KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Superrikkaat tekevät supervirheitä – superlaskut maksaa kansa

Sähköautoilla ja raketeilla maailman rikkaimmaksi ihmiseksi noussut Elon Musk osti lokakuun lopussa sosiaalisen median palvelun Twitterin huikeaan 44 miljardin dollarin hintaan.

Sähköautoilla ja raketeilla maailman rikkaimmaksi ihmiseksi noussut Elon Musk osti lokakuun lopussa sosiaalisen median palvelun Twitterin huikeaan 44 miljardin dollarin hintaan. Kuva: Lehtikuva/Olivier Douliery

Tiiviissä yhteiskunnissa yksien rikastuminen on väistämättä joiltain toisilta pois. Historian ironiaa on, että yksi parhaista argumenteista kapitalismin synnyttämää superrikkaiden eliittiä vastaan kehitettiin alun perin kapitalismin puolustuspuheeksi, kirjoittaa tutkija Janne M. Korhonen.

Janne M. Korhonen
19.11.2022 12.00

Kolme vuosikymmentä sen jälkeen, kun Neuvostoliiton kaatuminen opetti, miksi vallan keskittyminen pienelle eliitille on ongelma, olemme jälleen oppimassa, miksi vallan keskittyminen pienelle eliitille on edelleenkin ongelma. Helmikuusta lähtien olemme voineet seurata suorana lähetyksenä, miten todennäköisesti yhden ainoan itsevaltiaan virhearvio suisti Euroopan suurimpaan sotaan sitten toisen maailmansodan päättymisen.

Yksistään marraskuun aikana olemme voineet seurata suorastaan kahden taloustoimittajien ja suurten ihailijalaumojen palvoman miljardöörin näyttävän mallisuorituksen, kuinka superrikas tekee supervirheitä.

Tätä kirjoittaessa ei ole vielä selvää, miten tunnetumpi näistä tapauksista päättyy. Tiedämme kuitenkin jo sen, että sähköautoilla ja raketeilla maailman rikkaimmaksi ihmiseksi noussut Elon Musk osti lokakuun lopussa sosiaalisen median palvelun Twitterin huikeaan 44 miljardin dollarin hintaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Muskin sisääntulo oli vaikuttava. Esimerkiksi käy hänen ideansa myydä aiemmin tunnistetusta käyttäjästä kertovia merkkejä kaikille halukkaille.

Viikon sisällä merkin ostaneet, yritysten virallisina tileinä esiintyneet käyttäjät ilmoittivat koko maailmalle asevalmistaja Lockheed Martinin lopettavan aseiden myynnin mm. Israeliin ja Saudi-Arabiaan kunnes niiden ihmisoikeusloukkaukset tutkitaan, ja insuliinin Yhdysvalloissa 5-10 kertaa muualla maailmassa vallitsevia hintoja korkeammaksi hinnoitelleen lääkevalmistaja Eli Lillyn jakavan jatkossa insuliinia sitä tarvitseville ilmaiseksi. Molempien pörssikurssit romahtivat.

Kun kirjoitan tätä marraskuun puolivälissä, merkkien myynti on toistaiseksi keskeytetty, Twitterin tärkein tulonlähde mainostajat ovat kaikonneet, ja yhtiön ostamiseksi myönnetyistä lainoista maksetaan jälkimarkkinoilla enää 60 prosenttia niiden nimellisarvosta. Kyseessä voi olla nopein lainojen arvon romahdus koskaan.

Kasvuakin on toki ollut havaittavissa: kaksitoista tuntia sen jälkeen, kun Musk osti Twitterin, tummaihoisia loukkaavien ilmaisujen määrä viesteissä oli lisääntynyt jo 500 prosenttia. Kaiken kaikkiaan Musk vaikuttaa tekevänsä mitä voi näyttääkseen koko maailmalle, ettei maailman rikkaimman miehen tarvitse aina tehdä viisaita päätöksiä.

Lempilapsen romahdus

Toinen esimerkkisuoritus on vähemmän tunnettu, mutta tiedämme jo, miten se päättyi. Kryptovaluutta Bitcoinilla tehdyillä kaupoilla miljardööriksi ja talouslehdistön lempilapseksi alle 30-vuotiaana nousseen Sam Bankman-Friedin perustama kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX ajautui marraskuun 11. päivänä konkurssiin.

Yritystä pidettiin yhtenä kaikkein luotettavimmista kryptovaluuttabisneksistä, johon varovaisimmatkin sijoitusyhtiöt saattoivat sijoittaa turvallisesti. Vielä syyskuussa sen markkina-arvoksi arvioitiin noin 32 miljardia dollaria. Bankman-Fried oli kuitenkin lainannut luvatta asiakkaidensa rahoja toisen yrityksensä tappioiden peittelemiseksi.

Kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX ajautui marraskuun 11. päivänä konkurssiin.

Kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX ajautui marraskuun 11. päivänä konkurssiin. Kuva: Lehtikuva/Michael M. Santiago

Sam Bankman-Friedillä ja Elon Muskilla on paljon yhteistä. Molemmat rikastuivat noin kolmikymppisinä. Molemmat ovat kiistatta älykkäitä. Ja molemmat uskovat ilmeisen vilpittömästi tekevänsä hyvää.

Musk on johdonmukaisesti kertonut tavoitteenaan olevan ihmiskunnan tulevaisuuden turvaaminen perustamalla asutuksia Marsiin ja muualle aurinkokuntaan. Bankman-Fried on puhunut paljon velvollisuudesta tehdä hyvää ja jopa kertonut haluavansa rikastua vain siksi, että voisi lahjoittaa kaiken ansaitsemansa mielestään hyviin kohteisiin. Eräässä haastattelussa hän kertoi, että hyväntekijöiksi haluavien pitäisi ottaa suuria riskejä saadakseen paljon valtaa, jolla tehdä enemmän hyvää. Omaksi onnistumistodennäköisyydekseen hän arvioi vain 20 prosenttia.

Samat aatokset

Ajattelin nuorena opiskelijana hyvinkin samanlaisia ajatuksia. Siksi uskon kummankin vilpittömästi uskovan omiin sanoihinsa. Osaan esittää rationaaliset ja loogisesti pätevät perustelut sekä rikastumiselle, jotta voi edistää avaruuden asuttamista, että rikastumiselle, jotta voi antaa enemmän. Nämä perustelut ovat uskoakseni vakuuttavia – jos vain eläisimme äärettömässä maailmassa äärettömän kaukana toisista ihmisistä.

Maapallon äärellisen pallopinnan tiiviissä yhteiskunnissa yksien rikastuminen on kuitenkin väistämättä joiltain toisilta pois. Maailmamme on suuri ja sen resursseja, kuten energiaa, ainetta, tilaa ja työaikaa, on toki paljon, mutta ei äärettömästi. Omaisuus tarkoittaa viime kädessä oikeutta päättää jonkin niukan resurssien käytöstä. Niinpä suuri omaisuus tarkoittaa käytännössä suurta valtaa päättää, mihin niukkoja resursseja käytetään – ja mihin niitä ei käytetä. Näin on täysin riippumatta siitä, millä keinoin omaisuus on kasattu.

Vaikka omaisuuksien pohjana olisi täydellisen aineeton ja saasteeton, vain ja ainoastaan kaikkien hyvinvointia edistänyt liiketoiminta, suurta omaisuutta hallitsevalla on siltikin paljon valtaa päättää äärellisten resurssien käytöstä. Jos hän ei koskaan tee omaisuudellaan yhtään mitään, rikastuminen ei ehkä ole keltään pois.

Mutta jos hän käyttää tätä valtaa hankkiakseen mitään niukkoja resursseja vaativia hyödykkeitä, kuten tekemällä korkeimman tarjouksen rantatontista tai huvijahtinsa vaatimasta teräksestä, hän kasvattaa kyseisten hyödykkeiden kysyntää ja hintaa.

Jos tontti tai teräs ovat superrikkaan käytössä, joku toinen ei voi käyttää niitä samaan aikaan toisiin tarkoituksiin. Tämäkin on itsestään selvä tosiasia. Olemme kuitenkin voineet ummistaa siltä silmämme, koska tuo ”joku toinen” on niin usein joko horisontin takana asuva köyhä tai puhekyvytön luontokappale.

Vaikka esimerkiksi rantatontin raivaaminen ei ehkä olisikaan keltään ihmiseltä pois, on kiistatonta, että se vaikuttaa haitallisesti ainakin kyseisellä maapalalla eläneiden kasvien ja eläinten hyvinvointiin.

Kun maailmamme rajallisuus on viime vuosikymmeninä tullut ilmeiseksi, myös vallan keskittymisen ongelmat ovat tulleet ilmeisemmiksi. Suuri valta ilman suurta viisautta on nimittäin suuri vaara. Ja on hyviä syitä uskoa, että kaikesta älykkyydestään huolimatta superrikkailla tulee aina olemaan enemmän valtaa kuin viisautta.

Hayekin säkeet

Historian ironiaa on, että yksi parhaista argumenteista kapitalismin synnyttämää superrikkaiden eliittiä vastaan kehitettiin alun perin kapitalismin puolustuspuheeksi. Vannoutunut kommunismin vastustaja Friedrich Hayek julkaisi vuonna 1945 kaukonäköiseksi osoittautuneen tutkielman, jonka mukaan Neuvostoliiton taloudelliset päätökset pienelle virkamiesten eliitille keskittänyt suunnitelmatalous ei voisi koskaan tuottaa hyvinvointia yhtä tehokkaasti kuin markkinataloudet.

Hayekin kuuluisan argumentin perusteluna oli yhteiskunnallisiin päätöksiin tarvittavan tiedon luonne. Mitä monimutkaisempi ja laajempi yhteiskunta oli, sitä hajautuneempaa päätöksiin tarvittava tietokin oli. Vaikka talouden päättäjät olisivat täydellisen epäitsekkäitä ja yrittäisivät parhaansa, tätä tietoa olisi äärimmäisen vaikea kerätä.

Vaikka tietoa saataisiinkin kerättyä, miten päättäjät voisivat päättää, millainen äärellisten resurssien jako tuottaisi eniten hyvinvointia? Rajallisesta määrästä resursseja saataisiin eniten hyvinvointia, kun valta päättää resurssien käytöstä olisi niillä, jotka parhaiten tietävät, mikä lisää ihmisten hyvinvointia: ihmisillä itsellään.

Tätä valtaa ei voida antaa yhtä aikaa ihmisille ja pienelle eliitille. Jos ihmisten valta päättää resurssien käytöstä kasvaa, eliitin vallan on vastaavasti vähennyttävä.

Maapallon äärellisen pallopinnan tiiviissä yhteiskunnissa yksien rikastuminen on väistämättä joiltain toisilta pois. Kuva COP27-ilmastokokouksesta.

Maapallon äärellisen pallopinnan tiiviissä yhteiskunnissa yksien rikastuminen on väistämättä joiltain toisilta pois. Kuva COP27-ilmastokokouksesta. Kuva: Lehtikuva/Ahmad Gharabli

Hayekin teorian kumoamiseen käytettiin kylmän sodan aikana valtavan paljon paperia, enimmäkseen tuloksetta. Päätösvallan keskittäminen Keskussuunnittelijalle (tai Keskustietokoneelle) voisi joissain olosuhteissa tuottaa teoriassa eniten hyvinvointia. Mutta monimutkaisissa, suhteellisen nopeasti muuttuvissa yhteiskunnissa päätösvallan hajauttaminen on lähes aina vähiten huono ja ainakin yksinkertaisin ratkaisu.

Pätevimmät vasta-argumentit eivät liittyneetkään itse teoriaan, vaan markkinatalouksien käytännön toteutuksiin. Taloudellisesti eriarvoisissa yhteiskunnissa rikkaat kykenevät tyydyttämään mielihalujaan resursseilla, joita köyhät saattavat tarvita elääkseen.

Vastaväite kuitenkin vain todistaa Hayekin teorian. Kun taloudellinen päätösvalta keskittyy, samoista resursseista saadaan aikaan vähemmän hyvinvointia. Voimme tietenkin määritellä markkinoilla syntyvän resurssienjaon ”tehokkaaksi” ja sitten sanoa, että mikä tahansa markkinoilla syntyvä resurssienjako on aina ”tehokas.”

Inhimillisesti katsoen on vain vaikea sanoa, että esimerkiksi kvinoan nousu rikkaiden maiden muotiruoaksi, siitä seurannut hinnan kolminkertaistuminen kvinoan perinteisillä viljelyalueilla, ja tästä seurannut paikallisten lasten aliravitsemuksen selvä kasvu olisi lisännyt hyvinvointia kaikkein tehokkaimmin, vaikka kvinoalla herkutelleiden hyvätuloisten hyvinvointi ehkä lisääntyikin hieman.

Teorian viesti

Mikään Hayekin teoriassa tai sen edelleenkehitelmissä ei sano, että vallan keskittyminen olisi huono asia vain, jos valta keskittyy kommunistimaan byrokraateille. Teoria sanoo, että vallan keskittyminen pienelle eliitille tuottaa huonoja päätöksiä ja tehottomuutta. Haittoja syntyy riippumatta vallan keskittymisen mekanismista, riippumatta päätöksentekijöiden hyveellisyydestä tai älykkyydestä, ja riippumatta siitä, voiko eliitistä pudota tai sinne nousta.

Tehottomuudet voivat olla erilaisia. Mutta esimerkiksi superrikkaiden huvilaivastoihin käytetty teräs on aivan samalla tavalla poissa muista, hyvinvoinnin lisäämisessä todennäköisesti tehokkaammista käyttötarkoituksista kuin Murmanskin satamassa ruostuviin sotalaivoihin käytetty teräs oli.

Kuten Musk ja Bankman-Fried näyttävät, myös virheiden todennäköisyys kasvaa, kun tiedon käsittely vaikeutuu vallan keskittyessä harvemmille. Jos yksilöllä tai pienellä ryhmällä on niin paljon valtaa, ettei heidän tarvitse välittää vastalauseista, todennäköisyys virheille kasvaa entisestään. Mitä enemmän virheen tekevillä on valtaa, sitä suuremman virheen he voivat tehdä. Ikävä kyllä luonnon, ihmisten ja yhteiskuntien kestävyys ei ole kasvanut lainkaan samassa suhteessa kuin tekniikan pienille ryhmille antamat voimat.

Ydinasevaltojen johtajilla onkin jo pitkään ollut valta lopettaa sivilisaatio ainakin pohjoiselta pallonpuoliskolta yhden synkän iltapäivän aikana. Tekniikan kehitys ei kuitenkaan ole pysähtynyt. Vuosi vuodelta entistä pienemmät ryhmät voivat päästä käsiksi entistä voimakkaampiin työkaluihin.

Esimerkiksi vuonna 2016 joukko tutkijoita rakensi synteettisen hevosrokkoviruksen postimyynnistä tilaamistaan RNA-pätkistä. Ulkopuolisten asiantuntijoiden mukaan samalla tekniikalla olisi saatu rakennettua myös hevosrokon tunnetumpi lähisukulainen, maailmasta jo kerran hävitetty isorokkovirus. Mitään poikkeuksellista osaamista ei tarvittu. Rahaa tarvittiin vain noin satatuhatta dollaria.

Tätä taustaa vasten esimerkiksi Bankman-Friedin lausunnot suurten riskien ottamisesta hyvän tekemiseksi ovatkin hyytäviä. Hänen riskinottonsa köyhdytti hänen asiakkaitaan, mutta ei aiheuttanut suurempaa vahinkoa. Mutta milloin esimerkiksi joku jatkuvasti kasvavalla biotekniikkasektorilla toimiva riskinottaja uhkapelaa paljon suuremmilla panoksilla, ja häviää? Entä jos kaikki miljardöörit tai sellaisiksi haluavat eivät olekaan yhtä epäitsekkäitä kuin Bankman-Fried ja Musk sanovat olevansa?

Rikastumisen tavoittelu ja rikastumista ylistävä kulttuuri on omiaan kannustamaan älykkäät ihmiset ottamaan riskejä, jotka viisaat jättäisivät väliin. Vaikka pahimmat riskit eivät koskaan realisoituisi, sallimalla vallan keskittyä niin, että Suomessakin ainakin kuusi yksittäistä kansalaista hallitsee kukin yksin suurempaa omaisuutta kuin paljon parjattu ay-liike yhteensä, lisäämme eriarvoisuutta ja talouden tehottomuutta aikana, jolloin vähemmällä pitäisi tuottaa paljon enemmän.

Jos riskit realisoituvat, selviytyjillä saattaa olla todellisia syitä vihata aiemmista onnistumisistaan rajattomasti itseluottamusta saaneita, hyvin mahdollisesti palvovien fanilaumojen, jees-miesten ja toimittajien suurneroksi ylistämiä, valtaa mutta ei viisautta saavuttaneita talouslehdistön kansikuvamalleja.

Kirjoittaja on tutkija ja tietokirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään