KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Saako Somalimaa presidentin Vantaalta?

Presidenttiehdokas Abdirahman Irro heilutti Somalimaan lippua Waddani-puolueen kokouksessa.

Presidenttiehdokas Abdirahman Irro heilutti Somalimaan lippua Waddani-puolueen kokouksessa. Kuva: Xisbiga Waddani

Kaikki ehdokkaat kannattavat rannikkoalueen vuokraamista Etiopialle, mikäli Etiopia siitä hyvästä lupaa tunnustaa Somalimaan itsenäisyyden.

Peik Johansson
11.11.2024 10.00

Somalimaassa järjestetään 13. marraskuuta presidentinvaalit, joissa on kolme ehdokasta: istuva presidentti Muse Bihi ja kaksi suomalaista, Sdp:ssä aikoinaan vaikuttanut Faisal Ali Warabe Espoon Leppävaarasta sekä vantaalainen Abdirahman Irro. Samat herrat olivat ehdokkaina myös edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2017.

Somalimaassa ei järjestetä kannatuskyselyjä, mutta monien näppituntuman mukaan Abdirahman Irro vaikuttaisi olevan vaalien ennakkosuosikki.

68-vuotias Irro on Somalimaan parlamentin suurimman puolueen Waddanin perustaja ja entinen puheenjohtaja. Waddani tarkoittaa patrioottia. Puolue kannattaa maksuttomia terveyspalveluja kaikille ja haluaa hajauttaa päätösvaltaa pääkaupungin ulkopuolelle.

ILMOITUS
ILMOITUS
Naapurien sapelinkalistelusta huolimatta Somalimaa aikoo jatkossakin ilmeisesti edistää yhteishanketta Etiopian kanssa.

Somalimaassa ihmiset äänestävät vaaleissa pitkälti klaaninsa mukaan. Monet isaak-klaaniperheen pienemmät klaanit ovat tällä kertaa asettuneet Irron taakse.

Presidentti Muse Bihi kuuluu myös isaakeihin mutta on epäsuosittu oman vaikutusvaltaisen Saad Musse -klaaninsa ulkopuolella.

Istuva presidentti on keskittänyt valtaa itselleen, vanginnut toimittajia ja lähettänyt sotilaat tukahduttamaan mielenosoituksia – sillä seurauksella, että Somalimaan itäiset maakunnat ryhtyivät viime vuonna aseelliseen kapinaan ja ilmoittivat eroavansa Somalimaasta ja liittyvänsä takaisin Somaliaan.

Irro haluaisi vielä neuvotella itäisten maakuntien kanssa niiden tulevaisuudesta.

 

Abdirahman Irro on entinen diplomaatti. Hän toimi virkaatekevänä suurlähettiläänä Somalian Moskovan-edustustossa vuonna 1991, kun Neuvostoliitto hajosi.

Samaan aikaan hajosi myös Somalia. Sisällissodassa raunioiksi pommitettu pohjoinen Somalimaa julistautui itsenäiseksi. Alue oli entinen Britannian siirtomaa, kun muut nykyisen Somalian alueet olivat Italian hallinnon alla.

Irron perhe haki turvapaikkaa Suomesta. Irro jäi Moskovaan auttamaan tuhansia Venäjällä olleita somalialaisia, joista osa oli opiskellut Neuvostoliitossa ja osa oli juuri paennut Somalian sodan keskeltä viimeisillä Mogadishusta lähteneillä Aeroflotin lennoilla.

Vuonna 1996 Irro muutti lopulta perheensä luo Vantaan Länsimäkeen ja sai myöhemmin Suomen kansalaisuuden. Hän oli aktiivinen Suomessa asuvien somalimaalaisten yhdistyksessä. Järjestön puheenjohtajana toimi tuolloin Faisal Ali Warabe, joka on nyt Irron lailla ehdokkaana Somalimaan presidentiksi.

 

Kuuden miljoonan asukkaan Somalimaa on harvinainen kolkka autoritaaristen johtajien ja sisällissotien riivaamassa Afrikan sarvessa. Somalimaassa on toimiva hallinto, säännöllisesti pidetyt demokraattiset vaalit, oma armeija, tuomioistuimet, valuutta ja passit. Pääkaupungin Hargeisan kaduilla voi kulkea vapaasti joutumatta pelkäämään pommi-iskuja.

Somalimaa on kuitenkin vain näennäisesti itsenäinen, sillä mikään muu maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä.

Somalia pitää Somalimaata yhä pohjoisena maakuntanaan, vaikka Somalian viranomaisilla ei ole ollut 33 vuoteen mitään asiaa Somalimaahan. Myös länsimaat haluavat, että Somalimaa palaisi vielä osaksi Somaliaa.

Ilman itsenäisyyttä Somalimaa ei saa lainoja ja investointeja ulkomailta. Talous pysyy pystyssä ulkomailla asuvien somalimaalaisten rahalähetyksillä, ja liike-elämää ja hallintoa pyörittävät paluumuuttajat, monet heistä Britanniasta ja Pohjoismaista.

 

Tämän vuoden alussa näytti hetken aikaa siltä, että Somalimaan itsenäisyys ottaisi tuulta alleen.

Uudenvuodenpäivänä presidentti Muse Bihi ilmoitti, että Somalimaa ja Etiopia olivat solmineet aiesopimuksen, jonka mukaan Somalimaa vuokraa Etiopialle Adeninlahden rannikolta 20 kilometrin mittaisen kaistaleen, jolle Etiopia rakentaa sataman ja laivastotukikohdan, ja vastapalveluksena Etiopia lupaa tunnustaa Somalimaan itsenäisyyden.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed oli aiemmin todennut, että Etiopia aikoo hankkia pääsyn merelle tavalla tai toisella, vaikka voimatoimin.

Suunnitelma ei ollut aivan uusi. Somalimaa sopi Arabiemiraattien kanssa vuonna 2017 sotilastukikohdan rakentamisesta Berberan sataman kupeeseen. Dubain satamayhtiö DP World on jo modernisoinut konttisataman ja luvannut rakentaa uuden maantien Somalimaan halki Etiopian rajalle.

 

Puheet Etiopian tukikohdasta Somalimaan rannikolla riittivät käynnistämään uuden geopoliittisen kriisin. Somalia uhkasi Etiopiaa sodalla ja käski Etiopiaa vetämään rauhanturvaajansa pois maasta. Osana Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiota Somaliassa on noin 10 000 sotilasta Etiopiasta suojelemassa maaseudun kaupunkeja ääriliike Al-Shabaabin hyökkäyksiltä.

Somalian presidentti pyysi apua Egyptin diktaattorilta Abdel Fattah al-Sisiltä. Egypti toimitti Somaliaan kenttätykkejä, ilmatorjunta-aseita ja panssaroituja ajoneuvoja. Somalia ilmoitti, että Etiopian joukot korvataan egyptiläisillä sotilailla.

Etiopian ja Egyptin suhteet ovat jo ennestään jännitteiset. Egypti vastustaa Etiopiaan rakennettua suurpatoa, koska pelkää padon vaikuttavan veden määrään Niilin alajuoksulla.

Naapurien sapelinkalistelusta huolimatta Somalimaa aikoo jatkossakin ilmeisesti edistää yhteishanketta Etiopian kanssa, oli presidenttinä sitten Muse Bihi tai Abdirahman Irro. Somalimaan johtaville poliitikoille itsenäisyyden tunnustaminen on ensisijainen tavoite. Jos Etiopia tunnustaa Somalimaan itsenäiseksi valtioksi, muut maat Afrikassa ja Aasiassa voisivat seurata perässä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Käärijä valitsee kuivatut tupakanlehdet Havanna-sikareihin. Yksi Kuuban tupakkateollisuuden suurimmista ongelmista on ikääntyvä työvoima.

Kuubalaisten sikarien vienti on huipussaan, vaikka ala painii ongelmissa

Slovakian pääministeri Robert Fico (vasemmalla) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Lempeäkasvoisena mystikkona esiintyvä Georgescu pitää Romanian 1930-luvun fasistijohtajia sankareina ja ihailee sotilasdiktatuureja

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään