Ranskassa vuoden parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi valittu Seraphine (2008) on elämäkertafilmi hämmästyttävän elämänkaaren kokeneesta henkilöstä. Mielisairaalassa kuollut Seraphine de Senlis (oik. Seraphine Louis, 1864–1942) oli herrasväen palvelija ja itseoppinut kuvataiteilija. Hänet luetaan naivisteihin.
Martin Provostin ohjaama elokuva on pieteetillä tehty kuvaus poikkeusihmisestä. Tämä elää elämäänsä kiihkolla, johon kuuluvat ilmestyksenomaiset ekstaattiset kokemukset. Seraphinen lapsenomaisen haltioitunut asenne luontoon näkyy hänen taiteessaan. Sen löytäjäksi ilmaantuu Picasson merkityksen heti hoksannut saksalainen galleristi ja kriitikko.
Seraphine puhuttelee sekä elämäkertafilminä että taiteilijakuvauksena. Hienon kuvauksen ja lavastuksen ansiosta 1910- ja 1920-luvuille sijoittuva epookki on vaikuttavaa. Hienovaraisella tavalla tulee todistetuksi perinteisen näytelmäelokuvan ajaton voima, jossa on sitä jotain: on kerronnan rytmiä, episodimaista tunnelmoivuutta ja tiettyä musiikillisuutta, joilla vivahteikkaasti syvennetään itse asiaa. Sinettinä loistaa romuluisen Yolande Moreaun jykevää läsnäoloa huokuva roolisuoritus työläisnaisena, joka elää elämäänsä hurjalla sisäisellä poltteella.
Seraphine. Yle Teema keskiviikkona klo 21.45