KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Muistissa: Biafra

Kansan Uutiset
20.5.2009 14.00
ILMOITUS
ILMOITUS

Tuula-Liina Varis

Jos Vietnamin sota oli suomalaisille ensimmäinen ”televisiosota”, joka suuresti vaikutti oman sukupolveni sodanvastaisuuteen, Biafran nälkäkriisi oli ensimmäinen ”televisionälänhätämme”.

Meitä sokeerasivat uutislähetyksissä illasta toiseen pallovatsaiset lapset, joiden silmissä ja suupielissä kärpäset ryömivät, luurangonlaihat äidit pitelemässä kuihtuneilla rinnoillaan yhtä luurangonlaihoja vauvoja, jotka olivat liian nääntyneitä edes itkemään. Biafra-kuvia oli myös lehdissä, ja Biafrasta puhuttiin paljon. Pienet lapsetkin tiesivät, mistä silloin puhuttiin: puhuttiin nälästä, nälkää näkevistä lapsista. Perheiden ruokapöydissä opittiin moraalia: piti syödä lautanen tyhjäksi, koska Biafrassa lapset kuolivat nälkään. Monille perustelun logiikka ei valjennut koskaan, mutta joillekin se valkeni.

60-luvun lopun ilmapiirissä kaikki suomalainenkin pröystäily ja omanvoitonpyynti kääntyi vääryydeksi biafralaisia kohtaan. Temppeliaukion kalliin uuden kirkon seinään maalattiin suurin kirjaimin: BIAFRA. Siitä nousi meteli, mutta teksti sai olla paikallaan kauan.

Kvasiorkor. Se on sen kuolemaan johtavan nälkätaudin nimi. Sillä on muitakin oireita kuin palloksi pullistunut vatsa. Mustan lapsen ihon se kalventaa kellertävän harmaaksi ja ohentaa kähärän tukan punertaviksi, irtoileviksi haituviksi. Nälänhädän aikana biafralaiset kutsuivat kvasiorkoria Englannin pääministerin mukaan Harold Wilsonin taudiksi. Britannia oli heidän vihollisensa puolella.

Biafran kuvat pysyvät muistissa, mutta mistä Biafran tragedia alkoi? Ehkä jo Iso-Britannian vuonna 1884 alkaneesta siirtomaavallasta, joka päättyi vuonna 1960 ja jätti jälkeensä satojen etnisten ryhmien kansoittaman hajanaisen Nigerian. Niger-joen pohjoisen puolella asuivat hausanit ja fulanit, jotka olivat muslimeja. Eteläpuolella eli monenkirjavia heimoja, eniten joruboja ja igboja, joille lähetyssaarnaajat isäntämaan luvalla levittivät kristinuskoa.

Laajamittainen sota syttyi igbojen jouduttua pohjoisten muslimiheimojen joukkomurhien kohteeksi 60-luvun loppupuolella. Biafra irrottautui Nigeriasta ja julistautui itsenäiseksi tasavallaksi vuonna 1967. Nigeria aloitti kauppasaarron ja sotatoimet, jotka tuhosivat Biafran täydellisesti. Biafran tasavalta lakkasi olemasta vuonna 1970.

Vaikka Biafran tragedialla on muistissani kasvot, näitä historian faktoja en muistaisi. Luin ne Chimamanda Ngozi Adichien romaanista Puolikas keltaista aurinkoa (Otava 2009). Adichie on igbo, kotoisin Biafran alueelta, Nsukkasta, joka on myös romaanissa keskeinen kaupunki. Adichie on vasta 31-vuotias, syntynyt seitsemän vuotta sodan jälkeen. Hänelle on sanottu, että hän on liian nuori kirjoittamaan Biafrasta. Onneksi hän on silti kirjoittanut. Puolikas keltaista aurinkoa on vaikuttava romaani, kuvittelisin, että erityisen koskettava omalle sukupolvelleni, jonka ajatteluun Biafra aikoinaan vaikutti voimakkaasti.

Puolikas keltaista aurinkoa ei ole sotaromaani, se on romaani ihmisistä, heidän arjestaan rauhan aikana ja heidän selviytymistaistelustaan sodan ja nälänhädän kurimuksessa. Rintamatapahtumat voittoineen ja tappioineen tulevat heidän tietoonsa uutisina, huhuina tai propagandaviesteinä, sota on heille ilmapommituksia, aseellisten joukkojen raakuutta, pakoa asuinpaikasta toiseen etenevien vihollisjoukkojen edellä.

Romaanin keskeiset henkilöt, kaksossisaret Olanna ja Kainene ja heidän miehensä Odenigbo ja valkoinen britti Richard ovat koulutettuja ja menestyneitä ihmisiä, Ogwu, Odennigbon palveluspoika edustaa kansaa. Romaanin alkupuolen bestsellermäisyys rakkauselämän koukeroineen – Adichie ei turhaan ole opiskellut luovaa kirjoittamista Yhdysvalloissa – tuntuu kiusalliselta, mutta kun rauhantila loppuu ja elämä kriisiytyy, kliseemäisyys karisee henkilöistä ja viihderomaanin kieli ja konventiot Adichien kerronnasta.

Biafralaisia elähdyttää sitkeä usko voittoon ja ”hänen ylhäisyytensä” eli igbo-kansan johtajan Ojukwun jalouteen. Mutta voittoa ei tule, ja Ojukwukin pakenee sen sijaan, että kävisi kunniallisiin rauhanneuvotteluihin, kun tappio on selvä. Biafralaiset kutsuvat nigerialaisia raakalaisiksi, mutta raakoja ovat omatkin. Nuoria poikia – myös Ogwu – pakko-otetaan väkivaltaisesti armeijaan, omatkin sotilaat ryöstävät, hakkaavat ja raiskaavat, katolinen pappi käyttää seksuaalisesti hyväkseen pakolaisleirin nälkiintyneitä ja avuttomia tyttöjä. Sota lannistaa jopa älykkään ja vahvan Odenigbon kotipolttoista giniä kai-kaita latkivaksi juopoksi.

Biafran jälkeen olemme televisiossa joutuneet jatkuvasti silmäkkäin väkivallan, hädän ja nälänhädän kanssa, turtuneet kuviin nälkiintyneistä lapsista ja nääntyneistä äideistä, pakolaislaumoista. Adichien romaani ravistelee tästä turtumuksesta, herättää omantunnon: Biafra tunkeutui uniisikin, miksi nyt seuraat paljon laimeammin tuntein, mitä tapahtuu Afganistanissa, Sudanissa, Zimbabwessa, kaikkialla missä ihmisen vallanhimo, tyhmyys ja julmuus ovat paholaisen pitonsa pystyyn panneet?

Adichie kuvaa naturalistisesti lialle, mädälle ja kuolemalle löyhkääviä pakolaisleirejä, joilla pikkulapset metsästävät rottia ja liskoja syödäkseen ja nääntyneet vauvat makaavat takertuneina kuolleisiin äiteihinsä. Ilkein olo tuli kuitenkin kahdesta amerikkalaisesta lehtimiehestä, joiden oppaaksi ja tulkiksi igbojen parissa elävä ja heidän kulttuuriaan rakastava Richard on joutunut.

Toinen toimittaja tulee Keski-Lännestä toinen New Yorkista, toinen on pullukka, toinen punapää, molempien nimi on Charles ja molemmat ovat täydellisen tietämättömiä sekä maasta, tilanteesta että ihmisistä ja moukkamaisen ylimielisiä paikallisia asukkaita kohtaan. ”Mutta eivätkö täkäläiset tytöt kannakin jotain sukupuolitautia – jotain ihmeen hyppykuppaa? Täällä pitää olla varovainen ettei vie tuliaisia kotiin”, sanoo Pullukka. ”Neekerit eivät ole koskaan turhan nirsoja”, sanoo Punapää, kun näkee pakolaisleirillä lapsia nuotiolla paistamassa kahta rottaa. Nälkiintyneiden lasten keskellä Pullukka ottaa repustaan suklaapatukan haukkailtavakseen.

Tuntuu tutulta. Jotenkin suomalaiselta. Tällaisia Pullukoita ja Punapäitä meilläkin riittää, pahempiakin, pikkutyttöjen tönijöitä, maahanmuuttajien halveksijoita ja kiusaajia, joille oma tietämättömyys antaa voimaa vihata sitä, mistä eivät mitään ymmärrä. Viime aikoina on vahvistunut tunne siitä, että he saavat henkistä tukea sangen korkealta poliittiselta taholta. Tuntuu olevan poliittisesti tarkoituksenmukaista, suorastaan trendikästä olla ”maahanmuuttajakriittinen”, kuten eufemismi kuuluu, toki korostaen sitä, ettei maahanmuuttajakriittisyydellä ole mitään tekemistä rasismin tai muukalaisvihamielisyyden kanssa.

Vaikea on nähdä, minkä muun kanssa sillä sitten on tekemistä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään