KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Mistä maailmaa runtelevassa myrskyssä on kyse? Ekonomistilta pitkä lista: ”Fossiilikapitalismin umpikuja, ekologinen kriisi, kapitalistisen talouden perusdynamiikat…”

Kyllä tämänkin kriisin taustalla varmasti on laajempia ja pidempiaikaisia yhteiskunnallisia kehityskulkuja, tuumii BIOSin ekonomisti Jussi Ahokas.

Kyllä tämänkin kriisin taustalla varmasti on laajempia ja pidempiaikaisia yhteiskunnallisia kehityskulkuja, tuumii BIOSin ekonomisti Jussi Ahokas. Kuva: Antti Yrjönen

Keskuspankkien mahdollisuudet torjua korkeaa inflaatiota ovat rajalliset, koska nyt tarvetta on uusille energian lähteille. Keskuspankit painavat rahaa, eivät energiaa, tiivistää BIOSin ekonomisti Jussi Ahokas.

Jussi Virkkunen
2.6.2022 7.45

Täysimittainen sota Euroopassa, uhkaava ruokakriisi, korkea inflaatio ja ties vielä mitä. Tässä on käsillä monella tapaa täydellinen myrsky. BIOSin ekonomisti Jussi Ahokas, onko kyse vain sattumasta vai voisiko joku myhäilevä marxilainen puhui vaikka kapitalismin kehitysvaiheesta?

En tiedä kuinka paljon tässä on kyse kapitalismin sisäisten logiikoiden tuottamista tuloksista, mutta kaiketi ainakin imperialismin teorialla nykyisiä olosuhteita voisi jotenkin selittää.

Vaikka aikalaiskokijalle asiat voivat tulla vastaan yllättäen ja tuntua sattumilta tai yksittäisten henkilöiden päähänpistoilta, kyllä tämänkin kriisin taustalla varmasti on laajempia ja pidempiaikaisia yhteiskunnallisia kehityskulkuja.

ILMOITUS
ILMOITUS
Ehkä elvytys meni volyymiltaan liian pitkälle.

Erilaisten ideologioiden kamppailu, vanha kunnon Realpolitik, fossiilikapitalismin umpikuja, ilmastonmuutos ja laajempi ekologinen kriisi sekä sitten ehkä myös ne kapitalistisen talouden perusdynamiikat. Näistä kaikista tämä sekamelska kaiketi rakentuu.

Mitä keinoja keskuspankeilla on taltuttaa korkeaa inflaatiota? Ja jos on, voiko sellaista tehdä laukaisematta taantumaa?

Keskuspankeille nyt havaittava inflaatio on kieltämättä vaikea pala purtavaksi. On melko ilmeistä, että sen aiheuttaa ensisijaisesti energiahyödykkeiden tarjonnassa tapahtunut nopea ja syvä notkahdus.

Kun energiatuonti Venäjältä vähenee, ei lännessä löydetä nopeasti korvaavia tapoja tuottaa energiaa ja syntyy oikea pullonkaulojen pullonkaula. Energiakäännös on aina suuri teknologis-poliittis-taloudellinen haaste ja kun rakenteet muuttuvat tällä tavalla yllättäen, modernit ihmisyhteisöt joutuvat välttämättä vakavien ongelmien eteen.

Tarvittaisiin siis nopeasti uusia energian lähteitä, mutta keskuspankit eivät pysty energiaa painamaan. Ne pystyvät painamaan vain rahaa. Tai olla painamatta, kun talouden kokonaiskysyntää pitäisi saada alemmas kysynnän ja tarjonnan epäsuhdan kaventamiseksi.

Eli jos ja kun keskuspankit yrittävät tuoda inflaatiota alas omilla toimillaan, ne voivat ainoastaan kiristää rahoitusolosuhteita ja sitä kautta heikentää kokonaiskysyntää tasaisesti läpi talouden. Toki niin, että rahoituksen halpuudesta eniten riippuvaiset toimialat ja sektorin kärsivät eniten, mutta periaatteessa niin, että kaikki taloudelliset toimijat kärsivät.

Johtaako keskuspankkien rahoitusolosuhteiden kiristys sitten taantumaan, on empiirinen kysymys. Voihan olla, että jostain syystä korkojen nousu ei hillitsekään ihmisten kysyntä- ja investointihaluja ja valtiotkin jatkavat aktiivista, taloutta tukevaa finanssipolitiikkaa. Ja että nimelliset palkat ja voitot yksityisellä sektorilla vaan jatkavat autonomisesti kasvuaan.

Palkkojen ja voittojen toisiaan kirittävä dynamiikka on siis yksi mahdollinen ajuri kokonaiskysynnän kasvulle pidemmänkin päälle, josta voi tulla myös lisää inflaatiopainetta.

Mutta usein kapitalistisessa rahataloudessa rahoitusolosuhteiden kiristyminen johtaa kokonaiskysynnän supistumiseen ja mitä herkempiä taloudellisten toimijoiden päätökset ovat rahoituksen hinnalle, sitä suurempi tuo negatiivinen vaikutus on. Viime vuosikymmeninä se korkotaso, joka on oleellisesti hidastanut kysynnän kasvua on tullut koko ajan alemmas.

Onkin täysin perusteltua ajatella, että tälläkin kertaa se taso saavutetaan nopeasti. Sitten taas riippuu keskuspankkien reaktiosta, mitä sen jälkeen tapahtuu. Mennäänkö taantumaan vai tuleeko uutta helpotusta ja tukea taloudelle.

Pitkällä aikavälillä olemme kaikki kuolleita ja kaikki on ohimenevää, mutta kysyn silti: Onko olemassa näkymää, kuinka kauan tällainen inflaatio kestää?

Kaikenlaisia skenaarioita voi tietysti korkean inflaation kestolle rakennella. Mikäli tarjontaongelmat eivät helpota jatkossa, vaan energiasta on koko ajan suurempi pula, tällainen inflaatio voi jatkua vuosia. Lisätään tähän pula ruoasta ja pula raaka-aineista, joilla on nykytaloudessa keskeinen rooli osana tuotantoa.

Ei ole sanottua, että varsinkaan alueellisesti nämä pulat helpottuvat, kun geopoliittisestikin maailma jakautuu globalisaation jälkeiseen aikakauteen. Voidaan joutua tilanteeseen, että vaikka kysyntää koko ajan leikataan, tarjonnan pullonkaulat kulkevat koko ajan edellä ja silloin inflaatio pysyy vuodesta toiseen korkealla. Ja mikäli sitten kysyntää ei leikatakaan tai jos voitto-palkka-spiraali muodostuu tarjontaongelman päälle, sitä paremmat edellytykset inflaatiokauden jatkumiselle on. Eli kyllä tällainen skenaario on ainakin jollain pienellä todennäköisyydellä mahdollinen.

Inflaation taustalla on toki lukematon määrä syitä, mainitsemasi energiakriisin lisäksi esimerkiksi koronakriisin aiheuttamat tukokset eri puolilla maailmaa. Mutta menikö elvyttävä talouspolitiikka lopulta liian pitkälle?

En sanoisi, että se meni ajallisesti liian pitkälle, sillä nythän se on jo ohi. Mutta ehkä se meni volyymiltaan liian pitkälle. Eli liian lyhyessä aikaikkunassa ennen kaikkea Yhdysvalloissa tuutattiin liian paljon finanssipoliittista elvytystä ilmoille, kun Joe Bidenin hallinto otti vuoden 2021 alussa talouspolitiikan ohjakset haltuunsa.

Tämä osoittaa sen, että kestävä finanssipolitiikka vaatii sektori- ja toimialakohtaista suunnittelua, mitoituksen tarkkaa harkintaa ja sellaisia instituutioita, jotka imevät automaattisesti pois ylimääräistä kysyntää taloudesta, jos ylikysyntätilanteeseen tarkoittamatta päädytään.

Ilmeisempiä näistä ovat tietysti progressiiviset veromuodot, suhdanteihin reagoivat julkiset etuudet ja noususuhdanteessa palkka- sekä voittomalttia tuovat tulosopimisen rakenteet.

Mutta kuitenkin pitää ymmärtää, että täystyöllisyystaloudessa joutuu todennäköisesti aina toimimaan vähän korkeammassa inflaatiossa kuin pysyvän taantuman olosuhteissa. Kun inflaatiota siedetään, mutta sitä aiheuttaville rakenteellisille tekijöille pyritään kuitenkin samalla tekemään jotain määrätietoisesti, lopputulos voi olla kaikilla talouden osa-alueilla ihan hyvä.

Lopulta kaiken yllä leijailee vielä alati kiihtyvä ilmastokriisi. Moni huutaa halvempaa bensaa, joka täyttää Putinin sotakassaa ja samalla pitkittää siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista. Miten tästä oikein voi selvitä?

Pitää tosiaan rakentaa määrätietoisesti sellaista taloutta, jossa energiapulaa ei ole. Se tapahtuu kestävästi vain kahta kautta: lisäämällä uusiutuvan ja luonnonvarojen käytön näkökulmasta kestävää energian tarjontaa sekä vähentämällä fossiilisen energian kulutusta. Jos kestävä energian tuotanto ei riitä kattamaan kaikkea tarvetta, pitää energian kulutusta vähentää ylipäätään.

Kun perustuotannontekijämme eli energian kysyntä ja tarjonta saadaan tasapainoon, nykyisen kaltainen inflaatiopaine vähitellen hellittää. Samalla tietysti taklaamme myös ekologista kriisiä.

Edellinen ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla eikä luottamalla siihen, että hintojen nousu on riittävä signaali tarvittavien investointien syntymiselle. Meillä on kiire ja tarvitsemme pian suunnitelmaa ekologisen jälleenrakennuksen toteuttamiseksi.

Kyse ei ole vain energiantuotannosta ja -käytöstä, vaan myös metsistä, ruoantuotannosta, liikenteestä, rakentamisesta ja hyvinvointipalveluista sekä kulttuurista. Kuka tekee, mitä tekee ja millä panoksilla ja miten kaikki tekeminen menee ristiriidattomasti yhteen kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi?

Näihin kysymyksiin meidän pitäisi alkaa heti etsiä johdonmukaisesti vastauksia – tiede ja tutkimus edellä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään