Vasemmistoliiton puoluevaltuustosta viestittiin sunnuntaina ja maanantaina, että lauantai-iltana käyty keskustelu puolueen olemisesta hallituksessa oli hyvä, kriittinen ja rakentava. Tällaisia arvioita on kuulunut niin äänestyksessä vähemmistöön jääneiltä kuin enemmistössä olleilta.
Hallituksessa jatkamista kannattaneista moni sanoo, ettei ole voitonriemuinen vaan helpottunut.
Viikkoja jatkunut, likaisiakin sävyjä saanut keskustelu sai asiallisen välitinpäätöksen.
Ministereihin luotetaan
Äänestyksen jälkeen puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätyi sille kannalle, että vasemmistoliitto jatkaa hallituksessa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie tulkitsi kokousväen puheita niin, että vasemmistoliiton ministereiden eli Paavo Arhinmäen ja Merja Kyllösen neuvottelutaitoihin ja -kykyihin luotetaan.
– Blankovaltakirjaa ei annettu vaan reunaehtona on, että peruspalveluja ei heikennetä niin, että se iskisi pienituloisiin ihmisiin. Lisäksi tuloerojen pitää vastakin kaveta, hän sanoi.
Joka viikko arvioidaan
– Keskustelu oli hyvä ja monipuolinen, sanoi myös puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen.
Myös puoluetta johtava Arhinmäki totesi hengen olleen erittäin hyvä.
– Monet sanoivat, että on tulos mikä tahansa, lähdemme yhtenäisenä joukkona eteenpäin, hän totesi.
– Totta kai vasemmistoliitto arvioi joka viikko hallituksen päätöksiä. Niiden pitää olla ehtojemme sisällä.
Hän huomautti keskustelun koskeneen hallituspolitiikkaa kokonaisuudessaan eikä vain kuntiin kohdistuvia toimenpiteitä.
– Hallituskausi on kulunut yli puolivälin. Nyt oli hyvä paikka arvioida kokonaisuutta ja sitä, miten meidän saavutuksemme painavat.
Kaikki eivät olleet tyytyväisiä.
Puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Pia Lohikoski arvioi, että nyt ei todellisuudessa tiedetty, mistä päätettiin. Hän äänesti hallituksessa pysymistä vastaan.
– Emme tiedä kuntapaketin kohtaloa, hän sanoi. Hänestä asiasta olisi pitänyt päättää vasta, kun kuntaratkaisu sisältö tiedetään.
Vahva tuki
Arhinmäen arvion mukaan puoluevaltuuston päätöksellä saatiin erittäin vahva tuki sille, että taistellaan perusturvan, peruspalveluiden ja oikeudenmukaisen verotuksen puolesta hallituksessa myös jatkossa.
– Tämä on aika laajasti kokemukseni mukaan myös kannattajakuntamme näkemys, hän sanoi.
Puoluevaltuuston verotusta käsitellyttä kannanottoa Arhinmäki kommentoi sanomalla, että vasemmistoliitto on jatkuvasti nostanut esiin esimerkiksi pääomatuloverotuksen progressiivisuuden.
– Nyt on ensimmäistä kertaa otettu progressiivinen askel, kun korotettiin pääomatuloverotusta niin, että se nostettiin 28:sta 30 prosenttiin ja yli 40 000 euron pääomavuositulosta 32 prosenttiin. Olemme ottaneet jo askeleen suuntaan jota koskaan aiemmin ei ole ollut.
Hän sanoi vasemmistoliiton toimivan ensi keväänä hallituksen kehysriihessä siihen suuntaan, että verotus on painopiste, jos joudutaan tekemään sopeutuksia.
– Mielestämme kaikkien pitää osallistua tässä vaikeassa tilanteessa taloudesta huolehtimiseen. Siihen keino on verotus.
Inhimillisempää hoitoa vanhuksille
Arhinmäen mukaan vasemmistoliiton lähtökohta on se, että aivan keskeisiä peruspalveluita ei voi leikata.
– Aika moni muukin puolue myös hallituksessa on tätä mieltä, hän sanoi ja tarkensi puolueensa näkemystä siitä, mitä kunnissa voidaan karsia:
– Pitää löytää sellaisia tehtäviä ja velvoitteita, jotka eivät ole hyvinvointivaltion kannalta välttämättömiä, tai joita voi siirtää valtiolle tuottavuuden nimissä.
Esimerkkinä hän mainitsi paperisesta potilasrekistereistä luopumisen.
– Se on järkevää, jos sillä säästetään 100 000 euroa. Tällaisia pitäisi käydä läpi koko ajan ilman hallituksen rakennepaperiakin, hän sanoi.
Hän otti esiin myös vanhuspalvelut.
– Suomi on yksi laitosvaltaisimmista maista vanhusten hoidossa ja hoivassa. Vanhukset voisivat pysyä pidempään kotona, kun tukipalvelut ja omaishoito toimisi. Siitä voitaisiin saada säästöjä ja samalla tehdä inhimillisempää vanhusten hoitoa.