Etelä-Afrikan oikeusasiamies Thuli Madonsela vaatii keskiviikkona julkaistussa raportissaan presidentti Jacob Zumaa maksamaan valtiolle takaisin tuntuvan osan yksityiskotinsa turvajärjestelyihin kuluneista varoista.
Turvajärjestelmän rakennustyöt aloitettiin vuonna 2009, jolloin Zuma valittiin presidentiksi. Julkisten töiden ministeriön arvio kustannuksista oli tuolloin 27 miljoonaa randia (1,8 miljoonaa euroa). Turvajärjestelyjen lopullinen lasku on 215 miljoonaa randia (yli 14 miljoonaa euroa).
Kaikkiaan presidentin maaseutuasunnon rakennustyö on maksanut lähes 16,5 miljoonaa euroa.
Presidentin yksityiselle maaseutuasunnolle rakennettiin oma klinikka, helikopterikenttä ja poliisiasema.
Madonselan mukaan Zuma ja hänen perheensä ovat turvajärjestelyjen varjolla saaneet merkittävää hyötyä. Asuntokompleksin yhteyteen rakennettiin uima-allas, vierastalo, amfiteatteri ja karjatalousrakennus, joita Madonsela ei pitänyt turvallisuusjärjestelmään kuuluvana.
Nkandla-kompleksin viereen rakennettiin myös yksityinen klinikka, helikopterikenttä, poliisiasema ja asunnot asemalla työskenteleville poliiseille. Rakennelmien takia jouduttiin neljä perhettä siirtämään perinteisiltä asuinpaikoiltaan ja rakentamaan heille uudet asunnot. Siirto maksoi yli 530 000 euroa.
Oikeusasiamies pitää asukkaiden siirtoa lainvastaisena. Hänen mielestään klinikka, helikopterikenttä, uima-allas ja poliisiasema olisi pitänyt rakentaa lähellä olevaan kylään, jolloin ne olisivat hyödyttäneet koko palveluista kaukana olevaa yhteisöä.
Räikeitä rikkomuksia
Madonsela antaa selonteossaan rankan kuvan julkisten varojen väärinkäytöstä ja mielivaltaisesta säännösten rikkomisesta Zuman hallinnossa. Hän arvostelee erityisesti poliisiministeri Nathi Mthethwaa ja julkisten töiden ministereitä, joita rakennustöiden aikana on ehtinyt olla virassa jo kolme.
Projektilla ei missään vaiheessa ollut todellista johtoa, kustannusten nousua ei varoituksista huolimatta seurattu eikä ministeriöiden välillä ollut selkeää työnjakoa tai yhteistyötä.
Kustannukset alkoivat nousta erityisesti sen jälkeen, kun presidentin yksityinen arkkitehti Minenhla Makhanya tuli mukaan projektiin. Hänen vaatimuksestaan turvasuunnitelmasta tehtiin uusi versio, joka sisälsi turvajärjestelmään kuulumattomat rakennelmat.
Madonsela moittii presidenttiä siitä, ettei tämä kysynyt kasvaneista kustannuksista, vaikka ne tulivat julkisuuteen jo vuonna 2009. Madonsela ei pidä myöskään mahdollisena, ettei presidentti olisi ollut selvillä Nkandlaan tulevista rakennelmista.
Ohjeita presidentille
Oikeusasiamies edellyttää presidentin antavan parlamentille uuden selvityksen Nkandlasta kahden viikon kuluessa. Aikaisemmassa vastauksessaan Zuma ehdottomasti kiisti valtion varoja käytetyn yksityisiin tarkoituksiin.
Madonsela vaatii selvityksessään presidenttiä myös tutkimaan ministereiden, viranomaisten ja yritysten toimia Nkandla-jupakassa.
Presidentin kanslia on jo ilmoittanut tekevänsä selvityksen Nkandlaan liittyvistä asioista. Oikeusministeri Jeff Radebe on edelleen sitä mieltä, että kaikki Nkandlan rakennelmat olivat välttämättömiä presidentin turvallisuuden vuoksi.
ANC ihmettelee selvityksen julkaisun ajankohtaa muutamaa viikkoa ennen vaaleja. Oikeusasiamies on vastannut kertomalla, että presidentin kanslia ja ministeriöt hidastivat vuodella hänen tutkimuksiaan.
Demokraattinen Allianssi vaatii Zumaa eroamaan ja on nostanut rikoskanteen häntä vastaan Madonselan selvityksen pohjalta. Myös eräät muut oppositiopuolueet ovat tehneet rikosilmoituksen presidentin toimista.