Vasemmiston Puhjo:
Hallituspuolueet arvioivat, että mikään ei muutu, kun Suomen perustuslakia nyt muutetaan. Kyse on niiden mukaan tarkennuksista, voimassa olleiden käytäntöjen kirjaamisesta ja selkiyttämisestä. Tätä painottivat niin hallituksen esityksen esitellyt oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kuin keskustan ja kokoomuksen ryhmäpuhujat keskiviikkona eduskunnan aloittaessa perustuslakimuutoksen käsittelyn.
– Nähtävissä on selkiyttämisen, ei muutoksen tarvetta, Brax sanoi.
Oppositio oli vastakkaisella kannalla erityisesti puhuttaessa presidentin vallasta.
– Hallituspuolueet haluavat tehdä presidentistä seinäkukkasen, Vasemmistoliiton ryhmäpuhuja Veijo Puhjo kiteytti. Vasemmistoliiton kanta on, että presidentin nykyinen asema tulee säilyttää. Puolue esitti lakimuutoksen hylkäämistä.
– Kyse on aivan oleellisesta muutoksesta, Puhjo sanoi.
Perustuslakimuutos käy läpi kahden eduskunnan käsittelyn eli palaa uudelleen käsiteltäväksi vaalien jälkeen, kunhan se nyt hyväksytään.
SDP:n Jakob Söderman sanoi, että vuonna 2000 uudistettu perustuslaki ei kaipaa suuria muutoksia. Hän muistutti siitä, että myös presidentti on Suomessa demokraattinen, kansan valitsema instituutio. Hän listasi monen presidentin sankaritekoja.
Christoffer Taxellin työryhmässä esityksen pohjaa talvella hyväksymässä ollut SDP painotti kuitenkin lähinnä sitä, että eduskunnan ratkaistessa valtioneuvoston ja presidentin välistä kiistaa asia tulee käsitellä täysistunnossa. Sille ei pelkkä valiokuntakäsittely riitä.
Hallituksen esityksessä valtioneuvoston eli hallituksen ja presidentin joutuessa ulkopolitiikassa riitaan, eduskunta toimisi ratkaisijana. Kun hallitus kuitenkin muodostetaan eduskunnan enemmistön pohjalta, hallitus voittaa.
Hallituspuolelta vastattiin monella suulla, että tästä varmasti päästään yhteisymmärrykseen lakimuutoksen valiokuntakäsittelyssä eduskunnassa.
Kansan valitsee presidentin
Myös Puhjo korosti sitä, että presidentin valitsee kansa. Toisin on pääministerin kohdalla. Hän arvosteli eduskuntavaalien yhteydessä nousevia puheita pääministerivaalista.
– Puhe pääministerivaalista on silkkaa huijausta. Pääministerin valitsee yhden puolueen puoluekokous, hän sanoi ja totesi kohta näin käyvän keskustan puoluekokouksessa.
hallituspuolueiden näkemystä, jonka mukaan esitys vahvistaisi parlamentarismia, Puhjo ei niellyt.
– Se vahvistaa jo ennestään vahvan pääministerin ja laajojen enemmistöhallitusten asemaa suhteessa eduskuntaan, hän sanoi.
– Oppositioon jäävät puolueet sivuutetaan lähes täysin ja niille jätetään entistä vähemmän tilaa vaihtoehdon esittämiseen.
Puhjo ihmetteli myös sitä, että kansan valitsema presidentti suljetaan päätöksenteosta EU:ssa.