vastausta tuohon kysymykseen ei voida antaa. Ehkä yksinkertaisin vastaus on se, että inflaatiota olisi pitänyt pyrkiä hallitsemaan moninaisin politiikkakeinoin.

Keskenään hyvin koordinoitu raha- ja finanssipolitiikka, tulopolitiikka- ja kilpailupolitiikka, joilla liialliset hintojen ja palkkojen korotukset olisi voitu estää, investointipolitiikka ja säätelypolitiikka, jotka olisivat poistaneet nykyistä nopeammin tarjonnan pullonkauloja ja niin edelleen.

Nyt tuntui siltä, että kaikki odottivat rahapolitiikan yksinään ratkaisevan inflaatio-ongelman, minkä vuoksi ehkä tässä tilanteessa euroalueella juuri ollaankin.

Suomessa hallitus on tekemässä isoja leikkauksia ja samaan aikaan talous on ajautumassa taantumaan. Eikö tämä ole aika myrkyllinen yhdistelmä?

Varmasti monia kismittää, jos vuoden 2024 aikana työpaikka menee alta, työvoiman kysyntä sakkaa ja samaan aikaan työttömyysturvaa ja laajemmin sosiaalietuuksia leikataan. Mutta ne, jotka saavat työpaikkansa pitää, hyötyvät hallituksen siunaamista veronalennuksista, jotka pääasiassa tulevat työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta.

Lopulta hallituksen finanssipolitiikan linja ei välttämättä olekaan kovin kiristävä vuonna 2024, mutta isompi kysymys saattaakin olla, onko se tarpeeksi elvyttävä, jos oikein syvään taantumaan Suomen talous ajautuu.

Mennään lopuksi vielä tärkeimpään eli ekologiseen kriisiin. Saksassa hallitus yritti laittaa rahaa ilmastotoimiin, mutta maan perustuslakituomioistuin sanoi ei käy. Perustuslakiin pultattu velkajarru estää siis ilmastopolitiikan. Tätä pitemmälle ei fiskaalista konservatismia varmaan voi viedä?

Onhan tuo Saksan malli kieltämättä yksi parhaista esimerkeistä, miten julkisen talouden hallintaa ei pitäisi missään demokraattisessa maassa tehdä. Jos finanssipolitiikalta viedään tällä tavalla kaikki reagointikyky nykyisissä erittäin haasteellisissa taloudellisissa ja yhteiskunnallisissa olosuhteissa, voidaan pidemmän päälle saada aikaan suurta vahinkoa.

Parhaillaan on käynnissä YK:n ilmastokokous Dubaissa. Siellä on kuultu ainakin yleviä puheita, mutta samaan aikaan on esimerkiksi Saksassa nähty ilmastopolitiikan törmäävän perustuslakituomioistuimeen. Kuinka suuri riski on, että sakkaava talous saa poliitikot jälleen perääntymään jo nyt luvatuista päätöksistä, jotka nekin ovat täysin riittämättömiä?

Kyllä tällä voi kestävyysmurrosta edistävien investointien suhteen olla rajoittava ja jarruttava vaikutus. Vaikka Saksassakin nyt löytyisi määräaikainen ratkaisu esimerkiksi velkajarrun jäädyttämisen kautta, jatkossa ehkä julkisen talouden nyörit pidetään taas aiempaa tiukemmalla.

Silloin tarvittavaa tukea esimerkiksi vihreille investoinneille ei välttämättä saada niissä kohdissa, joissa tuki on investointien toteutumisen edellytys. Mitä paremmin velkapelkoa taantumassa kasvavien julkisten alijäämien avulla pystytään lietsomaan, sitä todennäköisempää tiukempi taloudenpito ja finanssipolitiikka jatkossa on. Silloin tosiaan täysin riittämättömästä voi tulla kokonaan puuttuvaa. Se ei ole kaunis ajatus.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään