Nopean huumeviestinnän rinki NOPSA varoittaa fentanyylistä. Sen väärinkäyttö on jo aiheuttanut Virossa useita kuolemantapauksia.
Fentanyyli on noin 75–100 kertaa morfiinia vahvempi opioidi, jota sisältäviä lääkkeitä on liuoksena, laastareina, nenäsumutteina ja tabletteina. Muiden opioidien tavoin fentanyyli aiheuttaa euforiaa ja riippuvuutta.
Virossa fentanyylin väärinkäyttö on yleistä.
– Asiakkaat kertovat käyttävänsä amfetamiinia, mutta todellisuudessa he käyttävät fentanyyliä, Tallinnan terveysneuvontapisteen johtaja Ene Villak kertoo.
Kuolemantapauksia
Villak muistuttaa siitä, että Virossa fentanyyli ei ole apteekkivalmisteista, joten se voi olla huomattavasti vahvempaa kuin Suomessa.
– Yliannostus- ja kuolemantapauksia tulee koko ajan. Lasten ja nuorten sairaalaan tuli juuri 14-vuotias tyttö yliannostustapauksena, Villak sanoo.
Suomessa tilanne huolestuttaa.
– Kun rajat ovat auki, aina on olemassa riski, että Virosta päätyy ainetta myös Suomen markkinoille. Suomessa lääkekäyttöön tarkoitettu fentanyyli on aiheuttanut väärinkäytettynä myös kuolemantapauksia, joista viimeisin Oulussa lokakuussa, vastaava sairaanhoitaja Mija Alho A-klinikkasäätiön Helsingin Vinkistä kertoo.
Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola varoittaa erityisesti kipulaastareiden muokkaamisesta.
– Erityisen suuren riskin muodostaa fentanyyliä sisältävien kipulaastareiden epätavallinen käyttö, kuten laastareiden tai laastarinpalojen imeskely tai nielaiseminen, uuttaminen nesteeseen ja nesteen suonensisäinen käyttö, hän sanoo.
Vapinaa, hengenvaaraa, pakkoliikkeitä
Yleisimpiä opioidien vieroitusoireita ovat hikoilu, vapina, ahdistuneisuus ja levottomuus, pahoinvointi, oksentelu ja ripulointi sekä syketaajuuden ja verenpaineen nousu.
Vieroitustilaan voi liittyä myös lihas- ja nivelkipuja, tahattomia lihasnykäyksiä ja hallitsemattomia potkuliikkeitä. Tyypillisimmät myrkytysoireet ovat hengityslama, keskushermostolama (kooma), lihasjäykkyys ja pienet mustuaiset silmissä. Lisäksi sydämen syke hidastuu, verenpaine laskee ja suoliston toiminta lamaantuu. Myös virtsan erittyminen vähenee.
Tammikuussa perustettuun nopean huumeviestinnän rinkiin NOPSAan kuuluvat A-klinikkasäätiö, Elämä On Parasta Huumetta ry, Helsingin Diakonissalaitos ja Suomen Punaisen Risti . Rinki jakaa tietoa huumeiden käyttöön liittyvistä riskeistä.