Suomi on lokakuussa osallistumassa Hornet-hävittäjillä sotilasliitto Naton lokakuussa järjestettävään ydinaseharjoitukseen. Asiasta kertoi elokuussa ilmailualaan keskittyvä Key.Aero-verkkosivusto, jonka uutisen puolestaan Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu jakoi X-palvelussa.
Pesu huomautti, että huomio Suomen osallistumisesta Steadfast Noon -harjoitukseen on maassa jäänyt melko vähälle.
– Poliittinen johto ei ole myöntänyt tai kieltänyt uutista. Asiassa noudatettaneen niukkaa viestintälinjaa. Uutisen perusteella Suomen kunnianhimo Naton ydinasepolitiikassa on rivakasti nousemassa keskitasolle, Pesu kirjoittaa viestiketjussaan.
”Parhaiten oppii olemalla mukana”
1. Suomessa on jäänyt melko vähälle huomiolle elokuinen uutinen maan osallistumisesta Naton lokakuiseen ydinaseharjoitukseen F18-hävittäjillä.
Ohessa muutama ajatus Suomen roolista ja ennen kaikkea Naton ydinasepolitiikan muutoksesta.https://t.co/ZonGpKw1YU
— Matti Pesu (@PesuMatti) September 3, 2024
Pesu oli mukana tekemässä aiemmin tänä vuonna julkaistua Naton ydinasepelote ja Suomi -raporttia. Siinä määriteltiin kolme mahdollista tasoa Suomen osallistumiselle Naton ydinasepoliittiseen päätöksentekoon.
– Uutinen ei itsessään yllätä. Suomella on ihan maantieteellisistä syistä johtuva vahva strateginen intressi ymmärtää Naton ydinasepelotepolitiikan operatiivista puolta. Parhaiten oppii olemalla mukana, hän tiivistää.
Pesun mukaan Key.Aeron uutinen viittaa myös muutokseen Naton ydinasepolitiikassa.
– Ensinnäkin uutinen itsessään indikoi napsun avoimemmasta viestintälinjasta. Nato on vasta viime vuosina alkanut julkisesti tiedottaa Steadfast Noon -harjoituksesta.
– En kuitenkaan muista, että Nato olisi kertonut näin laajasti harjoituksesta aiempina vuosina. Uutisessa listataan mm. harjoitukseen osallistuvat ilmavoimakyvyt.
Tanska myös mukana
Suomen lisäksi muista Pohjoismaista harjoituksessa on mukana Tanska, joka Pesun mukaan näyttäisi ottavan sotilasliiton ydinasepolitiikassa entistä aktiivisempaa roolia.
– Se ei ainoastaan osallistu harjoituksiin hävittäjillään vaan myös avaa ilmatilansa ja tukikohtansa tapahtuman käyttöön. Painava signaali.
Norja ei harjoitukseen osallistu, kuten ei tee Ruotsikaan.
– Yksinkertaisin selitys tälle on se, että maa on ollut Naton ydinasepolitiikassa vasta maaliskuusta lähtien. Ensi vuonna voimme päätellä enemmän Ruotsin panoksesta, Pesu kirjoittaa.
Suomi liittyi Naton jäseneksi viime vuoden huhtikuussa.