KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Perun ja Brasilian rajaseudun alkuperäiskansat taistelevat kasvavaa huumekauppaa vastaan

Kuvituskuvassa kokaviljelykset. Samanlaiset viljelmät valtaavat alaa Sierra del Divisorin kansallispuistossa Perun ja Brasilian rajalla.

Kuvituskuvassa kokaviljelykset. Samanlaiset viljelmät valtaavat alaa Sierra del Divisorin kansallispuistossa Perun ja Brasilian rajalla. Kuva: Diana Cariboni/IPS

Kokanviljely aiheuttaa metsäkatoa Amazonilla sijaitsevan kansallispuiston ympärillä. Alkuperäiskansat ovat kouluttautuneet suojelemaan metsää, mutta hintana saattaa olla hengenlähtö.

Saasa, Peru – IPS/Enrique Vera
18.1.2025 13.00

Kun viides metsätuhoista kertova hälytys kilahti Saúlin matkapuhelimeen, lähti hän matkaan. Reaaliaikaisesti metsiä seuraavan Global Forest Watchin hälytysten ja paikkatietojen johdattamana Saúl kulki ensin veneellä kaksitoista tuntia Utuquinía-jokea pitkin ja taivalsi sitten pitkän matkan viidakon halki.

Vihdoin hän saapui Utuquinían alkulähteille Saasaan, missä alkuperäiskansa Awajúnien 80 hengen yhteisö asuu. Taivaalle lähettämänsä droonin näytöltä hän näki metsän hävinneen uusien kokaplantaasien alta Saasan ja Siete de Julion kylän rajalla, sekä parissa muussa asutuskeskuksessa, jotka eivät kuulu alkuperäiskansoille.

Awajúnien päällikkö Iván Agkuashin mukaan yli 10 hehtaaria viidakkoa on raivattu kokapelloiksi yhteisön lähistöltä.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Kokaplantaasit eivät ole vielä saavuttaneet yhteisöämme, mutta olemme huolissamme Sierra del Divisorin ympäristön haavoittuvuudesta. Vaikka Saasasta on tullut huumekaupan kauttakulkupaikka, olemme toistaiseksi välttyneet yhteenotoilta, Agkuash sanoo.

Teknologiakoulutusta metsänvartijoille

Saúl, jonka nimi on muutettu turvallisuussyistä, kuuluu alkuperäiskansa shipiboihin, joita ympäristöjärjestö Global Conservation kouluttaa metsänvartijoiksi Sierra del Divisorin kansallispuistossa, Ucayalin alueella Perun ja Brasilian rajalla.

Yhteistyössä aluetta ympäröivien yhteisöjen kanssa järjestö pyrkii luomaan kansallispuistoon suojavyöhykkeen valvonnan avulla, Alkuperäiskansojen jäseniä koulutetaan käyttämään drooneja ja GPS-laitetta sekä analysoimaan satelliittikuvia. He keräävät tilastoja ja laativat raportteja metsien tilasta ja luovuttavat tiedot viranomaisille.

Vuonna 2023 Perussa havaittiin 92 784 hehtaaria kokapensasviljelmiä. Niistä 351 hehtaaria sijaitsee Sierra del Divisorin kansallispuiston laitamilla.

Huumereitti Brasiliaan

Brasilialaisille rikollisjärjestöille huumeita kuljettavien muulien reitti alkaa Brasilian rajakaupungeista, ylittää Sierra del Divisorin vuoristoisen kansallispuiston ja päättyy Utuquinía-joelle.

– He kulkevat Utuquinía-jokea Saasan ohi ja ampuvat ilmaan pelotellakseen asukkaita ja päästäkseen rauhassa Siete de Julioon ja muihin naapurikyliin hakemaan lastia. Huumeet saatuaan he palaavat samaa reittiä takaisin Brasiliaan, Saúl kertoo.

Tilanne on huono muissakin Sierra del Divisorin laitamilla sijaitsevissa yhteisöissä, kuten San Mateossa ja Guapriesissa. San Mateon alueen metsänvalvojat arvioivat metsäkadon olevan vähintään 50 hehtaaria. Guapriesin yhteisön johtaja Laiver Vásquez kertoo löytäneensä viimeisimmällä partiointiretkellään 15 hehtaarin kokaplantaasit vain 500 metrin päässä kansallispuistosta. Elokuun jälkeen sovellukseen on tullut 14 hälytystä.

Toisaalla Global Conservation -järjestön projekti on alkanut tuottaa jo tulosta. Nuevo Saposoassa ja Patria Nuevassa ei ole ollut metsäkatoa koskevia hälytyksiä kolmen viime vuoden aikana, eli siitä asti kun metsät otettiin seurantaan ja alkuperäiskansat sekä viranomaiset alkoivat partioida siellä.

Ei lakeja, ei suojelua

Ucayalin metsien suojelun edistysaskelista huolimatta Perun metsien ja alkuperäiskansojen alueiden hoito on edelleen vaarallista. Yli 35 perulaista alkuperäiskansojen alueiden puolustajaa on murhattu viime vuosikymmenen aikana. Murhista kymmenen tapahtui Ucayalissa.

Kansainvälisen Escazú-sopimuksen tarkoituksena on edistää ympäristöä koskevaa tietoa, oikeuksia ja päätöksentekoa Latinalaisen Amerikan ja Karibian maissa. Sopimus suojelee myös ympäristön puolustajien ihmisoikeuksia. Lokakuussa 2020 Perun kongressi kuitenkin hylkäsi Escazú-sopimuksen ratifioinnin.

Perun viidakon kehittämiseksi perustettu alkuperäiskansojen yhdistys Aidesepin varapuheenjohtaja alkuperäiskansojen johtaja Miguel Guimaraes sanoo, että ilman ratifioitua sopimusta Perun alkuperäiskansojen ääni ei kuulu.

– Koska Peru ei ole ratifioinut Escazú-sopimusta, meillä ei ole ääntä, emmekä saa vaatimuksiamme esiin. Meitä ei noteerata päätöksentekoelimissä, kuten Escazú-sopimuksen osapuolten COP3-konferenssissa Chilessä. Siellä ehdotuksiamme alkuperäiskansojen puolustajien suojelusta ei huomioitu, Guimaraes sanoo.

Perun viivytellessä sopimuksen ratifiointia maan ympäristönsuojelijat altistuvat uhkailulle.

COP3-kokouksen aikana Guimaraes sai viestin, että hänen kotinsa oli ryöstetty ja ympäröivään aitaan oli maalattu sanat ”Et jää henkiin”.

Vaikka Escazún ratifioimatta jättäminen on takaisku Perun alkuperäisyhteisöille, lakimuutokset ovat vielä mahdollisia. Peru seuraa kuunteluoppilaana Escazú-sopimuksen vaikutuksia sen ratifioineissa maissa ja päättää tulosten perusteella, millaisin asetuksin tai mekanismein se suojelee ympäristöoikeuksien puolustajia.

Lisäksi Perun kongressissa on esitetty kolme lainsäädäntöehdotusta, joiden tavoitteena on ensimmäinen laki ympäristöoikeuksien puolustajien suojelemiseksi Perussa. Asia ei kuitenkaan edisty ennen kuin kongressi saa pöydälleen kolmen sijaan yhden ehdotuksen. Nyt esitetyt ehdotukset poikkeavat toisistaan siinä, ulottuuko laki vain luonnonsuojelijoiden vai yleisemmin riskialttiissa tilanteissa toimivien henkilöiden ihmisoikeuksien suojeluun.

Toistaiseksi ainoa Perun alkuperäiskansojen johtajien käytettävissä oleva väline on Ihmisoikeuksien puolustajien suojelumekanismi. Se on tarkoitettu vain hätätilanteisiin, eikä se ratkaise perustavanlaatuisia ongelmia tai sisällä koko valtiota koskevia velvoitteita.

Escazú-asiakirjan ratifiointi merkitsisi, että mekanismista tulisi perustuslaillinen normi ja sitova periaate, joka velvoittaisi valtiota suojelemaan ympäristöä ja sen puolustajia. Perussa tämä on kuitenkin toistaiseksi saavuttamattomissa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Noor Mukadam sai oikeutta, mutta hänen tarinansa jää poikkeukseksi, kun tuhansien muiden pakistanilaisten naisten ja tyttöjen nimet unohtuvat tilastoihin.

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

Kalastajilta kalaa myytäväksi ostavia naisia käytetään usein hyväksi Malawijärven kalastajayhteisöissä.

Kalaa vain seksiä vastaan: Miespuoliset kalastajat hyväksikäyttävät usein kalaa myyviä naisia Malawissa

Uusimmat

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025

Ympäristöjärjestöt pettyneitä suojeluohjelmaan – vaativat parempia korvauksia metsänomistajille

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään