Elinkeinoelämän keskusliitto on hermostunut viimeaikaisista työtaisteluista ja niiden uhkista. Työnantajakeskusjärjestö haluaa käynnistää neuvottelut työrauhajärjestelmän uudistamisesta heti, kun välittömät työtaistelu-uhkat on hoidettu pois alta.
– Työrauhajärjestelmä vuotaa, se on saatava kuntoon, sanoo EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen.
Hän muistuttaa, että hiljattain solmittuun Työllisyys- ja kasvusopimukseen sisältyy laajan mandaatin antava neuvottelulauseke. Se mahdollistaa periaatteessa vaikka kirjoittaa kokonaan uusiksi lait työrauhasta ja työehtosopimuksista.
Työrauhapykäliä yritettiin rukata uuteen uskoon jo vuoden 2011 raamisopimuksen perusteella. Yritys jäi kuitenkin kolmen päivän koulutuskiistan jalkoihin. SAK:n ja STTK:n liittojohtajat ottivat keskusjärjestöjohtajilta mandaatin jatkaa työrauhaneuvotteluja.
Vahingosta viisastuneena työmarkkinoiden pelisääntöjä koskeviin neuvotteluihin on tarkoitus sitouttaa mukaan keskusjärjestöjen lisäksi myös keskeisten liittojen edustajia.
Työantajajärjestön tähtäimessä ovat erityisesti ns. laittomat lakot ja tukilakot. Laittomilla lakoilla tarkoitetaan työtaistelua, johon ryhdytään työehtosopimuksen ollessa voimassa.
Tukilakkoon saa ryhtyä työrauhan vallitessakin toisen ammattiliiton tukemiseksi. Tukilakko on laillinen, jos ”primäärityötaistelu”, eli työriidan aiheuttanut työtaistelu, on laillinen. Tukityötaistelu ei saa kohdistua omaan sopimukseen, eikä sillä saa hakea omaa etua.
Laatunen pitää hyvänä Saksan työrauhajärjestelmää, joka kieltää kaikki työtaistelut työehtosopimuksen ja työrauhan ollessa voimassa.
Itellan riita laajenemassa
Erityisen kohtuuttomana EK pitää taannoista SAK:n kuljetusalojen liittojen ”Kaveria ei jätetä -sopimukseen” perustunutta tukilakkouhkausta. Se uhkasi pysäyttää koko maan tavaraliikenteen.
– Tukilakkouhka oli äärimmäisen vakava erityisesti tässä taloustilanteessa. Se jätti vaurioita, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Parhaillaan päällä oleva Itellan työriita uhkaa laajentua koko postinkäsittelyä koskevaksi viiden päivän lakoksi 9. joulukuuta, ellei sitä ennen löydy sopua valtakunnansovittelija Esa Longan vetämässä sovittelussa.
Palvelutyönantajat Paltan työmarkkinajohtajan Tuomas Aarton mukaan kyseessä olisi järein työtaistelutoimi postilaitoksen historiassa.
Kiista koskee ennen kaikkea Itellan saneeraustoimia ja SAK:lainen Posti- ja logistiikka-alan unioni on tähän mennessä järjestänyt rajattuja, vuorokauden mittaisia pistelakkoja ympäri maata.
Myös PAU kuuluu kuljetusliittojen ”Kaveria ei jätetä” -sopimuksen piiriin. Toistaiseksi tukilakkouhkauksia ei kuitenkaan ole kuulunut.