KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Ihanat naiset katsomoissa

Tuula-Liina Varis
13.2.2011 18.14

Taiteen tukia käsittelevässä artikkelissaan Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus (HS 3.2.) yrittää todistaa, kuinka päin seiniä on se, että valtion tukirahoista valtaosa menee yli 45-vuotiaiden suosimiin kulttuuririentoihin. Median ja etunenässä Hesarin kulttuuriosaston mielenkiinnon painopiste on jo pitemmän aikaa ollut kulttuurin rahavirroissa ja vähemmän taiteen sisällöissä. Tässä valossa on tietysti loogista, että taidetukien kohdentumisessakaan ei tärkeintä ole taiteen vaan yleisön laatu.

Kun tarkennetaan näkökulmaa noihin ”yli 45-vuotiaiden suosimiin kulttuuririentoihin”, niin keitähän sieltä katsomoista löytyykään? No tietysti yli 45-vuotiaat naiset, jotka niin pitkälle kuin minä muistan – ja muistan ainakin omaan nuoruuteeni eli 60-luvulle – ovat aina olleet se ”väärä yleisö”. Milloin he ovat minkkimuurina estäneet korkean taiteen näkyvyyden nuoremmille ikäluokille ja tärkeämmälle sukupuolelle, milloin helmikanoina kotkotuksellaan pilanneet paremmalta yleisöltä sekä esityksen että elämyksen.

Ikä- ja sukupuolirasismi ei ole kaukana, kun lähdetään taiteen tukemisessa kuurnitsemaan yleisöjä taiteen sijaan. Asenne näkyi Hesarissakin sekä riveillä että rivien välissä. Jutun kuvituksessa tiirailee täti-ihminen teatterikiikarin läpi, helmet kaulassa ja kaikkea. Sana ”kulttuuririento” vähättelee sopivasti tädin aktiviteettia ja ilmaisee, että raha ei mene laadukkaan taiteen tekemiseen (niin kuin se oikeasti menee), vaan vanhojen tanttien hassahtaviin harrastuksiin.

ILMOITUS
ILMOITUS
Pitäisikö siis erittäin korkeatasoisen ja kansainvälisestikin kovassa maineessa olevan suomalaisen oopperataiteen ja muun klassisen musiikin julkista tukea vähentää vain siksi, että sen yleisön enemmistö on liian vanhaa ja edustaa väärää sukupuolta?

Pitäisikö siis erittäin korkeatasoisen ja kansainvälisestikin kovassa maineessa olevan suomalaisen oopperataiteen ja muun klassisen musiikin julkista tukea vähentää vain siksi, että sen yleisön enemmistö on liian vanhaa ja edustaa väärää sukupuolta? Ja vastaavasti kaupallisen rock- ja viihdemusiikin ja muun kulttuurialan liiketoiminnan tukea lisätä vain, koska sen yleisö on alle 25-vuotiasta ja se kelpaa miehillekin? Älytön kysymys, mutta sen Hesari esittää ja vastaa siihen myöntävästi.

Kaikki tietävät, että yli 45-vuotiaat naiset ovat kaiken korkeakulttuurin kantava voima. He täyttävät teatterit, konserttisalit ja taidemuseot. He ostavat kirjoja ja käyvät katsomassa muitakin kuin menestysleffoja. He istuvat lukupiireissä ja matineoissa ja osallistuvat sankoin joukoin kirjallisuustapahtumiin. Ilman noita ihania naisia jouduttaisiin taidelaitoksia ympäri maan tukemaan huomattavasti suuremmilla summilla. Ja katsomot ammottaisivat silti puolityhjinä.

Varttuneet naiset ovat suurin taiteen sponsori Suomessa. Kuten Hesarin oopperassa haastattelemat naiset, he ovat enimmäkseen pienipalkkaisia ihmisiä, mutta heidän varassaan kulttuurimme kukoistus suurelta osin on. Jos aktiivinen Kansallisoopperan kausikorttilainen on 2000-luvun mittaan saanut ”harrastukselleen” noin 8000 euron julkisen tuen, kuten HS:n jutussa esitetään, hän on samaan aikaan itse maksanut oopperalipuistaan varovastikin arvioiden vähintään 3000 euroa. Ei mikään pikkusumma oopperan sponsorointiin yhden ihmisen kukkarosta.

Korkeakulttuuri ei muuallakaan Euroopassa tule toimeen ilman julkista tukea. Viihdealan liiketoiminta voi sen sijaan olla taloudellisesti hyvin menestyksekästä. Yksityisen sponsoroinnin merkitys vaihtelee eri maissa, mutta huomion arvoista on, että suomalaiset ökyrikkaat eivät nykyisin juuri kulttuuria tue. Esimerkiksi yritysten tuki taiteelle on suorastaan romahtanut 2000-luvulla. Jotain perin ikävää se kertoo maassa vallitsevasta sivistystahdosta.

Taiteen tukemista on toki laajennettava ja monipuolistettava, kukapa siitä voisi olla eri mieltä. Ja niin on tehtykin. Elokuvan tuki on noussut hurjasti, mikä myös näkyy alan tuotannossa. Tukien piiriin on tullut muun muassa mediataide ja sirkustaide, jotka eivät liene ihan suosituimpia ”rientoja” yli 45-vuotiaiden naisten keskuudessa.

Joka ikinen vuosi taiteen korkeakouluihin ja muihin oppilaitoksiin pyrkii summattomasti enemmän lahjakkaita ja taiteesta innostuneita nuoria ihmisiä kuin voidaan ottaa. Mistä he tulevat? Mistä ovat saaneet herätteensä? Olisivatko niitä, jotka nuoresta pitäen ovat istuneet klassisen musiikin konserteissa ja teatterissa, käyneet taidemuseoissa ja näyttelyissä ja kirjastoissa, ehkä oopperassakin? Vaikka he eivät ole taideyleisöjen enemmistö, heitä on paljon, ja taiteen julkinen tuki tukee myös heitä, perinteen kantajia ja suomalaisen kulttuurin todellisia tulevaisuuden toivoja.

Ikäkarsinointia vastustan kaikessa ja kaikin voimin. Taiteen alalla se on erityisen typerää. Niin taiteen tekijä kuin kokijakin voi olla vanhuksenakin ”hengen aurinkoa” hehkuva ikinuori, ja toisaalta henkisesti umpioitunut nuori ”ukkona syntynyt sylilapsi”. En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että taiteen pariin pitäisi välttämättä houkutella juuri ne, joita ei kiinnosta pätkääkään, ja toisaalta väheksytään niitä, jotka tulevat vapaaehtoisesti ja innolla.

Lähden tästä tänäkin iltana lukupiiriin puhumaan uusimmasta kirjastani. Arvattavasti suurin osa yleisöstä on yli 45-vuotiaita naisia. Minulle he ovat yleisön parhaimmistoa: kokeneita lukijoita ja rohkeita, avomielisiä keskustelijoita, jotka ymmärtävät kirjallisuutta ja elämää. Heidän seurassaan on usein tosi hauskaa, sillä heillä on yleensä mahtava huumorintaju eivätkä he ota itseään ollenkaan tärkeästi.

En kanna huolta siitä, onko paikalla nuoria. On luonnollista, että nuoret ihmiset eivät ole kiinnostuneita samoista asioista kuin heidän äitinsä ja isoäitinsä. Se on nuoressa ihmisessä terve piirre, niin kuin sekin, että ihminen parveilu- ja parinmuodostusiässä on laumasieluisimmillaan ja hakeutuu tapahtumiin, missä muutkin samanikäiset ovat.

Eräänä päivänä ollaan sitten yli 45-vuotiaita. Nuoruus on ohi, kohta myös ruuhkavuodet, ja on aikaa etsiä elämään uusia sisältöjä.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään