Huhtikuussa 2009 Helsingin Annantalolle kokoontui noin 80-päinen muutoshaluisten joukko. Historiansa ensimmäisessä VAMOS!-seminaarissa etsittiin Vasemmistoliitolle tuoreempaa poliittista linjaa ja uusia toimintatapoja.
Muutostalkoot jatkuvat tulevana viikonloppuna. Sitä ennen kysytään muutamalta aktiivilta, miten talkoot ovat tähän mennessä sujuneet.
Vuonna 2009 kaivattiin muun muassa kiihkeästi uusia kasvoja eduskuntaan.
VAMOS! tarjoaa tilaa puhua suurista linjoista.
– Niitä haluttiin paitsi eduskuntaryhmään, myös puolueorganisaatioon ja kunnanvaltuustoihin. Totesimme, että uusia kasvoja ei nouse itsestään, vaan heidän puolestaan on tehtävä töitä, muistelee Perttu Iso-Markku.
– Näiden keskustelujen pohjalta esimerkiksi joukko helsinkiläisiä VAMOS-kävijöitä ryhtyi houkuttelemaan Silvia Modigia ehdolle ja tekemään hänelle myöhemmin kampanjatyötä. Ilmeisesti vastaavaa innokkuutta oli myös muissa vaalipiireissä.
Työ kantoi hedelmää, kun Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä uudistui reippaasti viime kevään vaaleissa.
Avoimuutta ja verkko käyttöön
Ensimmäinen VAMOS!-seminaari nosti vahvasti esiin verkossa toimimisen merkityksen. Eduskuntavaaleissa Vasemmistoliitto hyödynsikin ahkerasti erityisesti sosiaalista mediaa.
– Puolueen uutiskirje on myös hyvä juttu, sanoo Elina Turunen.
– Voisi jäsenviestinnässä vähän kriittisempääkin otetta näkyä. Minua toimijana kiinnostaa lukea myös siitä, mistä ollaan erimielisiä ja missä asioissa on tehtävä vielä työtä. Tai mitä asioita ollaan saatu eteenpäin yhdessä muiden poliittisten ryhmien kanssa.
VAMOSissa on Turusen mukaan korostettu toiminnan avoimuutta ja uusien ihmisten vastaanottamista.
– Matalampaa kynnystä: ei ole pakko olla (puolueen) jäsen, että voi toimia.
VAMOS!-aktiivit vaativat avoimuutta ja lisää puoluedemokratiaa. Niissä on kuitenkin ”edetty tahmaisesti”.
– Suuri ja hyvä asia oli se, että puolueen työryhmät koottiin nyt ensimmäistä kertaa avoimella haulla, Perttu Iso-Markku sanoo.
– Toisaalta taas monet esittämämme uudistukset, kuten lyhyempi puoluekokouskausi ja tehtäväkierto, eivät tulleet hyväksytyiksi viime puoluekokouksissa.
10 aloitetta tunnissa
Toimintatapojen lisäksi VAMOS!-tapaamisissa on keskusteltu teemoista, joista ainakin perustulo, siirtolaisten asema ja tekijänoikeuskysymykset ovat näkyneet uudella tavalla Vasemmistoliiton ulostuloissa.
Perttu Iso-Markku myöntää, etteivät aiheet ole nousseet esiin vain VAMOSin ansiosta, mutta:
– Jossakinhan näistä asioista täytyy taittaa peistä ennen kuin niistä voi alkaa muodostaa poliittisia vaatimuksia.
Poliittisen työn ollessa useimmiten arkista puurtamista kadulla kampanjoimassa tai valtuuston tai lautakunnan paperivuorten äärellä, VAMOS! tarjoaa Iso-Markun mukaan tilaa puhua suurista linjoista.
– Aiemmin on tullut myös konkreettisia ideoita suoraan toteutettaviksi ja niin varmasti nytkin, kymmenen aloitetta tunnissa, ennustaa Elina Turunen.
VAMOS! on Vasemmistolinkin puheenjohtaja Laura Koskisen mielestä hyvä tapahtuma myös uusille jäsenille.
– Eduskuntavaalien jälkeen esimerkiksi Vasemmistolinkin jäsenmäärä on tuplaantunut, ja VAMOS! on helppo paikka päästä jakamaan ajatuksia ja ideoita, vaikkei puolueorganisaatio vielä olisi ehtinyt tulla tutuksi.
VAMOS! – Vasemmistoliiton muutostalkoot. 29.–30. lokakuuta, Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25 A 1, Helsinki. Seminaarissa pohditaan muun muassa eduskuntavaalien opetuksia ja luottokriisin vaikutuksia sosiaaliseen Eurooppaan. Tapahtuman järjestävät Vasemmistolinkki ja Vasemmistonuoret yhteistyössä KSL-opintokeskuksen kanssa.
Aiheesta muualla verkossa
Ohjelmatiedot Vasemmistolinkin sivuilla