Huhtikuun 10. päivänä tapahtuneen Smolenskin lentokatastrofin jälkeen puolalaiset ovat alkaneet tuntea kohtalonyhteyttä venäläisten kanssa. Venäjän johtajien, presidentti Dmitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin auttaessa onnettomuudessa kuolleiden uhrien omaisia ja ystäviä monet tuntevat varmasti kohtuuttomaksi vaatia kaikilta venäläisiltä anteeksipyyntöä Katynin joukkomurhista.
Venäjän valtionarkisto julkisti keskiviikkona Medvedevin määräyksestä joukon Katynin murhiin liittyviä asiakirjoja internetissä.
Käänne ei tapahtunut kertaheitolla
Smolenskin tragedia ei ollut mikään yhtäkkinen käänne Puolan ja Venäjän suhteissa, vaikka näin ajattelevat ihmiset, jotka etsivät lohdukseen jotain myönteistä tästä 96 ihmisen kuolemasta.
Luultavasti Putin saapuessaan pääministeri Donald Tuskin kutsusta viime syyskuussa Toisen maailmansodan alkamisen 70-vuotismuistojuhlaan Gdanskiin ajatteli jo, että Venäjän on parannettava suhteitaan tähän Euroopan unionissa jatkuvasti asemiaan vahvistavaan vanhaan viholliseen.
Viktor Janukovitšin voitto tammikuussa Ukrainan presidentinvaaleissa edisti myös Puolan ja Venäjän suhteiden paranemista. Puolalaiset tunnustivat, että oli hyvä että Janukovitš voitti eikä ukrainalaiseen nationalismiin hurahtanut Viktor Juštšenko, jota Lech Kaczynski ihaili.
Vuonna 2004 edellisten Ukrainan presidentinvaalien aikana silloinen presidentti Putin katkaisi yhteytensä Puolan presidenttiin Aleksander Kwasniewskiin vain siksi, että Kwasniewskin tuella Juštšenko oli vienyt voiton Venäjän tukemalta Janukovitšilta.
Ukrainan tämän vuoden vaalien jälkeen myös Kwasniewski ilmaisi tyytyväisyytensä Janukovitšin voittoon, mikä voidaan tulkita myös Venäjän voitoksi.
”Puolan pitäisi suomettua”
Jotkut puolalaiset politiikan tutkijat sanovat suoraan, että Puola uskoo olevansa kansainvälisessä politiikassa tärkeämpi kuin se todellisuudessa on. Joidenkin mielestä Puolan pitäisi suomettua.
Puolan Idäntutkimuksen instituutin varajohtaja, tohtori Adam Eberhardt sanoo, että Venäjän ja Puolan lähentymisen yksi syy on se, että Venäjä haluaa ystävällisin elein rajoittaa Puolan idänpolitiikkaa. Puolahan haluaa demokratisoida Valko-Venäjän. Tästä Venäjä ei ole kiinnostunut.
Puolalla on myös Venäjän kanssa erilaiset käsitykset Ukrainan kehittämisestä, vaikka mitään pahempaa riitaa ei ole olekaan. Georgiassa Puola ja Venäjä tukevat vastakkaisia osapuolia.
Weimarin kolmiliitto on mahdollisuus ja riski
Puola saattaa lähiaikoina nousta Euroopan kärkimaiden joukkoon, kun Varsovaa saatetaan tarvita Ranskan ja Saksan kumppanina Weimarin kolmiliitossa. Jos David Cameronin johtamat Britannian konservatiivit voittavat toukokuun 6. päivänä pidettävät parlamenttivaalit, Britannia saattaa siirtyy Euroopan unionin kriitikoksi.
Viime vuonna konservatiivit vetäytyivät Euroopan kansanpuolueesta ja perustivat muun muassa Puolan Laki ja oikeus -puolueen (PiS) kanssa oman eurokriittisen puolueensa.
Jos tämä ryhmä nyt menestyy kriittisellä linjallaan ja lähtee omille teilleen, Ranska ja Saksa tarvitsevat apua. Niillä on mahdollisuus valita yksi kolmesta tasavahvasta kumppanista, jotka ovat Italia, Espanja ja Puola.
Puolalle ratkaisu on vaikea. Puola on viime aikoina toiminut uusien EU-maiden ryhmän johtajana. Puola saattaa joutua vaikeuksiin muiden ryhmänsä maiden kanssa, jos se siirtyy rikkaampien maiden ryhmään.
Ensi vuonna Puola on puolen vuoden ajan Euroopan unionin puheenjohtaja ja se voi käyttää hyväkseen asemaansa idänkumppanuuden mainostamisessa.
Puheenjohtajuus saattaa häiritä Puolan ja Venäjän suhteita, sillä Itä-Euroopan ja Etelä-Kaukasian muutosten tukeminen on luonnollisesti yksi Puolan ja Venäjän erimielisyyksien syy. Toisaalta Puolan Venäjän pelko ei ainakaan paranna sen asemia EU:ssa.