KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Köyhyyden vähentämisyritys johti köyhyyden lisääntymiseen Malawissa

Malawin yhdeltä kolkalta toiselle siirretyt pienviljelijäperheet valittavat julkisten palveluiden, kuten terveyskeskusten ja koulujen puutetta. Moni haluaisi jo palata vanhaan kotikyläänsä, josta tuli köyhyyden vähentämisen nimissä häädetyksi.

Malawin yhdeltä kolkalta toiselle siirretyt pienviljelijäperheet valittavat julkisten palveluiden, kuten terveyskeskusten ja koulujen puutetta. Moni haluaisi jo palata vanhaan kotikyläänsä, josta tuli köyhyyden vähentämisen nimissä häädetyksi. Kuva: IPS/Charles Mpaka

Pakkosiirrettyjen yhteisöissä kasvavat vain lapsiluku ja toivottomuus.

Blantyre, Malawi – IPS/Charles Mpaka
2.8.2023 12.45

Eteläisessä Malawissa sijaitseva Nakadanga Trust -siirtokunta näyttää elottomalta. Kahden tiheämetsäisen vuoren välissä nököttävä kylä on eristynyt ja erillään seudun alkuperäisten asukkaiden yhteisöistä. Ruohokattoiset talot on muurattu savitiilistä. Lähistöllä ei ole koulua, terveyskeskusta, ruokakauppoja eikä juomavettä.

Ikään kuin julkisten palveluiden puutteen vastapainoksi siirtokunnassa on odottamattoman paljon vauvoja ja lapsia.

– Täällä on paljon lapsiavioliittoja. Lapset eivät missään opi varhaisten avioliittojen ja raskauksien vaaroista, Nakadanga Trustissa elävä Merika Kapachika sanoo.

Kapachika muutti tuhansien muiden tavoin alueelle vuonna 2006. Muutto oli osa valtion ja Maailmanpankin köyhyyden vähentämiseen tähtäävää kehitysprojektia, jossa köyhiä pienviljelijäperheitä siirrettiin etelän teenkasvatusalueilta maan itäosiin. Siirretyt asutettiin valtion paikallisilta maanomistajilta hankkimille maille. Kun projekti loppui vuonna 2011, yli 15 000 perhettä oli siirretty.

Lupaava vai ongelmallinen projekti?

Maailmanpankin oma loppuraportti totesi kehitysohjelman saavuttaneen päämääränsä. Raportin mukaan siirrettyjen perheiden tulot ja viljelyn tuottavuus kasvoivat ohjelman ansiosta.

Perheiden tulot kasvoivat kuusinkertaisiksi, ja heidän viljelemiensä maissin ja tupakan sadot olivat keskimäärin 50-60 prosenttia suuremmat kuin ympäröivillä alueilla ja moninkertaisesti suuremmat kuin aiemmalla kotiseudulla.

Raportissa pystyttiin jo kertomaan, että tämän pilottikokeilun lupaavien tulosten ansiosta Malawin hallitus on valmis laajentamaan maan hankkimista ja pienviljelijöille jakamista koko maan mittaiseksi. Tavoitteena on vähintään 100 000 perheen asuttaminen uudelleen.

Muissa arvioinneissa kuitenkin puhutaan myös ohjelmasta hyötyneiden pienviljelijöiden kokemista sosiaalisista ja taloudellisista vaikeuksista. Maailmanpankin omassakin arviossa myönnetään, että ihmiset mieluiten pysyisivät aloillaan tai muuttaisivat alkuperäisen kotinsa lähelle.

Eteläafrikkalaisessa South African Journal of Agriculture Extension -aikakauskirjassa vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että uudelleen asutetuilla yhteisöillä oli paikallisia suurempia vaikeuksia esimerkiksi saada lannoitteita ja luottoa, päästä markkinoille ja löytää neuvontapalveluita maataloustuotantonsa tueksi. He saivat huonommin myös sosiaalipalveluita.

Nyt kaduttaa

Kun projekti loppui vuonna 2011, perheiden ruoka- ja tuloturva rapautuivat. IPS vieraili kuudessa siirtolaiskylässä Machingan ja Mangochin alueilla, jonne 90 prosenttia siirretyistä asettui. Haastateltujen vallitseva mieliala on katumus.

Mary Yalale muutti Mangochiin vuonna 2007. Alku oli lupaava. Ihmisillä oli viimeinkin riittävästi viljelysmaata. Aluksi sadot olivat hyviä.

– Meillä ei kuitenkaan ollut markkinoita, joilla myydä tuotteitamme ja saada rahaa toisiin tarpeisiimme. Kauppiaat käyttivät tilannetta hyväkseen. He ostivat tuotteemme pilkkahinnalla, koska tiesivät, ettemme itse pääsisi oikeille markkinoille ja paremmille ansioille, Yalale kertoo.

– Maamme ovat köyhtyneet ja nyt me haemme metsästä puuta polttopuiksi ja puuhiilen raaka-aineeksi. Miehet vievät niitä kaupunkiin ja myyvät siellä.

Jotkut siirtolaisyhteisöjen jäsenet joutuvat tulemaan toimeen alueen alkuperäisten asukkaiden tarjoamilla satunnaistöillä.

– Meillä ei vieläkään ole hyviä suhteita alkuperäisten yhteisöjen kanssa. He sanovat, että me kaappasimme maat, jotka olisivat kuuluneet heille. Me olemme hylkiöitä. Oli hölmöä tulla tänne, Yalale toteaa.

Koulu on, opettajia ei

Bweya Trustissa on uudehko peruskoulurakennus. Kylän johtaja Sowani Saidi ei kiitä valtiota koulusta.

– Me muutimme tänne vuonna 2017. Taistelimme yli kymmenen vuotta aluevaltuuston kanssa, että saisimme koulun. Me poltimme tiilet ja rakensimme talon, jotta lapsillamme olisi koulu, Saidi sanoo.

Nyt kylällä on koulurakennus, mutta ei asuntoja opettajille. Opettajat asuvat noin kymmenen kilometrin päässä.

– Niinpä useimmat heistä ovat enimmän aikaa poissa. He eivät voi kävellä eivätkä he halua maksaa paljon moottoripyöräkyydistä töihin. Varsinkin sadekaudella on usein päiviä, jolloin ei ole opetusta, koska opettajia ei ole paikalla. Olemme pyytäneet valtiota rakentamaan taloja opettajille, mutta mitään ei ole tapahtunut, Saidi valittaa.

Julkiset palvelut unohtuivat

Siirtoprojektiin ei sisältynyt mitään sosiaalisia tai taloudellisia kehitystoimia. Maailmanpankin rahoittaman Masaf-rahaston oli tarkoitus tuottaa siirretyille yhteisöille julkiset palvelut. Masaf ei onnistunut siinä.

– Tällaisten projektien pitäisi voimaannuttaa kansalaisia sosiaalisesti ja taloudellisesti. Niiden ei pitäisi olla köyhyyshautomoita, Gift Trapence sanoo.

Trapence johtaa paikallista kansalaisjärjestöä Human Right Defenders Coalition. Hänen mukaansa projektin suurin virhe oli jättää sosiaalipalvelut huomiotta. Viranomaisten tulisi arvioida siirtokunnat ja laatia toteuttamiskelpoinen suunnitelma julkisten palveluiden toimittamisesta.

Nakadangan Kapachika on jo menettänyt kiinnostuksensa kylien kunnostushankkeisiin.

– Me olemme olleet täällä yli kymmenen vuotta. Viranomaiset ovat koko ajan tienneet, että me kärsimme, mutta eivät ole tehneet mitään. Nyt me haluamme, että meidät viedään takaisin sinne, mistä meidät irti repäistiin. Siellä meillä oli terveyskeskuksia, hyviä teitä ja toreja. Meidän ei tarvinnut odottaa kahdeksaa vuotta, että lapsemme pääsivät aloittamaan koulun. Me synnytimme lapsemme sairaaloissa eikä puskissa. Valtion pitäisi viedä meidät takaisin kyliimme, Kapachika vaatii.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään