Tampere pyrkii eroon ilmastoa lämmittävistä fossiilisista polttoaineista vuoteen 2050 mennessä.
Tampereen kaupunki ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ovat käynnistäneet laaja-alaisen Ekotehokas Tampere 2020 -hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää vähähiilistä ja hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Hanke julkistettiin perjantaina.
Tampere lämpiää ja saa sähkönsä tänä päivänä noin 90-prosenttisesti maakaasusta ja turpeesta. Jos tänään julkistetut tavoitteet toteutuvat, vuonna 2040 kaupungin omistama Tampereen Sähkölaitos Oy tuottaa lämpöä ja sähköä asukkaille lähes 90-prosenttisesti uusiutuvalla energialla.
Puuenergia
Uusiutuvasta energiasta noin kaksi kolmasosaa olisi metsähaketta ja muuta puuenergiaa.
Muita merkittäviä energialähteitä olisivat tuulivoima, jäteveden lämmöstä, jätelietteestä ja jätteiden poltosta saatava energia. Näitä aiotaan hyödyntää suunnitteilla olevassa keskusjäteveden puhdistamossa ja Tammervoima-hyötyjätevoimalassa.
Aurinkoenergiasta valmistellaan omaa tutkimus- ja kehityshanketta.
Uusiutuvan energian osuuden nosto 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä vaatii investointeina 220 – 250 miljoonaa euroa, mihin kaupunki odottaa tukea valtiolta uusiutuvan energian tukipaketista näihin suurinvestointeihin.
Rakentaminen
Noin 2000 asukkaan vuosivauhdilla kasvava Tampere joutuu hiilineutraaliksi päästäkseen siirtymään myös rakentamisessa ja peruskorjauksessa energian säästöön. Uudet kiinteistöt aiotaan rakentaa A-energialuokkaan, ja samaan kannustetaan yksityisiä rakentajia.
Tampereen Vuoreksen asuntomessuille 2012 rakentaville on luvassa tonttivuokra-alennuksia passiivi- ja nollaenergiatalojen kehittelystä ja uusiutuvan energian käytöstä.
Vuorekseen kaavaillaan Suomen suurinta aurinkoenergian keskittymää. Koukkujärven alueelle suunnitellaan puukerrostalojen aluetta.
Asukkaita houkutellaan energiaremontteihin kilpailuilla. Vuoden paras energiaremontti ja vähän energiaa kuluttava uudistalo palkitaan.
Myös Tampereen keskustaan junaradan päälle suunniteltu Keskusareena ja liiketalojen kortteli aiotaan toteuttaa energiatehokkaan rakentamisen esimerkkinä.
Ensi vuonna Tampereelle nousee Suomen ensimmäisen passiivienergiapäiväkoti, joka hyödyntää aurinkoenergiaa.
Liikenne
Tampere on tehnyt periaatepäätöksen kehittää raideliikennettä bussien rinnalle. Lähijunien ja katuraitiotien toivotaan houkuttelevan auton käyttäjiä joukkoliikenteen kyytiin. Ensimmäistä raidelinjaa aletaan tänä vuonna suunnitella Hervannasta keskustaan.
Suurimmat kaupunkiseudut ovat avainasemassa yhdyskuntien energiankäytön ja kasvihuonekaasujen vähentämisessä. Yhdyskunnat vastaavat yli 40 prosentista energiankäytöstä ja yli 30 prosentista kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.