Ranskalaisten eläkeiän kohottamiseksi on samat paineet kuin muissakin maissa. Varsinkin kun laillinen eläkeikä laskettiin jo parikymmentä vuotta sitten vasemmistohallituksen toimesta 60 vuoteen.
Nykyinen oikeistohallitus haluaa nostaa eläkeikää, mutta ei paljasta suunnitelmiaan. Ranskan vasemmisto ja ay-väki vyöryi osoittamaan mieltään suunnitelmia vastaan torstaina.
Torstai-iltapäivänä Pariisi täyttyi punalipuista ja kiukkuisista mielenosoittajista. Yhteisrintamassa vastustettiin eläkeiän nostamista. Muuta asiasta ei sitten tiedettykään. Ei edes sitä, suunnitteleeko presidentti Nicolas Sarkozy eläkeikää kohotettavaksi nykyisestä 60 vuodesta kahdella tai kolmella vuodella vai vielä enemmän.
Sarkozy ei paljon
muilta kysele
Sarkozy on vähitellen lähestymässä viisivuotisen presidenttikautensa loppua. Seuraavat presidentinvaalit pidetään vuonna 2012, eikä Sarkozyn uudelleenvalinta ole ennusteiden mukaan lainkaan varmaa.
Sarkozy on kärsimättömänä poliitikkona tehnyt virheen toisensa perään. Suurin niistä on ollut hänen tapansa ilmoittaa uusista reformeista kuninkaalliseen tapaan sanellen oman tahtonsa tuskin muistaen, että maassa on lakiasäätävä parlamentti, kansalliskokous ja sen päätökset tarkistava ylähuone eli senaatti, joka lopullisesti hyväksyy tai hylkää lakialoitteet tarkistamalla, että ne ovat perustuslain mukaisia.
Presidentti aloitti kautensa uhmakkaasti ilmoittamalla, että hän ei sitten peräänny koskaan. Mutta kun mielenosoitukset ja lakot kovenivat vuosi vuodelta, Sarkozy joutui perääntymään monessa asiassa.
Lakiehdotus piilotetaan
kesälomakaudelle
Suunniteltu eläkeikä on yhä hämärän peitossa. Asiasta vuoti tietoa ensin lehdistön kautta, tällä viikolla työministeri Eric Worth vihdoin vahvisti huhun eläkeiän kohottamisesta ilman yksityiskohtia.
Ammattiyhdistysliike ja vasemmisto alkoivat välittömästi valmistella mielenosoitukseen iskulauseita. Mutta koska selkeää lopullista ehdotusta ei tiedetä, iskulauseet keskittyivät 60 vuoden eläkeiän puolustamiseen.
”Hallitus pitää aikomuksensa salassa estääkseen avoimen keskustelun”, sanoi kommunistipuolueen johtaja Marie-George Buffet Classique-radion haastattelussa.
Täsmällinen lakiehdotus julkistetaan tiettävästi kesäkuun puolessavälissä. Syyskuun alussa se pääsee parlamentin käsittelyyn.
Ajoitus on laskettu ovelasti. Ranskalaiset lähtevät kesälomille heinä-elokuuksi. Oppositiolla ei ole enää aikaa valmistella kunnon mielenosoituksia.
Lakkoherkät rautatieläiset
muutoksen ulkopuolelle
Lisäksi vähäsanainen työministeri heitti lopuksi keskusteluun tiedon, että eläkemuutos ei tule koskemaan valtion rautateiden henkilökuntaa. Nämä ovat aina olleet innokkaimpia lakkoilijoita ja saaneet usein koko maan sekaisin.
Torstain lakkopäivänä junaliikenne oli lähes normaali. Eniten lakkoiltiin kouluissa, opettajista oli lakossa noin 40 prosenttia.
Mielipidetiedustelujen mukaan 62 prosenttia ranskalaisista on valmis marssimaan eläkeoikeutensa puolesta. 66 prosenttia kansalaisista haluaisi asiasta kansanäänestyksen.
Nykyisin suuri osa ranskalaisista lähtee eläkkeelle jo 57-vuotiaana. Le Parisien -lehden julkaiseman tilaston mukaan yksityisen sektorin eläkeläinen saa eläkettä keskimäärin bruttona 1 182 euroa/kk, julkisella sektorilla 1 850 euroa/kk.
Eläkeikä 60 vuoteen
1980-luvulla
Virallinen eläkeikä laskettiin 60 vuoteen vuosi sen jälkeen kun vasemmiston yhteisehdokas, sosialisti François Mitterrand valittiin maan ensimmäiseksi vasemmistopresidentiksi toukokuussa vuonna 1981. Mitterrand muutti nopeasti Ranskaa mm. lyhentämällä työaikaa, vahvistamalla ay-liikkeen asemaa, poistamalla kuolemantuomion ja ennen kaikkea laskemalla eläkeikää.
Tosin 1980-luku oli nousukautta, eikä eläkkeiden rahoituksesta juurikaan huolehdittu.
Mitterrandin silloinen pääneuvonantaja Jacques Attali puolusti mielenosoitusaamuna Ranskassa yleisesti levinnyttä kantaa siitä, että eläkeikää pitää harkita työn raskauden mukaan. Nuorena raskaan työn aloittaneille pitää taata aikaisempi eläke kuin pitkät opinnot suorittaneille hyvätuloisille pankinjohtajille, jotka viihtyvät töissä pidempään, Attali painotti radiohaastattelussa.