KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Työnteon kieltäminen ajaa Afganistanin naiset entistä syvempään ahdinkoon

Kauneussalongit olivat niitä harvoja paikkoja, joissa naiset saattoivat vapaasti kohdata toisensa ja harrastaa sosiaalista kanssakäymistä ilman aviomiesten tai muiden moraalinvartijoiden kontrollia.

Kauneussalongit olivat niitä harvoja paikkoja, joissa naiset saattoivat vapaasti kohdata toisensa ja harrastaa sosiaalista kanssakäymistä ilman aviomiesten tai muiden moraalinvartijoiden kontrollia. Kuva: Learning Together

Afganistan (IPS/LT)
19.8.2023 15.00

Tunnelma kabulilaisessa kauneussalongissa on synkkä ja masentunut. Salongin johtaja Shabnam (nimi muutettu) pakkaa hiljaisena työntekijöittensä kanssa laatikoihin työvälineitään – harjoja, saksia ja meikkejä.

20 vuoden ajan Shabnam on tarjonnut kabulilaisnaisille kauneusalan palveluja: häämeikkejä, kampauksia, ihonhoitoa. Nyt se on loppu. Taleban ilmoitti heinäkuussa, että naisten hius- ja kauneushoitoloiden on suljettava ovensa koko maassa. Sen mielestä kauneudenhoito on islamin vastaista.

Meikkien kanssa samalla salongin pöydällä on kirje, jonka paikallisviranomaiset heinäkuussa kiinnittivät Shabnamin salongin porttiin. Siinä ilmoitetaan, että salonki on suljettava heinäkuun loppuun mennessä.

Shabnamin lisäksi työttömäksi ovat jäämässä hänen kolme työntekijäänsä.

Salongin asiakkailla ei puolestaan ole käytännössä enää paikkaa, missä tavata toisia naisia. Kaikki julkiset tilat – kylpylät, puistot, urheilutilat ja opiskelupaikat – ovat naisilta nyt kiellettyjä.

Uutinen tuli naisille shokkina.

– Emme olleet uskoa sitä todeksi, sillä naisten hius- ja kauneushoitoloissa työskentelee ainoastaan naisia. Myös kaikki asiakkaamme ovat naisia.

Toiminnassa ei siis pitäisi olla mitään, mikä rikkoo talebanien käsitystä siveellisyydestä.

Kauneussalonki oli hienotunteisesti syrjäkujalla. Nyt sekin on suljettu.

Kauneussalonki oli hienotunteisesti syrjäkujalla. Nyt sekin on suljettu. Kuva: Learning Together

Shabnam kertoo, että asiasta kuultuaan hänen työtoverinsa itkivät.

– Yritin lohduttaa heitä, mutta kun perheen ainoa tulonhankkija ja elättäjä menettää tulonlähteensä, tilanne on epätoivoinen.

Myös Shabnamin oma tilanne on pelottava.

– Jos nyt menetän toimeentuloni, minun on pakko lähteä kadulle kerjäämään, jotta perheeni pysyisi hengissä.

Katuprotesteja

Kun tieto tulevasta kiellosta heinäkuun loppupuolella levisi, joukko naispuolisia kampaajia ja kauneusalan yrittäjiä lähti kaduille protestoimaan. Taleban tukahdutti mielenilmaukset väkivaltaisesti. Se muun muassa ruiskutti vettä naisten päälle ja ampui ilmaan.

Shabnam ei kadulle lähtenyt.

- En aio julkisesti protestoida päätöstä, se vain vaarantaisi koko perheeni ja oman turvallisuuteni. Tuskin sillä olisi edes mitään vaikutusta.

Uusi määräys tarkoittaa, että Afganistanin 12 000 naisten kampaamon ja kauneushoitolan on suljettava ovensa. Kussakin salongissa työskentelee vähintään kolme naista. Suurin osa heistä on jäämässä työttömäksi – ja vaille toimeentuloa.

Hyväntekeväisyysjärjestöt lähtevät

Jo viime joulukuussa naisilta kiellettiin työnteko hyväntekeväisyysjärjestöissä. Kiellon jälkeen suuri osa kansainvälisistä humanitaarisista avustusjärjestöistä lopetti toimintansa Afganistanissa. Köyhyys lisääntyi merkittävästi monissa perheissä.

Naispuoliset työntekijät ovat ratkaisevassa asemassa silloin, kun humanitaarista apua jaetaan etenkin naisille ja lapsille. Afgaaniyhteiskunnassa vain toinen nainen voi lähestyä omaan perheeseen kuulumattomia naisia, kuunnella heidän ongelmiaan ja auttaa heitä tehokkaasti. Myös avun valmistelu niin, että se kohtaa naisten tarpeet edellyttää naispuolista työntekijää.

Jos järjestössä ei ole naistyöntekijöitä, kaikkein hädänalaisimmat perheet – naisten elättämät kotitaloudet – jäävät ilman apua, varoitti YK:n tasa-arvojärjestö jo vuoden 2022 lopulla.

Elättäjistä avun anelijoiksi

Lähes neljännes Afganistanin kotitalouksista oli naisen yksin elättämä.

YK:n humanitaarisen avun jakelusta vastaava järjestö OCHA sanoo, että Afganistanin 43-miljoonaisesta väestöstä 28,8 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua selvitäkseen. Heistä 14,7 miljoonan avuntarve on äärimmäisen vakava. Avun tarvitsijoista yli puolet on lapsia.

Maria työskenteli ennen puolustusasianajajana. Valtaan noustuaan talebanit irtisanoivat hänet. Enää hän ei pysty auttamaan perhettään eikä läheisiään. 35-vuotias Maria (nimi muutettu) sanoo, että ilman tuloja eläminen on hyvin vaikeaa.

– Jonkin aikaa pärjäsin arjessa, kun myin omistamani korut. Joskus läheiset sukulaiset auttavat minua taloudellisesti. Se ei kuitenkaan riitä minun ja perheeni tarpeisiin.

Kun naisten työnteko on kielletty, monille naisille ainoaksi vaihtoehdoksi on jäämässä kerjääminen.

Kun naisten työnteko on kielletty, monille naisille ainoaksi vaihtoehdoksi on jäämässä kerjääminen. Kuva: Learning Together

Nainen perheen elättäjänä on nyttemmin mahdottomuus. 50-vuotias Mina (nimi muutettu) menetti aviomiehensä vuosia sitten ja muuttui perheen elättäjäksi. Hän työskenteli naisten oikeuksia puolustavassa järjestössä, mutta menetti työnsä kymmenien kollegoidensa tavoin, kun talebanit olivat vallanneet Afganistanin.

– Työn menettäminen oli minulle rankka isku, sillä olen neljän alle 18-vuotiaan lapsen yksinhuoltaja, Mina sanoo.

– Palkkani ei ollut ennenkään suuri, mutta menetettyäni sen jouduin välittömästi pyytämään apua veljeltäni. Hänenkin perheensä kamppailee tullakseen toimeen, joten hän ei voi auttaa minua pysyvästi.

– Päädyin ostamaan ruokaa lapsilleni velaksi ruokakauppiailta, mutta sekin loppui aika pian. Kerran pyysin naapuriani keittämään minulle vettä, että voisin ainakin valmistaa teetä lapsilleni.

Mina kertoo tukahtuneella äänellä, miten hän ei pystynyt leipomaan tyttärelleen edes kakkua tämän syntymäpäivänä eikä hankkimaan uusia vaatteita suureen Eid-juhlaan.

Ennen talebanien valtaannousua monet naiset olivat vaikutusvaltaisissa asemissa maan hallinnossa ja virastoissa, sekä kansallisissa että kansainvälisissä järjestöissä. Naiset olivat myös keskeisesti mukana monilla eri aloilla kuten kaupankäynnissä, kahviloissa, käsitöissä, maataloudessa ja urheilussa.

Artikkelin on tuottanut Learning Together -verkosto. Verkoston suomalaiset naistoimittajat ovat kouluttaneet afgaaninaistoimittajia vapaaehtoistyönä vuodesta 2009. Blogien kirjoittajat ovat Afganistanissa asuvia, Suomen tuella koulutettuja naistoimittajia, joiden henkilöllisyys salataan turvallisuussyistä. Artikkeli on editoitu aiemmin Suomen Kuvalehden verkkosivuilla julkaistusta Afgaaninaisen katse -palstan kirjoituksesta. Tämä blogi on tuotettu Suomen tiedetoimittajain liiton Media fellows -apurahalla.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään