KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kun maailma jakautuu diktatuureihin ja demokratioihin, on puolensa harvinaisen helppo valita

Kuva: Lehtikuva/Saul Loeb

Tässä ajassa on keskityttävä etsimään pienimmän yhteisen nimittäjän liittolaisuuksia, ei kaivauduttava syvemmälle oikeaoppisuuden poteroihin, kirjoittaa KU:n toimituspäällikkö Emilia Männynväli.

Emilia Männynväli
3.3.2025 11.55

Viime vuosina on käynyt selväksi, että uuden maailmanjärjestyksen vahvin jakolinja kulkee autoritaarisen ja vapaamman maailman välillä. Ei enää vasemmiston ja oikeiston, eikä edes liberaalien ja konservatiivien, vaikka eivät nämäkään vastakkainasettelut ole merkitystään menettäneet. Mutta näinä aikoina kohtalokkain vääntö käydään demokratioiden ja autokratioiden välillä.

Kun yksinvaltiudesta viehättyvät isot pojat alkavat jakaa muuta maailmaa ”sulle, mulle” -periaatteella kuin hiekkalaatikolla ikään, on vapaissa demokratioissa syytä terästäytyä. Tässä ajassa ei ole enää sijaa päivänpoliittiselle irtopisteiden keräilylle ja teknojättien algoritmien luomalle lahkolaisuudelle. On löydettävä pienimmän yhteisen nimittäjän liittolaisuuksia, jos ylipäänsä haluaa säilyttää vapautensa tehdä mitään jatkossa.

On muistettava, etteivät kaikki konservatiivisia arvoja kannattavat kannata autoritaarisuutta, vaikka keskimäärin tietysti useammin kuin liberaalit. On muistettava, etteivät kaikki oikeistolaiset ole autoritaareja – ja vastaavasti autoritaarisen vasemmiston pitkät ja rumat perinteet, joita ei voi eikä pidä valkopestä sen enempää kuin autoritaarisen oikeistonkaan.

Oikeistolaisten ja konservatiivien taas soisi muistavan, että Suomenkin itsenäisyydestä taistelivat myös työväenaatteen kannattajat, vaikka maansa oli heitä vielä muutama vuosikymmen sitten nälkiinnyttänyt kotoisilla keskitysleireillä.

On myös sellaista, mikä ei ole rahalla ostettavissa.

Trumpin ja Putinin kaltaiset kuvittelevat vallan ja voiman olevan kaikki kaikessa. Pitkälti näin tässä maailmassa onkin. Mutta on myös paljon sellaista, mikä ei ole rahalla ostettavissa. Yksi sellainen asia on kunnioitus. Voitokkaimmankin diktaattorin mielen pohjalla kaihertaa ei vain epäilys, vaan tieto siitä, että selän takana hänelle nauretaan.

Sen, minkä Trump ja Vance kuvittelivat perjantaisessa tapaamisessa voittavansa materiassa – vaikka todellinen voittaja ei ollut mukana koko keskustelussa – he hävisivät hengessä. Öykkärimäisesti käyttäytyen ja petturuudellaan ylpeillen he luultavasti hävisivät enemmän kuin voittivat. Heidän rinnallaan Zelenskyi näyttäytyi vapaan maailman arvokkaana johtajana.

Toki niin sanottu vapaa maailma on monelle tällä mantereella tarkoittanut aivan jotain muuta kuin kaltaiselleni synnyinmaa-passilotossa voittaneelle valkonaamalle tänään. Eurooppalainen kaksinaismoralismi paistaa yhä ilkeästi esiin myös siinä, miten eri tavalla ukrainalaisiin ja palestiinalaisiin suhtaudutaan, tai miten siirtolaisia unionin rajoilla kohdellaan.

Euroopan historia on täynnä kolonialismia, hirmuhallitsijoita ja väkivaltaa – eikä näistä ainakaan kolonialismi ole ikävä kyllä historiaa vieläkään – mutta siitä huolimatta myös saavutukset on tunnistettava. Maanosa koostuu (enimmäkseen) demokratioista, joissa sana on vapaa ja yksilöllä arvo.

Ja ilmeisistä puutteistaankin huolimatta Yhdysvallat on ollut maailman vanhin demokratia, vaikka varmaa ei olekaan, onko se sitä enää Trumpin käsittelyn jälkeen. Suunta on hyytävä ja kiire hirmuinen. Toki järjestelmä on liukunut kohti oligarkiaa jo ennen Trumpia, mutta sentään kansalaisvapaudet ovat olleet hieman toista luokkaa kuin Venäjällä.

Järjestelmä on liukunut kohti oligarkiaa jo ennen Trumpia.

Muistettakoon myös, ettei Trump ole vielä yksinvaltias. Hän ei ole koko Yhdysvallat eikä yhtä kuin Nato. Republikaanienkin joukosta on ryöpytetty presidentin asettumista Venäjän käskyläiseksi.

Trumpin arvostelijoihin ja Ukrainan tukijoihin kuuluvat muun muassa hänen entinen neuvonantajansa, sotahaukka Joh Bolton ja sotilastaustainen kongressiedustaja Don Bacon. Sitä huomaa elävänsä mielenkiintoisia aikoja, kun löytää itsensä samalta puolelta Reagan-mielisten republikaanien kanssa yhtään missään asiassa.

Eivätkä kaikki Euroopassa, kuten kriisijohtajuutta osoittanut Britannian työväenpuolueen Keir Starmer, ole valmiita julistamaan transatlanttista yhteistyötä kuolleeksi ja kuopatuksi vieläkään, mikä strategisesti hölmöä olisikin.

Ei suhde Yhdysvaltoihin ole tosiasiallisestikaan vielä täysin mennyttä, vaikka ennätysmäistä vauhtia rapautuukin. Joka tapauksessa päivänselväksi on tullut, ettei Yhdysvaltojen varaankaan voi enää laskea. (Esimerkiksi kurdeilla tai afganistanilaisilla voisi olla tähän jotain pisteliästä sanomista.)

Se ei yksin riitä, jos muualla Euroopassa falskaa.

Valtaosa Eurooppaa on nukkunut Ruususen unta ja jättänyt puolustuksensa toiveikkaasti Yhdysvaltojen varaan. Siksi on epärealistista luulotella, että Eurooppaa voisi puolustaa ilman Yhdysvaltoja, kuten Naton pääsihteeri Mark Ruttekin on todennut.

Siihen on kuitenkin varauduttava. Torstaina EU-johtajat keskustelevat jälleen yhteisvelasta, joka mahdollistaisi yhteisen puolustuksen rakentamisen ilman, että valtiot täytyy kurjistaa henkihieveriin. Sen puolesta ovat puhuneet Suomessa taloustieteilijätkin: ”Mikäli Euroopan pidäke pettää, tappiot eivät ole vain euromääräisiä”, kirjoittivat professorit Niko Jaakkola ja Niku Määttänen.

Yhteisvelkaa on vastustettu argumentilla, että Suomi on kyllä puolustuksestaan huolta pitänyt, pitäkööt muut omastaan. Totta toinen puoli. Suomella on uskottava puolustus, mutta se ei yksin riitä, jos muualla Euroopassa falskaa. Ukrainan, kuten muunkin Euroopan turvallisuus, on myös Suomen turvallisuutta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Toivottavasti myöhemmin tässä kuussa julkaistava ”valkoinen kirja” Euroopan puolustamisesta sisältää konkreettisia ehdotuksia Euroopan puolustamiseksi. Toivottavasti rivit saadaan kaiken jahkailun jälkeen kyllin suoriksi, että ehdotuksia voidaan alkaa myös toteuttaa.

Niin ikään toivottavaa on, ettei rivien suoristaminen tarkoita yksiäänisyyden vaatimusta, vaan vapaiden valtioiden keskenään sopimia konkreettisia toimia yhteisen turvallisuuden eteen. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pitää jatkossakin voida arvioida ja arvostella eri näkökulmista niin valtakunnallisessa kuin kansainvälisessäkin julkisuudessa.

Moniääninen julkinen keskustelu on demokratian merkki ja edellytys. Se on myös paras tae sille, että tulevaisuuden heikot signaalit otetaan kyllin vakavasti ja eri skenaarioihin varaudutaan. Se luo osaltaan pohjaa myös proaktiiviselle, ei reaktiiviselle, ulko- ja turvallisuuspolitiikalle.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään