KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Musiikki

Verdin kohtalokas La Traviata liikuttaa yli aikain rajain

La Traviatan intiimeissä kohtauksissa häly ja loistokkuus häivytetään taka-alalle ja katse kohdistetaan solisteihin, heidän tunteidensa tulkintaan ja laulamisen taikaan.

La Traviatan intiimeissä kohtauksissa häly ja loistokkuus häivytetään taka-alalle ja katse kohdistetaan solisteihin, heidän tunteidensa tulkintaan ja laulamisen taikaan. Kuva: Petri Nuutinen

Tampereella maaliskuussa esitettävä La Traviata -ooppera on traaginen, runollinen yksilödraama, josta huokuu hyväksyntää ja inhimillisyyttä.

Siskotuulikki Toijonen
8.3.2024 15.00

”Moulin Rouge, Pretty Woman ja Great Gatsby lyövät kättä Ison salin lavalla”, ohjaaja Samuli Harjanne lupasi ennakkoon. Ja näin totisesti tapahtuu Tampereen oopperan värikylläisessä La Traviata -karnevaalissa. Musikaalien ohjaajana kunnostautunut Harjanne on tarttunut ensimmäistä kertaa oopperan kimppuun, eikä haparoi tässäkään toimessa.

1853 ensi-iltansa Venetsiassa saanutta La Traviataa on sijoitettu monenmoisiin yhteyksiin ja ajankohtiin aina 1700-luvulta nykyaikaan ohjaajasta riippuen. Harjanteen tulkinta sijoittuu 1920-luvun sykkivän Pariisiin, glamouriin, jota Peter Ahlqvistin loistelias lavastus varsinkin näyttävissä juhlakohtauksissa korostaa. Tanssijat kiemurtelevat valtavissa samppanjalaseissa ja kuorolaiset juhlivat sydämen kyllyydestä.

Intiimeissä kohtauksissa häly ja loistokkuus häivytetään taka-alalle ja katse kohdistetaan solisteihin, heidän tunteidensa tulkintaan ja laulamisen taikaan.

Elämä loppuu, mutta haaveet jatkavat kulkuaan jäljelle jääville.

Vallankumouksen tavoitteet ovat haihtuneet

La Traviata on traaginen, runollinen yksilödraama, joka syvyyssuunnassa kuvaa riipaisevasti köyhistä oloista tulevan naisen heiveröisiä mahdollisuuksia edetä elämässään 1800-luvun alun Ranskan yhteiskunnallisessa todellisuudessa. Perhetaustan ja säädyn määrittelemässä ajassa maata ja ilmapiiriä aikanaan mullistaneen vallankumouksen tasavertaisuuden tavoitteet ovat haihtuneet kuin savuna ilmaan. Etenkään varattoman naisen asema ei ollut kummoinen miesten maailmassa, jossa raha ja sosiaalinen status olivat kaikki kaikessa.

Tarinan kurtisaani Violettan taustalla on todellinen, 15-vuotiaana Pariisiin väkivaltaista isäänsä paenneen, köyhän normandialaisen maalaistalon tytär Alphonsine Rose Plessisi (1824–1847).

Hän työskenteli jonkin aikaa ompelijattarena, kunnes tutustui varakkaaseen ravintoloitsijaan ja myöhemmin muihinkin äveriäisiin miehiin ja sukeutui kurtisaaniksi.

Nimensä Marie Dublessiksi vaihtanut sulokas kurtisaani tapasi teatterissa ensiaskeliaan kirjailijana ottaneen Alexander Dumas nuoremman, ja lempi leiskahti. Dumas luonnehti ihastustaan ”harvinaislaatuiseksi kurtisaaniksi, jolla oli sydän” ja järkyttyi syvästi rakastettunsa varhaisesta kuolemasta tuberkuloosiin. Kuin surutyönä Dumas kirjoitti kirjansa Kamelianainen, jonka tarinassa on paljon yhtymäkohtia Duplessis’n elämän kanssa. Romaanista tehtiin samanniminen, äärimmäisen suosittu näytelmä, jonka myös muuan Giuseppe Verdi näki Pariisissa alkuvuodesta 1852.

Sopimattoman hyväksyntä ja inhimillisyys

Loppuvuodesta 1852 Verdi jo sävelsi oopperaa Francesco Maria Piaven laatimaan librettoon. Verdi oli syystäkin huolissaan oopperan joutumisesta sensuurin hampaisiin. Hyväksikäytöstä kertova tarina oli silloisessa yhteiskunnassa täysin sopimaton, arka aihe. Uudistusmielinen, yhtenäinen musiikkidraama kehkeytyi Verdin kammiossa vain seitsemässä viikossa ja sai ensi-iltansa Venetsiassa 6. maaliskuuta 1853. Oopperan nimeksi vakiintui La Traviata eli langennut nainen.

Niin oopperassa kuin romaanissakin pohjimmiltaan on kyse kurtisaanin mahdollisuuksista ja särkyneistä toiveista ehjempään elämään, rakkauteen ja onneen.

Aihepiiri kosketti Verdiä henkilökohtaisestikin, olihan hänellä omakohtaista kokemusta paheksutusta suhteesta. Katolisessa Italiassa ei katsottu hyvällä, että säveltäjä eli avoliitossa Giuseppina Stepponin kanssa. Kaiken lisäksi heillä oli kaksi avioliiton ulkopuolista lastakin

Erityisesti Verdi halusi oopperoissaan ottaa kantaa yhteiskunnan vaiettuihin, sosiaalisesti rajattuihin vinoutumiin myötätuntoisesti, inhimillisyyttä koristaen. Hiljalleen nousussa ollut realistinen taide antoi luvan jopa moraalisesti paheksuttavan, kurtisaani Violettan kaltaisen, naisen nostamiseen oopperaan päähenkilöksi. Niin oopperassa kuin romaanissakin pohjimmiltaan on kyse kurtisaanin mahdollisuuksista ja särkyneistä toiveista ehjempään elämään, rakkauteen ja onneen. Tarina ei ole moraliteetti vaan huokuu hyväksyntää ja inhimillisyyttä. Tätä Harjanteen onnistunut ohjauskin korostaa.

Helmet putoilevat hiljalleen

Verdin La Traviatan alkusoitto on mukaansatempaavan ihana ja lupaava. Ja niin on tunnelmakin. Esirippua koristaa helminauha, josta irralliset helmet – vai kyyneliäkö ne ovat – putoilevat hiljalleen musiikin soidessa. Sama toistuu välisoiton aikana helmien värjäytyessä verenpunaisiksi.

Katsojat valpastuvat Tampereen oopperan kuoron lähestyessä näyttämöä katsomon sivustoilta. Heikki Liimolan tunnetulla taidollaan luotsaama kuoro on jälleen hyvässä äänellisessä ja näyttämöllisessä iskussa ja soi upeasti.

Virkistävän lisän esitykselle tuovat toisen näytöksen veikeät tanssijat, minotaurit ja maagikot, joita voisi verrata tämän päivän visionääreihin.

Viiltävän hieno Violetta

Marjukka Tepponen Violettana kannattelee oopperaa upeasti äänellisesti ja ottamalla suuren näyttämön suvereenisti haltuun. Tepposessa on karismaa ja vaikean roolin vaatimaa voimaa ja herkkyyttä.

”Menestynyt oopperatähti Marjukka Tepponen pitää jalat maassa ja mummon mielessä”, todettiin Kansan Uutisten haastattelussa heinäkuussa 2011. Tuolloin kaunisääninen, lyyrinen sopraano tulkitsi hätkähdyttävän hyvin Mozartin Don Giovanni -oopperan sensuellin Zerlinan roolin. Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Ehkä nämäkin ohjeet mielessä ja valtavalla työllä Tepposesta on kehkeytynyt vuosien varrella hienoa kansainvälistä uraa tekevä upea laulaja ja tulkitsija.

Baritoni Arttu Katajan esittämä Violettan ja Alfredon rakkauden karikolle ajava Alfredon isä Giorgio Germonti on itsekäs, vain omaa etuaan ja jumalallista tehtävänsä tavoitteleva liero. Hänestä Harjanne olisi varmasti saanut enemmänkin irti. Kovin harmaaksi ja asialliseksi sukunsa maineen vuoksi Violettaa torjuva Germonti lavakarismaltaan jää, vaikka Kataja varsin vakuuttavasti laulaakin. Myöskään duetot Violettan kanssa eivät ole niin raaistavia kuin asiayhteys vaatisi.

Alfredo Germontin, Violettan rakastajan, roolin tulkitsee italialainen tenori Paolo Fanale. Ensirakastajan kiihkoon ei Fanale oikein tahdo tulkinnallisesti yltää varsinkaan esityksen alussa. Kaunis, lyyrinen tenori soi hieman vaisusti dramaattisissa kohtauksissakin, mutta parhaimmillaan se on hivelevää kuultavaa. Ja miksi ihmeessä Harjanne junttaa tuon tuostakin molemmat miehet laulamaan keskellä estradia seisoa jököttäen kuin koulun kuusijuhlassa. Siinä missä Tepponen elää väkevästi näyttämöllä, Kataja ja Finale jäävät ajoittain statistien osaan.

Pienemmissä rooleissa verevä Niina Keitel Florana, mainio Ville Rusanen paronina ja huolehtiva Elli Vallioja Anninan roolissa laulavat kukin mitä mainioimmin.

Esityksen hienointa antia on lyyrisen kaunis loppuratkaisu. Ooppera huipentuu yhteen oopperahistorian hienoimmista kuolinkohtauksista. Violettan hiipuminen sulkee hänen traagisen tarinansa puhuttelevasti. Elämä loppuu, mutta haaveet jatkavat kulkuaan jäljelle jääville. Kuolemansa rauhassa kohtaava Violetta laulaa sydäntäsärkevän kauniisti herkkyyden äärirajoilla, ja Giancarlo Andrettan johtama erinomaisen vivahteikas Tampere Filharmonia suree riipaisevasti mukana. Muutoinkin orkesteri vie Jorma Hynnisen luonnehtiman, ihanan ”verdihumpan” huumaan mitä parhaiten solisteja hyväillen. Välillä tosin liikaakin hehkuttaen laulamisen kustannuksella.

Verdi: La Traviata. Tampere Filharmonia & Tampereen Oopperan kuoro. Musiikinjohto: Giancarlo Andretta. Ohjaus: Samuel Harjanne. Ensi-ilta Tampere-talossa 2.3.2024. Esitykset ke 6.3.2024 klo 19, la 9.3.2024 klo 15, ti 12.3.2024 klo 19, to 14.3.2024 klo 19 ja la 16.3.2024 klo 15.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jere kuvailisi Dragsvikin musiikkia ”The Mob meets the Chameleons”, Sirkku puhuisi brittianarkosta.

Avoimen poliittinen poppibändi – Dragsvik on kyllästynyt hyssyttelyyn

Kissa osoittaa Apinalinna-levyllä hallitsevansa suvereenisti eri tyylilajit

Jytää ja purkkaa yhdistelevä Kissa on uudella levyllään vähemmän läpällä ja enemmän tosissaan

Laineen Kasperi palasi lavoille heti, kun se oli mahdollista.

Laineen Kasperi: ”Ennen laulettiin että mä rakastan sua, nykyään että sä rakastat mua”

Kahdella puoliajalla kuultiin yli 40 ohjelmanumeroa.

KOM-teatterin puolivuosisata: ajatuksia, väitteitä, kysymyksiä

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään