Suomalaiset kokivat työkykynsä viime vuonna paremmaksi kuin neljä vuotta sitten. Selkeimmin riski jäädä työkyvyttömäksi on pienentynyt 55-59-vuotiaiden keskuudessa, kertoo työeläkeyhtiö Varman ja työhyvinvoinnin asiantuntijayritys Odumin tutkimus.
Muutoksen arvioidaan tuovan 110 miljoonan euron säästöt työkyvyttömyyseläkekustannuksiin.
Tutkimuksen vastaajista runsas kahdeksan prosenttia oli työkyvystään epävarmoja.
– Pitkään jatkunut vaikea taloustilanne ei näyttäisi heikentäneen suomalaisen työntekijän hyvinvointia. Stressi ja uniongelmat ovat kuitenkin lisääntyneet, kertoi Varman asiantuntijalääkäri Tanja Rokkanen yritysten tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.
Stressin kokemus korkean työkykyriskin syynä on lisääntynyt. Viidenkymmenen ikävuoden jälkeen myös sairauksiin liittyvät syyt työkyvyttömyysriskin taustalla lisääntyvät.
Pitkät poissaolot ennakoivat työkyvyttömyyttä
Suurimpana haasteena työkyvylle pidetään työn kuormittavuutta. Työkyvyn menettämisen riskiin vaikuttavat selvimmin työn vaatimukset ja kova työtahti.
– Koska ongelmat ovat työpaikkakohtaisia, myös ratkaisujen täytyy löytyä yrityksistä. Työn tekemisen ja asetettujen tavoitteiden pitää olla selkeitä ja johtamisen oikeudenmukaista.
Hyvällä työkykyjohtamisella voidaan Rokkasen mukaan vaikuttaa työkyvyttömyyteen johtaviin syihin.
Pitkiä poissaoloja on eniten korkean työkyvyttömyysriskin ryhmään kuuluvilla. Ne ennustavat työkyvyttömyyseläkettä.
– Lyhyet poissaolot liittyvät työilmapiiriin. Niihin voidaan vaikuttaa parhaiten pureutumalla työpaikan toimintakulttuuriin, Rokkanen kertoi.
Hänen mukaansa työkykyjohtamisella voidaan saada merkittäviä säästöjä yrityksen sairauspoissaolo- ja eläkekustannuksissa.
– Myös lisääntynyt työn sujuvuus ja tuottavuus tuovat säästöjä.
Hyvät elämäntavat tukevat työkykyä
Terveyskäyttäytymisessä on tapahtunut selkeää kehitystä parempaan. Tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä. Nuortenkin alkoholinkäyttö on vähentynyt ja lähenee muiden ikäryhmien kulutusta.
Myös liikuntaa harrastamattomien määrä on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä.
– Vastuu hyvän työkyvyn ylläpidossa ja omasta hyvinvoinnista on jokaisella työntekijällä itsellään, Odumin asiantuntijalääkäri Riikka Mattila muistutti.