KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Timo Harjuniemi: Julkinen elämä dataistuu – ja tämän vuoksi siitä pitäisi huolestua

Timo Harjuniemi.

Timo Harjuniemi. Kuva: Jussi Joentausta

Timo Harjuniemi
26.3.2022 14.30

”Isän huoli heräsi hiekkalaatikolla, kun Jaska, 2, heitti pikkuautolla leikkikaveria päähän – nämä merkit saattavat kertoa, että taaperosi on psykopaatti.”

”Rakastatko spagettia ja bolognesekastiketta? Asiantuntija kertoo, milloin pastansyönti muuttuu ongelmaksi.”

Myönnettäköön: keksin yllä olevat otsikot tätä kolumnia kirjoittaessani. Mediasisältöjen vuolasta päivittäisvirtaa vierittelypeukalollaan kesyttävä saattaa kuitenkin tunnistaa niistä tuttuja piirteitä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Media myy meille huolenaiheita, pelkoja ja asiantuntijavetoista riskinhallintaa. Median huolipuheen kohteena tuntuu olevan ennen kaikkea keskiluokka, jonka beesiä, yksityisin terveysvakuutuksin turvattua arkea uhkaa milloin ilmastonmuutos, milloin suolistonhallinnalliset haasteet.

Miksi mediajulkisuus näyttää erilaisten vaarojen miinakentältä? Onko kyse aikamme arkijärjeksi vakiintuneesta terapiakulttuurista tai epäpolitisoituneesta yksilöllistymisen eetoksesta, joka tarjoaa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuksi älykelloa tai osakesäästötiliä vallankumouksen sijasta?

Kiistatta näinkin, mutta kyse on myös julkisen elämän ja journalistisen työn kiihtyvästä dataistumisesta. Analytiikka kertoo lahjomattomasti, mitä klikkaamme ja luemme. Kysyntä luo tarjontaa.

 

Dataan ja sen yhteiskunnalliseen asemaan liittyvät kysymykset ovat kriittisten yhteiskuntatieteilijöiden huulilla. Dataistuminen tai datafikaatio tarkoittaa kehitystä, jossa ihmisten ja yhteisöjen toiminta elämän eri osa-alueilla palvelee ennen kaikkea datan keräämistä ja hyödyntämistä.

Klikkauksemme, ruutuvierittelymme, askeleemme ja ostopäätöksemme tuottavat dataa, jonka yritykset myyvät mainostajille ja muille massadatasta kiinnostuneille. Googlen, Applen ja vaikkapa kiinalaisen Huawein kautta datan uuttamiseen ja hallintaan liittyvät kysymykset niveltyvät osaksi geopoliittisia hegemoniakamppailuja.

Kun datan tuottamisesta ja keräämisestä tulee taloudellisen toiminnan keskeinen periaate, myös julkisen keskustelun luonne muuttuu. Kuten muutkin elämän sfäärit myös julkisuus dataistuu.

Sosiaalisen median alustojen algoritmit on viritetty addiktiivisiksi ja jatkuvia mikroskandaaleja liki liukuhihnamaisella varmuudella tuottaviksi. Impulssimme ja reaktiomme muuttuvat dataksi, jonka avulla algoritmi terävöityy entisestään. Reagoimme peukku- ja sydänkannustimiin, ja mukautamme toimintamme palvelemaan nopeaa sisältökiertoa.

Hiomme somebrändiämme ja jaamme terävimmät nöyryytykset. Suutumme ideologisen vastustajan törppöilystä, nautimme notifikaatioista – ja ennen kaikkea klikkaamme. Tuotamme sisältöä, jolla ei ole oikeastaan muuta tarkoitusta kuin, noh, olla kertakäyttöistä sisältörehua.

Samalla datalogiikka muokkaa myös perinteistä mediaa. Yksityiskohtainen lukija-analytiikka on valunut osaksi journalistisia käytäntöjä. Google Analyticsin ja Chartbeatin kaltaisilla analytiikkaohjelmistoilla on keskeinen rooli nykyaikaisessa toimitustyössä. Lukijainformaatiota graafeiksi, pylväiksi ja piirakkakaavioiksi muovaavat analytiikkaohjelmistot kertovat paitsi klikkauksista myös esimerkiksi siitä, miten kauan lukijat juttujen parissa viihtyvät ja mitä he tekevät jutun luettuaan. Päätyykö lukija ostamaan jonkin mediatuotteen, vai viekö hän huomionsa ja jatkoklikkinsä jonnekin muualle?

Juttelin taannoin erään mediatyöläisen kanssa, ja hän antoi vallan vahtikoiran työstä varsin raadollisen kuvan. Hänen tehtävänsä on ennen kaikkea suunnitella kammottavan kiireen keskellä sisältöjä, jotka kiinnostavat kyseisen median kohderyhmiä ja johtavat tilauksiin. Analytiikkaa seurataan todella tarkasti.

 

Journalism Practice -tiedelehdessä julkaistu Antwerpenin yliopiston tutkijoiden Kenza Lamotin ja Steve Paulussenin tutkimus analytiikan roolista belgialaisissa uutistoimituksissa kertoo journalistisen työn datavetoistumisesta. Toimituksissa työskentelee engagement managereita (eräänlaisia ”sitouttamisvastaavia”) ja some-tiimejä, jotka seuraavat, miten juttuja jaetaan, ja suunnittelevat sisällöntuotantoa lukija-analytiikan avulla ja yhteistyössä toimittajien kanssa.

Suuret näytöt toimitusten seinillä ja katoissa kertovat reaaliaikaisesti, mitkä jutut ovat synnyttäneet eniten liikennettä ja jakoja. Eihän se mukavalta tunnu, kun kollega synnyttää viraali-ilmiön toisensa jälkeen, kun omat paikallisuutiset herättävät korkeintaan vaisua värähtelyä analytiikan viisareissa.

Tavoitteena on, että myös toimituksissa omaksuttaisiin ”datakulttuuri” entistä vahvemmin. Yksittäisen toimittajan kannalta kyse ei ole suoranaisesta käskyttämisestä vaan pikemminkin itsensä johtamisesta ja sen tarkkailusta, miten analytiikka reagoi omiin juttuihin ja analyyseihin. Syyllisyys huonosti tehdystä työstä voi iskeä, jos oma juttu ei pääse luetuimpien joukkoon tai katoaa listoilta sukkelaan.

Samalla analytiikka rakentaa kuvaa journalismin yleisöstä, sen haluista, toiveista ja mielipiteistä. Taloustieteilijä saattaa tervehtiä kehitystä ilolla: raaka data – mediakuluttajien mitattavat valinnat – heijastelee erilaisten aiheiden merkitystä tarkemmin kuin toimituskokousten väittelyt tai elitistinen horina aiheen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kun kuva yleisöstä tarkentuu, sitä voidaan palvella paremmin.

 

Kuten Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Luukka varoittaa, voi kuitenkin käydä niin, että algoritmi alkaa päättää journalistisista sisällöistä.

”Jos Syyriassa tai Kongossa puolet kansasta kuolee, mutta algoritmi kertoo, että tämä ei kiinnosta lukijoita, sitä ei kerrota kansalle?” Luukka kysyy haastattelussaan viestinnän tutkimusta rahoittavan Helsingin Sanomain säätiön verkkosivuilla ja patistaa mediatutkijoita analysoimaan dataistumisen journalistisia seurauksia.

Yhteiskuntatieteilijöiden voivottelu mediasisältöjen tyhmentymisestä on tietysti oma moralistisen huolipuheen alalajinsa. Analytiikka- ja datakriitikon onkin syytä olla tarkkana. Data ei väistämättä ohjaa pelkän suolistojournalismin suuntaan. Analytiikkaa eivät kiinnosta aiheet sinänsä, ja hyvin laaditut yhteiskunnalliset analyysit voivat löytää tiensä luetuimpien juttujen listoille. Samalla vaikuttaa kuitenkin kiistattomalta, että dataistuminen muokkaa julkista elämää ja journalismia tavoilla, joita on syytä tarkastella kriittisesti.

Kirjoittaja on Demos Helsingin ja Helsingin yliopiston tutkija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään