Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki lakialoitteen työntekijöiden oikeudenkäyntikulujen tulkinnasta. Aloitteen tarkoituksena on, että työnantajan maksamia oikeudenkäyntikuluja ei enää pidettäisi veronalaisena palkkana, kun teko on tapahtunut työtehtävissä eikä työntekijä ole toiminut työnantajan ohjeistuksen vastaisesti.
Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan verolakeja pitää täsmentää näiltä osin.
– Kun työntekijä toimii työnantajansa toivomalla tavalla, ei ole oikein, että hän joutuu kantamaan mahdollisia taloudellisia riskejä, Saramo sanoo.
Palkkatuloa
Esimerkiksi Viestikoekeskus-tapauksessa tuomittu Helsingin Sanomien toimittaja joutuu nykyisen lain mukaan maksamaan verot asianajajan palkkioista, jotka lehti maksoi hänen puolestaan. Lehden maksamat oikeudenkäyntikulut ovat yhteensä 2,4 miljoonaa euroa.
”Vapaan tiedonvälityksen kannalta on tärkeää purkaa tutkivan ja rohkean journalismin esteitä.”
Korkein hallinto-oikeus arvioi ratkaisussaan, että työntekijälle kertyi veronalaista palkkatuloa, kun työnantajayritys maksoi oikeudenkäyntikulut. KHO:n ennakkoratkaisu ohjaa lain tulkintaa myös muissa vastaavissa tapauksissa. Saramo uskoo, että tämä voi vaikuttaa median käytäntöihin ja toimittajien asemaan.
– Vapaan tiedonvälityksen kannalta on tärkeää purkaa tutkivan ja rohkean journalismin esteitä, hän sanoo.
Saramo pitää lakialoitetta tärkeänä etenkin tällaisena aikana, jona toimittajiin kohdistuu muitakin paineita.
– Sananvapauden kannalta sekin on ongelmallista, että viime aikoina jopa ministeritasolta on toistuvasti hyökätty mediaa kohtaan esimerkiksi yksittäistä toimittajaa mustamaalaamalla, Saramo muistuttaa.
Johtaa itsesensuuriin?
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä muistuttaa myös siitä, että muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on painottanut toimittajien roolia vallan vahtikoirana.
Raskaiden taloudellisten seurausten pelko voi johtaa varovaisuuteen kiistanalaisten kysymysten käsittelyssä. Pahimmillaan pelko ja varovaisuus saattavat johtaa itsesensuuriin.
– Lainsäädännön selkiyttäminen ei kuitenkaan ole vain journalismiin liittyvä parannus. Epäselviä tilanteita voi syntyä monenlaisissa töissä, Saramo sanoo.
Eduskunta käsittelee lakialoitetta täysistunnossa tänään.