Vasemmistoliiton puheenjohtajan, ministeri Paavo Arhinmäen mielestä Rautaruukin ja SSAB:n fuusiota ei olisi pitänyt hyväksyä toteutuneilla äänivaltaosuuksilla. Fuusion myötä Rautaruukin osakkaiden ääniosuus on vain 25 prosenttia, vaikka Rautaruukin omistajien osuus osakkeista on 40 prosenttia.
Arhinmäki pelkää, että suomalaiset joutuvat kärsimään tästä vääristyneestä äänivaltasuhteesta, kun vielä määräysvallan lisäksi niin yhtiön pääkonttori kuin muutkin toiminnot ovat Ruotsissa. Tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, miten yritys toimii suomalaisten työpaikkojen puolesta Raahessa ja Hämeenlinnassa.
Arhinmäki kertoi mielipiteensä myös hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, jonne fuusio tuotiin tiistaina tiedoksi. Hallituksella ei ole päätösvaltaa asiassa.
Fuusio sinänsä voi Arhinmäen mukaan olla perusteltukin niin Rautaruukin kuin SSAB:nkin näkökulmasta tämän hetken vaikeassa markkinatilanteessa. Hänen mukaansa valtion osittainkin omistamilla yhtiöillä pitää kuitenkin olla toiminnassaan myös muita kuin taloudellisia lähtökohtia. Ennen muuta juuri nyt alue- ja työllisyyspoliittiset näkökohdat korostuvat.
Solidiumin outo rooli
Arhinmäki arvostelee valtion omistaman Solidiumin roolia, jonka muotoili edellinen porvarihallitus. Valtion omistamista osakkeista vastaava Solidium arvioi yritysten tilanneet vain talouden näkökulmasta. Se ei ota huomioon päätösten yhteiskunnallisia vaikutuksia kuten työpaikkojen säilymistä.
Arhinmäki asettaa kyseenalaiseksi Solidiumin tavan toimia. Kun päätökset tehdään Solidiumissa, niin politiikoilla eikä hallituksellakaan ole mitään roolia päätöksenteossa omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä lukuunottamatta. Nyt omistajaohjauksesta hallituksessa vastaa Pekka Haavisto (vihr.).
Solidium toimii kuin valtio valtiossa ilman, että se ottaa päätösten alueellisia työllisyys- ja talousvaikutuksia huomioon.