Kuntakokeiluihin haki tammikuun loppuun mennessä kaikkiaan 28 kuntaa tai kuntaryhmää. Valtiovarainministeriö on nyt kutsunut kuntakokeilujen jatkoneuvotteluihin 17 kuntaa tai kuntaryhmää.
Ministeriö kiinnitti erityisesti huomiota hakemuksessa esitettyjen mallien konkreettisuuteen, toteuttamisvalmiuteen ja merkittävyyteen. Myös mallien luovuus ja uudistusarvo sekä mallien vastaavuus kokeilun tavoitteiden kanssa olivat keskeisiä valintakriteerejä.
Kuntakokeilujen jatkoneuvotteluihin on kutsuttu seuraavat 17 kuntaa tai aluetta:
Espoon kaupunki, Forssan kaupunki, Helsingin kaupunki, Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan ja Janakkalan kuntien muodostama kuntaryhmä, Joensuun kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Järvenpään kaupunki ja muut Keski-Uudenmaan kaupunki -liitosselvitysalueen kunnat, Kouvolan kaupunki, Kuopion kaupunki, Lahden kaupunki, Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien ja Lemin, Luumäen, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden kuntien muodostama kuntaryhmä, Oulun kaupunki, Riihimäen kaupungin ja Hausjärven ja Lopen kuntien muodostama kuntaryhmä , Rovaniemen kaupunki, Tampereen ja Ylöjärven kaupunkien muodostama kuntaryhmä, Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan muodostama kuntaryhmä sekä Vantaan kaupunki.
Yhteistyötä valtion ja kuntien kesken
Kokeilut toteutetaan vuorovaikutteisesti valtion ja kuntien yhteistyönä.
Kokeiluista ja kokeilualueista säädetään laissa, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2014.
Jatkoneuvottelut käydään mukaan kutsuttujen kuntien kanssa hakemusten mukaisesti toimintamalleittain. Jatkoneuvotteluissa selvitetään myös kokeiluun lopullisesti osallistuvat kunnat ennen kokeilua koskevan hallituksen esityksen antamista eduskunnalle ja ennen kokeilusopimusten tekemistä.
Kuntakokeiluissa nuorisotakuun toimintamalli on suosituin.
Kokeiluissa testataan sellaisia säädösmuutoksia ja muita toimenpiteitä, joiden avulla kunnat voivat poikkihallinnollisesti kehittää palvelurakennettaan ja säästää kustannuksiaan.
Ministeriön mukaan kokeiluohjelma palvelee käynnistyviä kuntien yhdistämisselvityksiä sekä edistää kunnissa käynnissä olevaa palveluprosessien ja toimintamallien kehittämistyötä.