KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Somesta on tullut afgaaninaisten henkireikä

Yhteydenpito netin kautta on monelle ahdingossa elävälle afgaaninaiselle pelastus. Sitä kautta voi tavata tuttuja ja sukulaisia sekä opiskella. Ongelmia syntyy, jos rahat eivät riitä. Monet nettiyhteydet ovat liian kalliita.

Yhteydenpito netin kautta on monelle ahdingossa elävälle afgaaninaiselle pelastus. Sitä kautta voi tavata tuttuja ja sukulaisia sekä opiskella. Ongelmia syntyy, jos rahat eivät riitä. Monet nettiyhteydet ovat liian kalliita. Kuva: Learning Together

Kabul – IPS/LT
21.1.2024 17.49

Naiset ja tytöt Afganistanissa ovat kasvattaneet sosiaalisen median käyttöään sen jälkeen, kun ääri-islamilainen Taliban anasti vallan elokuussa 2021. Kun naisten elämä on rajattu tiukasti kodin piiriin, yhä useampi heistä on löytänyt henkireiäkseen pikaviestipalvelu Whatsappin. Whatsappissa vaihdetaan ajatuksia ja tietoja, keskustellaan ja pidetään hauskaa.

Sovellus on erinomainen apu monen afgaaninaisen mielestä. Sen avulla pystytään luomaan ystävien ja kollegojen verkostoja, voidaan hyödyntää netissä tarjottavia kielikursseja ja kirjastopalveluja tai yksinkertaisesti viihdytään ystävien ja viihteen parissa.

Opiskelijat perustivat opintoryhmiä

ILMOITUS
ILMOITUS

Farhat Obeidi, 23, asuu Kabulissa vanhempiensa ja kahden veljensä kanssa. Hän opiskeli yliopistossa psykologiaa neljättä vuotta, kun Taliban kielsi naisten opinnot.

– Kun yliopisto suljettiin meiltä, en voinut enää tavata ystäviäni, mutta pidin heihin yhteyttä Whatsappilla. Perustimme viestiryhmiä, ja professorimme antoivat kaiken kurssimateriaalin niiden käyttöön. Nekin, joilla ei ollut varaa omaan älypuhelimeen, lainasivat sellaisen perheenjäseniltään pystyäkseen osallistumaan opintoryhmiemme toimintaan verkossa, Farhat kertoo.

Sometusmahdollisuus on hänen mukaansa lievittänyt työttömyyden ja toimettomuuden aiheuttamia psyykkisiä ongelmia. Yhteyksiä on pystytty pitämään myös ulkomaille lähteneisiin ystäviin ja sukulaisiin, sillä palvelu on turvallinen ja toimii heikoillakin nettiyhteyksillä.

Myös kabulilainen Nilab Noori iloitsee sovelluksen viestiryhmistä.

– Vaikkei virtuaaliyhteydellä päästä samaan tehokkuuteen kuin olemalla läsnä yhteisössä, koulussa tai yliopistossa, se on auttanut naisia ja tyttöjä pitämään yhteyttä toisiinsa.

Sähkökatkot ja hinnat esteinä

Sähkökatkojen takia monen nuoren online-opinnot ovat kuitenkin lopahtaneet. Syynä on usein myös se, että nettiyhteys on liian kallis tai hidas.

– Valtaosa naisista on menettänyt työnsä ja tulonsa ja useimmat perheet elävät köyhyysrajan alapuolella, joten naisilla ei ole varaa nettiyhteyksiin, Nilab muistuttaa.

Nettikauppa kukoistaa, mutta tarkkana pitää olla. Kalliit ja huonot nettiyhteydet sekä netissä liikkuvat vihamieliset viestit ovat arjen nurjia puolia.

Nettikauppa kukoistaa, mutta tarkkana pitää olla. Kalliit ja huonot nettiyhteydet sekä netissä liikkuvat vihamieliset viestit ovat arjen nurjia puolia. Kuva: Learning Together

Nopean nettiyhteyden menetys pakotti Tamana Alkozin keskeyttämään etäopintonsa. Opiskelu netissä ei onnistunut enää Britannian Coventryn yliopistossa. Nettiyhteyden oli kustantanut järjestö, jonka verkkopalvelussa Alkozi teki vapaaehtoistyötä nuorten mielenterveyden edistämiseksi.

– Lopetettuani työt en pystynyt jatkamaan opintojani, koska etäopintoihin käytetty verkkotyöskentelyalusta Zoom vaati paremman ja kalliimman nettiyhteyden kuin mihin minulla oli varaa, Tamna kertoo.

Opinnot katkesivat yliopistossa myös Saralta talibanien valtaantulon jälkeen. Hän oli vasta ensimmäisen vuoden taideopiskelija, kun naisten pääsy yliopistolle evättiin.

– Professorimme lähtivät Afganistanista vallanvaihdoksen jälkeen ja aloittivat online-opetuksen. Minulla oli yksi tunti viikossa, mutta ilman nettiyhteyttä en pystynyt osallistumaan, Sara sanoo.

Turvallisuus huolettaa

Huoli turvallisuudesta internetin käytössä vaivaa monia naisia. Afganistanissa elävät eivät uskalla arvostella Talibania edes somessa, sillä se voi johtaa käyttäjätilin sulkemiseen tai jopa pidätykseen.

– Minulla oli tapana lähettää juttuja mediaan Whatsappin kautta, mutta numeroni ja Whatsapp-tilini suljettiin, kertoo salanimellä Marina työskentelevä toimittaja.

Kun hän kysyi teleyhtiöstä syytä sulkemiseen, hänelle vastattiin, että määräys tuli Talibanilta, eikä numeroa voida enää palauttaa.

Somen kautta on jäljitetty ja vangittu useita naisaktivisteja, sanoo Marina. Hän syyttää Talibania ihmisten yksityisyyden loukkaamisesta, kun se ratsaa kännyköitä ja Whatsapp-viestejä tarkastusasemillaan.

Seksuaalissävytteisten viestien ja naisiin kohdistuvan vihapuheen määrä somessa on samaan aikaan lisääntynyt merkittävästi. Afghan Witness -niminen hanke analysoi 78 000 viestipalvelu X:n darin ja pasthun-kielisiä viestiä, jotka oli suunnattu sadan poliittisesti aktiivin naisen tileille puolen vuoden aikana sekä vuonna 2021 että 2022.

Vihamielisten viestien määrä kolminkertaistui tuona aikana, ja jopa 60 prosentissa solvausviesteistä sisältö oli seksuaalissävytteinen ja niissä viljeltiin sanoja kuten ”huora” ja ”prostituoitu”.

Jotkut poliittisesti aktiiviset naiset ovat vihapuheen takia päätyneet sulkemaan tilinsä.

Somesta on kuitenkin tullut arkea afganistanilaisille. Tuorein selvitys kertoo, että Afganistanin noin 40 miljoonasta asukkaasta yli 9 miljoonalla on nettiyhteys, ja he käyttävät vähintään yhtä somekanavaa. Ahkerimmin somea käyttävät nuoret, ja heidän suosikkejaan ovat Facebook, Whatsapp, Instagram ja Tiktok.

 

Artikkelin on tuottanut Learning Together -verkosto. Verkoston suomalaiset naistoimittajat ovat kouluttaneet afgaaninaistoimittajia vapaaehtoistyönä vuodesta 2009. Blogien kirjoittajat ovat Afganistanissa asuvia, Suomen tuella koulutettuja naistoimittajia, joiden henkilöllisyys salataan turvallisuussyistä. Artikkeli on editoitu aiemmin Suomen Kuvalehden verkkosivuilla julkaistusta Afgaaninaisen katse -palstan kirjoituksesta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään