KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Myanmar pirstoutuu, mutta Yangonissa juhlitaan kuin viimeistä päivää

Myanmarin vastarintaliike kutsui kansalaiset ”hiljaiseen lakkoon” helmikuun ensimmäisenä, sotilasvallankaappauksen kolmantena vuosipäivänä. Yangonin keskustan pääkatu oli melko rauhallinen, mutta paikalliset asukkaat kertoivat, että tänä vuonna lakkoon yhtyi vähemmän väkeä kuin vuosi sitten.

Myanmarin vastarintaliike kutsui kansalaiset ”hiljaiseen lakkoon” helmikuun ensimmäisenä, sotilasvallankaappauksen kolmantena vuosipäivänä. Yangonin keskustan pääkatu oli melko rauhallinen, mutta paikalliset asukkaat kertoivat, että tänä vuonna lakkoon yhtyi vähemmän väkeä kuin vuosi sitten. Kuva: IPS/William Webb

Sisällissotaa käyvän maan kaupallinen keskus kuhisee kiihkeää elämää.

Yangon, Myanmar – IPS/William Webb
24.3.2024 10.10

Vuonna 1927 chileläinen nuori runoilija Pablo Neruda vieraili silloin Burmaksi kutsutussa brittien siirtomaan pääkaupungissa Rangoonissa. Hänelle se oli ”veren, unelmien ja kullan kaupunki”.

Nimensä Myanmariksi vaihtanut Burma on sen jälkeen itsenäistynyt ja kaupunki nimetty uudelleen Yangoniksi, mutta Nerudan kuvaus on yhä osuva. Yli viiden miljoonan asukkaan Yangon pursuaa kiihkeää elämää, jota kolme vuotta sitten vallan kaapannut sotilasjuntta sekä ruokkii että kuristaa.

Kolme vuotta kestänyt äärimmäisen brutaali konflikti armeijan ja sotilasvallan vastustajien välillä ei ole yltänyt Yangoniin. Myanmarin elinvoimainen kaupallinen keskus on edelleen suhteellisen rauhallinen kupla keskellä pirstoutuvaa maata.

ILMOITUS
ILMOITUS

Armeijan ote löystyy

Myanmar on yhtenäinen valtio enää vain kartoilla.

Armeija on menettämässä otettaan isoista osista Myanmaria. Lähinnä Kiinan ja Venäjän aseistama sotilasjuntta käyttää ilmavoimia ja tykistöä terrorisoidakseen väestöä, jonka enemmistön muodostava bamar-kansa on ensimmäistä kertaa maan historiassa kääntynyt kenraaleja vastaan.

Sota ei kuitenkaan vielä kolkuttele Yangonin porteilla, joten armeija on rohkaistunut myöntämään ulkomaalaisille turisti- ja bisnesviisumeita. Matkailijoiden tuomat Yhdysvaltain dollarit ovat aina tervetulleita.

Yangonin kahtalaista todellisuutta on se, että vaikka Myanmar luokitellaan maailman köyhimpiin kuuluvaksi maaksi, kaupunki kylpee rahassa. Verta ja kultaa, kuten Neruda kirjoitti. Huumausaineiden, varsinkin metamfetamiinin, ketamiinin ja oopiumin laajeneva tuotanto ja kauppa tuo miljardeja dollareita. Lisää rahaa virtaa Kiinan ja Thaimaan rajaseutujen valtavista kasinoista, bordelleista ja huijauskeskuksista, joissa ihmiskaupan uhrit raatavat.

Sotilasjuntta ei suoraan kontrolloi näitä rikollisia toimia, mutta se ottaa niiden tuloista oman leveän siivunsa, kuten tekevät myös yksityisarmeijat, rikollisjengit ja jotkut etnisten vähemmistöjen aseistautuneet ryhmät.

Ekstaasia yökerhossa

– Hulluus vallitsee. Kävelin aidatun asuma-alueen läpi ja siellä oli parkissa Rolls-Royce, Ferrari ja jopa Bugatti. Rikkaat esittelevät pöyhkeästi vaurauttaan, mutta minä en pysty löytämään sairaanhoitajaa, jonka palkkaisin, hyväntekeväisyysjärjestön työntekijä sanoo.

Hohtavan valkoinen Bentley on pysäköity hiljakkoin auenneen yökerhon ulkopuolelle. Kerhon sisällä juhlii Yangonin eliitin jälkikasvu, joka tyylikkäissä asuissaan juo kalliita länsimaisia juomia ja napostelee tryffelillä maustettuja ranskalaisia perunoita. Kenraalien kanssa kaveeraavan eliitin liiketoimet kukoistavat länsimaiden talouspakotteista huolimatta, tai monesti juuri niiden ansiosta.

Levitate-yökerhossa raikaava burmalaisen teknon jyske ja strobovalot tekevät keskustelun tarpeettomaksi. Keskustelun sijasta tanssivalle massalle on tarjolla ekstaasia, ketamiinia ja kokaiinia, kanta-asiakas kertoo.

Seinällä neonkirjaimet julistavat moniselitteisesti: ”FUCK THEM WE SLAY”.

Sosiaalisen arvoasteikon alemmilla askelmilla Yangonin kuuluisat ”ulkoilmaolutasemat” kukoistavat myös. Vastarinnan kannattajat ottavat kantaa boikotoimalla aikanaan suosittua Myanmar Beer -brändiä, joka on osa armeijan bisnesimperiumia. Vaihtoehtoja on, mutta ne ovat kalliimpia.

Sosiaalisen arvoasteikon pohjalla ovat kerjäläisten kasvavat joukot. Varsinkin lapsia on tullut lisää. Lapset kerjäävät liikenteen seassa tai kyyhöttävät äitiensä kanssa siltojen varjoissa.

Väsymys

Ruuhka-ajan liikenne kaupungissa on edelleen tukahduttavan runsasta ja jopa vallankaappauksen vuosipäivänä helmikuun ensimmäisenä sangen vilkasta, vaikka vastarintaliike oli kehottanut ihmisiä hiljaiseen lakkoon eli pysymään poissa kaduilta rauhanomaisena protestina. Yangonissa kehotusta noudatettiin heikommin kuin viime vuonna.

– Ihmiset ovat väsyneitä ja haluaisivat jo jatkaa elämäänsä, eräs kokenut tarkkailija kommentoi.

Siinä on asian ydin. Elämä jatkuu, mutta se ei tarkoita, että kansalaiset olisivat vähemmän juntan vastaisia. Vangittu oppositiojohtaja, entinen pääministeri Aung San Suu Kyi on yhä suosittu.

Ihmiset ovat kuitenkin kadottamassa uskonsa opposition julistuksiin armeijan pikaisesta romahtamisesta – siitä huolimatta, että kansalaisilla on vahva tunne, että armeija on venymiskykynsä rajoilla ja hajoamisen kynnyksellä.

Jotkut yangonilaiset ovat myös väsyneitä tuntemaan itsensä syyllisiksi. He elävät suhteellisen mukavasti kaupungissa samalla kun nuoret vastarintataistelijat maaseudulla kuolevat taisteluissa ja konfliktialueiden kyliä, kouluja ja temppeleitä pommitetaan.

Ristiriitojen Yangon

Monet ovat jättäneet tai jättämässä maan. Jotkut lähtevät laillisesti passin kera, jotkut salaa vaarallisten viidakkoreittien kautta Thaimaahan tai meritse kaukaisempiin kohteisiin. Japanin opiskelu on äkisti tullut suosituksi Yangonissa.

Päiväsaikaan kaupunki vaikuttaa lähes normaalilta, sillä useimmissa paikoissa armeijaa ei juuri näy. Yöllä tilanne on toinen. Siviilipukuiset poliisit vaativat henkilötodistuksia ja tutkivat puhelinten sisältöä. Jos puhelimesta löytyy vaikkapa epäilyttäviä tilisiirtoja, seurauksena on pidätys tai lahjusvaatimus.

Kaikki valittavat elinkustannusten nousua, varsinkin ruuan kallistumista. Myös päivittäiset sähkökatkot tekevät elämästä monsuunia edeltävissä helteissä lähes sietämätöntä. Ihmiset pakenevat ilmastoituihin kauppakeskuksiin, joiden viilennyksen takaavat jättiläismäiset diesel-generaattorit.

Kaikesta huolimatta Yangonin elinvoimaa ei voi tukahduttaa. Taiteilijat ovat jälleen alkaneet järjestää näyttelyitä, tosin teoksissa vältellään kiistanalaisia teemoja. Kiinalainen kaupunginosa kuhisee ostajia kiinalaisen uudenvuoden kynnyksellä. Alkamassa on lohikäärmeen vuosi. Lohikäärme on hyvän onnen ja vaurauden symboli, mutta myös vallan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään