Viikon kysymys
Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) esittävät, että kaupoissa myytävien oluiden alkoholipitoisuutta lasketaan 4,7 prosentista 3,5 prosenttiin.
Pitäisikö päivittäistavarakaupassa myytävää keskiolutta laimentaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Esa Östererg?
– Kyllä se olisi ihan asiallinen temppu, jos ajatellaan kansanterveyttä.
Miten keskioluen laimentaminen kohentaisi kansanterveyttä?
– Sillä saataisiin alkoholin kulutus alenemaan.
Suomen Panimoliitto epäilee, että nykyiset keskioluen kuluttajat siirtyisivät uuden ”kakkosoluen” sijasta Alkon vahvempiin oluisiin?
– Jonkin verran varmasti siirtyisivätkin. Mutta joka tapauksessa kokonaisefekti olisi alkoholin käytön kokonaiskulutuksen aleneminen
Esimerkiksi kakkosolueen kyllästyneet eteläruotsalaiset hakevat usein oluensa Tanskasta ja Saksasta. Eikö pelota, että Suomessakin oluen tuonti Virosta lisääntyy?
– Ei se minun ymmärtääkseni Viron matkailua lisää, jos keskiolutta ei enää saisi elintarvikeliikkeistä. Siellä käyvät jo nyt ne, jotka hintojen takia ovat sinne menneet ja he pysyvät siellä.
Ruotsissakin kakkosta vahvempaa olutta kaipaavat ovat siirtyneet päivittäistavarakaupasta Systembolagetin (Alko) asiakkaiksi?
– Osittain ovat, mutta sielläkin juodaan edelleen kakkosolutta puolet entisestä keskioluen kulutuksesta. Kyllä muutos Suomessakin vähentäisi kokonaiskulutusta.
Kaupan liiton tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista pitää nykyistä alkoholilainsäädäntöä hyvänä. Onko tämä asia, jossa kansan mielipide ei paljon paina?
– Tästähän ei ole tehty vielä lakiesitystä. Tämä on keskustelua ja kyllä asioista pitää saada keskustella. Kun 60-luvulla keskusteltiin, kansan mielipide muuttui keskiolutmyönteiseksi. Ilman sitä keskustelua se ei olisi ikinä muuttunut. Jos olisimme olleet hiljaa, keskiolut olisi jäänyt tulematta päivittäistavarakauppaan.
1990-luvulla suomalaiset siirtyivät vapaaehtoisesti vahvemmista oluista keskiolueen. Eikö sekään riitä?
– Kysymys on siitä, että meidän alkoholin kulutuksemme on tällä hetkellä yli kymmenen litraa asukasta kohti vuodessa. Se on paljon. Jos kulutusta halutaan alentaa, tämä on yksi keino. Ei meillä niin hirveästi ole vaihtoehtoja.
Jos tavoitteena on alkoholin kokonaiskulutuksen vähentäminen, eikö siihen päästäisi alkoholiveroja kiristämällä?
– Alkoholin verotustakin luultavasti kiristetään, mutta siinä Viro on selvästi ongelmallisempi. Kun täällä ruuvataan hintaa ylöspäin, ihmiset saattavat lähteä Suomenlahden eteläpuolelle. Mutta jos Jyväskylässä loppuu keskiolut kaupasta, kuka lähtee hakemaan pelkästään sitä Tallinnasta, kun sitä saa viereisestä Alkosta.