Helsingin kaupunginhallitus päätti sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisestä yhteen organisaatioon. Suurorganisaation ulkopuolelle päätettiin jättää suomenkielinen päivähoito. Se järjestetään omaksi virastotasoiseksi yksikökseen sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan alaisuuteen ja sitä varten perustetaan oma lautakunta.
Lastentarhanopettajien mielestä varhaiskasvatuspalvelut kuuluisivat Helsingissä opetus- ja sivistystoimen hallinnoitavaksi.
Lastentarhanopettajaliitto katsoo Helsingin toimivan vastoin vallitsevaa käytäntöä ja lasten parasta. Valtio ja jo 75 prosenttia kunnista yhdistävät liiton mukaan varhaiskasvatuspalvelut kasvatus-, opetus- ja sivistystoimeen.
– Lapsen oppimispolun päiväkodista esiopetukseen ja perusopetukseen on oltava jatkumo ja eri ammattiryhmien on toimittava hyvässä yhteistyössä, peräänkuuluttaa Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anne Liimola.
Liimolan mukaan varhaiskasvatuksen kehittäminen joutui Helsingissä poliittisen valtapelin nappulaksi.
– Samat puolueet, jotka valtakunnallisesti ja omissa poliittisissa linjauksissaan katsoivat varhaiskasvatuksen kuuluvan sivistystoimeen, vaativat sen säilyttämistä kuntatasolla sosiaali- ja terveystoimessa, Liimola harmittelee.
Varhaiskasvatuksen tulee lastentarhanopettajien mielestä kuulua opetus- ja sivistystoimeen myös Helsingin kaupungissa. Varhaiskasvatus on pienten lasten kasvatusta ja opetusta. Sitä tulee kehittää osana kasvatus- ja koulutuspolitiikkaa. Varhaiskasvatusta koskevat päätökset tulee tehdä samassa hallinnossa opetustoimen kanssa.
Valtakunnallisesti varhaiskasvatus siirtyy hallitusohjelman mukaisesti opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan vuoden 2013 alussa.