Keski-Amerikan vauraimpana ja vakaimpana tunnetun maan, Costa Rican parlamentin toukokuun alussa alkanutta istuntokautta on toistaiseksi hallinnut yksi asia: esitys korottaa kansanedustajien palkkoja peräti 60 prosentilla. Korotuksen jälkeen heidän palkkansa olisi euroissa noin 6 900 euroa.
Parlamentti hyväksyi lain sisällön maanantaina äänin 35–20. Lopullisen äänestyksen piti olla keskiviikkona, mutta parlamentti laittoikin lakiesityksen jäähylle.
Syynä oli presidentti Laura Chinchillan ilmoitus, että hän tulee käyttämään veto-oikeuttaan lakia vastaan, mikäli parlamentti ei löydä vastaavia säästöjä muista menoistaan.
Chinchillan presidenttikausi alkoi parlamentin tavoin toukokuun alussa.
Erikoista tilanteessa on se, että edustajien palkankorotusta on innokkaimmin ajanut Chinchillan oma puolue, Kansallinen vapautuspuolue. Keskustavasemmistolainen Kansalaisten toimintapuolue taas on ollut lakiesityksen päävastustaja.
Chinchillan kanta sai vapautuspuolueen edustajat toisiin ajatuksiin ja he vetivät tukensa esitykseltä, ainakin toistaiseksi.
Kansalaisten suuttumusta
Taantuma on koetellut myös Costa Ricaa, jonka talous on juuri alkanut elpyä sen jäljiltä. Budjettiesitys on kuitenkin viisi prosenttia alijäämäinen, mihin kansanedustajien roima palkankorotus istuu huonosti.
Korotushanke on herättänyt pienimuotoisia mielenosoituksia parlamenttitalon ulkopuolella San Joséssa. Sitä vastaan on tehty myös toistakymmentä yksittäisten kansalaisten oikeudellista tutkintapyyntöä.
Jos lakiesitys olisi hyväksytty, olisi se joka tapauksessa mennyt korkeimman oikeuden tarkastettavaksi.
Laura Chinchillasta tuli Costa Rican ensimmäinen naispresidentti hänen saatuaan murskavoiton helmikuun vaaleissa. Chinchilla nousi politiikassa edellisen presidentin, aikoinaan Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Oscar Ariasin suojattina.
Kansallinen vapautuspuolue kuuluu sosiaalidemokraattisten puolueiden Sosialistiseen internationaaliin. Se ei kuitenkaan ole linjaltaan kovinkaan vasemmalla.
Chinchilla on arvokonservatiivi, joka vastustaa aborttia, homoliittoja ja kaikkinaista puuttumista katolisen kirkon asemaan.
Costa Rican hyvää mainetta on aika ajoin tahrinut korruptio. Sairaalalaitteiden kauppoihin liittynyt tapaus kosketti joitakin vuosia sitten myös Suomea. Vuoden 2004 lahjusskandaaleissa peräti kaksi entistä presidentti sai vankeustuomion.