KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Happamia, sanovat tutkijat merivesistä – nyt ollaan jo vaaravyöhykkeellä

Meriveden happamoituminen heikentää koralleja, mutta se vaikuttaa myös meitä lähempänä olevaan merten elämään.

Meriveden happamoituminen heikentää koralleja, mutta se vaikuttaa myös meitä lähempänä olevaan merten elämään. Kuva: Lehtikuva/Handout

Tuoreen tutkimuksen mukaan meret ovat happamoituneet niin paljon, että niiden osalta lähestytään jo arvioitua keikahduspistettä.

Arto Huovinen
28.7.2025 7.00

Merten happamoituminen on jo pitkään tunnettu, mutta jossain määrin merten lämpötilan nousun varjoon jäänyt ilmiö.

Molempien takana on sama tekijä, ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Noin 40 prosenttia teollisen vallankumouksen jälkeen syntyneistä hiilidioksidipäästöistä on imeytynyt meriveteen, mikä on hidastanut ilmaston lämpenemistä.

Hiilidioksidin imeytyminen meriveteen aiheuttaa kemiallisen reaktion, jonka seurauksena veden pH-pitoisuus laskee eli vesi happamoituu. Merten happamoituminen on salakavala ilmiö, koska sen seuraukset näkyvät vasta pitkällä aikavälillä ja niitä on vaikea erottaa muista tekijöistä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Merten happamoituminen on salakavala ilmiö.

Planetaariset rajat

Merten happamoituminen on yksi yhdeksästä niin sanotusta planetaarisesta rajasta. Ne kuvaavat ympäristön eri osa-alueita ja prosesseja, jotka viime kädessä vaikuttavat maapallon elinkelpoisuuteen myös ihmiselle.

Planetaaristen rajojen käsite luotiin vuonna 2009. Tuorein päivitys julkaistiin vuonna 2023, ja sen mukaan kuusi rajoista on jo ylitetty. Rajat eivät tarkoita järjestelmien arvioitua keikahduspistettä, vaan ennen sitä tapahtuvaa riskivyöhykkeelle joutumista..

Ylitetyt rajat olivat päivityksen mukaan ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen, makean veden kulutus, maankäytön muutokset, typen ja fosforin virrat sekä luontoon päästetyt keinotekoiset kemikaalit.

Turvallisella tasolla olivat vielä merten happamoituminen, ilmakehän aerosolikuormitus sekä stratosfäärin otsonikato. Happamoitumisen osalta rajaksi on asetettu meriveden kalsiumkarbonaatin pitoisuuden väheneminen 20 prosentilla verrattuna esiteolliseen aikaan.

Nyt kesäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan myös merten happamoituminen on ylittänyt planetaarisen rajan. Plymouthin merentutkimuslaitoksen, Oregonin yliopiston ja Yhdysvaltain ilmakehän ja merentutkimusviraston (NOAA) tekemän tutkimuksen mukaan raja itse asiassa ylitettiin jo vuonna 2020.

Arvio perustuu sekä historiallisen että tuoreen datan arviointiin tarkentuneilla tutkimusmenetelmillä. Syvemmissä vesissä happamoituminen on suurempaa. Yli 200 metrin yltävissä syvyyksissä 60 prosenttia meristä oli ylittänyt rajan, tätä ylemmissä kerroksissa 40 prosenttia.

Hapan uhka eliöille

Happamoituminen heikentää koralleja, joihin iskee myös meriveden lämpeneminen. Korallit eivät ole ainoita, jotka kärsivät, vaan heikkeneminen koskee kaikkia kalkkikuoren muodostavia lajeja kuten simpukoita, ostereita ja monia nilviäislajeja. Kuoren heikentyminen hidastaa eläinten kasvua, vaikeuttaa lisääntymistä ja eläinten selviytymismahdollisuuksia.

Edellä mainitun tutkimuksen mukaan happamoituminen on vienyt sopivan elinympäristön kalkkikuorisilta lajeilta 43 prosentissa trooppisia ja subtrooppisia koralliriuttoja. Arktisten ja antarktisten vesien kotilot ovat menettäneet 61 prosenttia suotuisista elinalueistaan, ja rannikkovesien simpukat 13 prosenttia.

Ravintoketjun kautta haitalliset vaikutukset ulottuvat kaloihin ja merinisäkkäisiin sekä lopulta myös ihmisten elinkeinoihin.

Korallit eivät ole ainoita, jotka kärsivät.

Yhtenä esimerkkinä on mainittu romahdus, joka tapahtui Yhdysvaltain luoteisrannikon miljoonien dollarien arvoisilla osteriviljelmillä viisitoista vuotta sitten. Syyksi osoittautui se, että osteriviljelmien vesi oli paikallisten olosuhteiden vuoksi happamampaa kuin ennen. Osterit jäivät toukkavaiheeseen eivätkä pystyneet kasvattamaan kuorta.

Ratkaisuna viljelmille asennettiin antureita, jotka mittaavat veden pH-pitoisuutta. Tarvittaessa veteen lisätään kemikaaleja neutraloimaan happamuutta.

Osteriviljelmien pelastaminen on esimerkki teknisestä ratkaisusta, joiden kaupalliset markkinat ovat kasvussa. Vastaavaa on esitetty tehtäväksi myös suuressa mittakaavassa muun muassa siten, että meriveteen lisättäisiin emäksistä liuosta.

Meriveden happamuuden säätelemistä kohtaan on esitetty samanlaista kritiikkiä kuin teknistä ilmastonmuokkausta (geoengineering) vastaan: kaikkine oheisvaikutuksineen se voi olla arvaamatonta ja samalla huomio siirtyy pois tärkeimmästä eli hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä.

Merivesi myös lämpenee

Merten happamoitumisen ohella myös niiden keskilämpötilan nousu jatkuu. Keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan merillä oli vuosina 2023 ja 2024 peräti kolme ja puoli kertaa niin monta poikkeuksellisen lämmintä päivää kuin minä tahansa aikaisempana vuotena. Ilmaston yleisen lämpenemisen lisäksi tilanteeseen vaikutti El Niño -ilmiö.

Myös tänä vuonna on koettu merten lämpöaaltoja. Huhtikuussa alkoi Britannian ja Irlannin rannikolla pitkäkestoinen poikkeuksellisen lämpimän meren jakso. Australiassa sekä itä- että länsirannikon vedet kokivat lämpöaallon maaliskuussa.

Lämpeneminen vaikuttaa monella tavalla merten elämään. Se on heikentänyt elinolosuhteita esimerkiksi Välimerellä, joka lämpenee paljon nopeammin kuin valtamerten ulapat. Lämpeneminen voi olla lopullinen niitti Välimeren kampasimpukoille, joita on kuollut runsaasti vuodesta 2016 lähtien.

Lämpöaallot vaikuttavat planktonista lähtien ravintoketjussa ylöspäin. Pohjoisella Tyynellämerellä koettiin poikkeuksellinen lämpöaalto vuodesta 2014 vuoteen 2017. Sen seurauksena arvioidaan menetetyn viidesosa alueen ryhävalaista.

Meriveden lämpeneminen vaikuttaa myös merenpinnan korkeuteen. Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin. Merenpinta kohosi jonkin verran ennustettua enemmän, ja tutkimustiedon mukaan siihen vaikutti enemmän meriveden lämpölaajeneminen kuin jäätiköiden sulamisvedet.

Merten lämpöaallot vaikuttavat maapallon säähän. Ne lisäävät meriveden haihtumista, mikä puolestaan lisää hirmumyrskyjen äkillisyyttä ja voimakkuutta. Esimerkiksi Filippiineillä koettiin viime vuonna ennätysmäinen toinen toistaan seuranneiden syklonien aalto.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Meriveden happamoituminen heikentää koralleja, mutta se vaikuttaa myös meitä lähempänä olevaan merten elämään.

Happamia, sanovat tutkijat merivesistä – nyt ollaan jo vaaravyöhykkeellä

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Katainen teki 700 miljardin ja 15 vuoden mokan

 
02

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
05

Happamia, sanovat tutkijat merivesistä – nyt ollaan jo vaaravyöhykkeellä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

19.07.2025

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään