Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan monien pelkäämiä kovia kuntaleikkauksia ei paketista löydy.
– Mukana on huonosti toimivien rakenteiden uudistamista, palvelujen järkeistämistä, vastuiden siirtämistä kunnilta valtion leveämmille hartioille, mutta jonkin verran myös säästöjä. Mistään leikkauslistoista ei voi kuitenkaan puhua, Arhinmäki arvioi lopputulosta blogissaan.
Hänen mukaansa vasemmistoliiton lähtökohtana oli, ettei uudistuksilla vaaranneta hyvinvointivaltion ytimessä olevia julkisia palveluja. Palvelut säilytetään ja niitä kehitetään, Arhinmäki totesi.
Alkuperäisestä valtiosihteeri Martti Hetemäen paketista riisuttiin hallituksen käsittelyssä muun muassa lasten päivähoito-oikeuden lisärajaaminen, erityisopetuksen vähentäminen perusopetuksessa sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valtionosuuksista leikkaaminen.
– Joskus politiikassa tehdään ratkaisuja, joista voi sanoa olevansa ylpeä, mutta ei tyytyväinen. Erityisesti monipuoluehallituksessa näin käy usein. Tyytyväinen voi tällä kertaa olla ainakin siitä, että suomalaiset kunnat ja julkiset palvelut säästyivät kovilta kolhuilta. Rakennepaketin kuntaosuus antaa toivon mukaan kunnille paremman mahdollisuuden panostaa Vasemmistolle keskeisiin hyvinvointivaltion peruspalveluihin.
Toimeentulotukea Kelalle selvitetään
Liikenneministeri Merja Kyllösen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon jatkotyön isoin kokonaisuus tulee olemaan laitoshoidon vähentäminen vanhustenhuollossa.
Vasemmistolle tärkeänä pakettia blogissaan arvioiva Kyllönen pitää sitä, että hallitus arvioi toimeentulotuen maksatuksen siirron Kelalle ensi kevään kehysriiheen mennessä. Lisäksi hallitus sitoutui asiassa kuntakokeiluihin.
Terveydenhuollossa perataan turhia todistuksia. Lääkärintodistuksia ja -lausuntoja on nyt yli sata. Säästöä tulee myös reseptien voimassaoloajan pidentämisestä kahteen vuoteen.
Ylintä päivähoitomaksua korotetaan.
– Päälinjat on nyt sovittu. Vääntämistä ja veivaamista asioissa varmasti riittää. Kyllikki on siis valmistautunut asioiden syvälliseen jatkohoitoon, sillä saavutettavaa on enemmän kuin menetettävää.
Muita päätöksiä olivat oppivelvollisuusikärajan nosto 17 vuoteen koskien koko ikäluokkaa, aikuisten hammashuollon heikentäminen ja turvakotien siirtäminen valtion vastuulle. Vuorotteluvapaasta ja kotihoidontuesta ei vielä päätetty. Suuri joukko muitakin asioita on auki ja niihin palataan ensi kevään kehysriihessä.