Alkoholiin suhtaudutaan julkisessa keskustelussa usein yksipuolisen ongelmakeskeisesti. Alkoholihaittoja halutaan torjua verotusta kiristämällä ja ravintoloiden aukioloaikoja ja vähittäismyyntiä rajoittamalla. Keskiolut halutaan pois päivittäistavarakaupoista ja kioskeista.
Samalla matkustajatuonti rehottaa, eikä siihen nykyisen rajattoman liikkumisen oloissa voi tehokkaasti puuttuakaan. Sosiaali- ja terveysministeriön esittämä isojen tuontierien ilmoitusvelvollisuus olisi kuitenkin tervetullut uudistus.
Rajoittava alkoholipolitiikka on aina luonut lieveilmiöitä. Matkustajatuonti on vielä harmitonta verrattuna kieltolain aikaiseen trokaamiseen ja kotipolttoisen valmistukseen.
Rajoittava alkoholi-politiikka on aina luonut lieveilmiöitä.
Alkoholipitoisten juomien valmistus on monissa maissa ylpeyden aihe. Olisi vaikea kuvitella Ranskaa ilman viiniä, Skotlantia ilman viskiä ja Japania ilman sakea. Alkoholijuomien valmistus tuo sinne myös työtä ja varallisuutta. Kyseisten juomien mielikuva on positiivinen, eikä aurinkoinen ranskalainen viinitarha yhdisty kenenkään mielessä synkeään alkoholin ongelmakäyttöön.
Miksi emme voisi Suomessa arvostaa ja kehittää omaa alkoholikulttuuriamme? Esimerkiksi maamme pienpanimot tuottavat kansainvälisesti arvostettuja oluita. Näitä oluita nautitaan sivistyneesti maistellen, ei humalahakuisesti. Olutharrastajat ympäri maailman ovat valmiita maksamaan laadukkaista erikoisoluista.
Tähän kysyntään pitäisi vastata ja päivittää pienpanimoiden toimintaedellytykset kansainväliselle tasolle, eli käytännössä sallia niiden tuotteiden myynti suoraan panimolta asiakkaille. Tämä ei lisäisi alkoholin ongelmakäyttöä, koska pelkkää humalaa etsivien ei kannata pienpanimotuotteita valita. Toisaalta voisiko joku kuvitella esimerkiksi ranskalaista viinitilaa, josta ei voisi ostaa tilan tuotteita mukaansa?
Yksi osa tätä kotimaisen tuotannon aliarvioimista on eräiden poliitikkojen ja virkamiesten halu myydä kotimainen alkoholintuottaja Altia. Sivistysmaissa kruununjalokivet eivät ole myynnissä, mutta meillä ei osata näemmä arvostaa kotimaista osaamista. Altia halutaan liittää niiden juomanvalmistajien joukkoon, jotka on myyty ulkomaisille panimoalan jäteille tuottamaan samaa bulkkilageria eri paketeissa.
Maatalous liittyy tiiviisti alkoholinvalmistukseen. Kotimaiset juomat pitää ehdottomasti tehdä kotimaisesta viljasta. Ylikansallisten suurvalmistajien filosofiassa juomat tehdään niistä raaka-aineista, jotka halvimmalla saadaan. Viljan ostaminen Keski-Euroopasta olisi isku suomalaista maataloutta kohtaan.
Meidän pitäisi osata arvostaa kättemme jälkeä, eikä myydä sitä ensimmäiselle tarjoajalle. Tarvitaan malttia ja visiota, eikä talouden kulmakivien uhraaminen kertaluonteisia myyntituottoja vastaan edistä maamme kehitystä.