Osana päätöstä sitouduttiin vähentämään Lappeenrannan alueen kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.
Välitavoitteiksi asetettiin 15 prosentin päästövähennys vuoteen 2016 mennessä ja 40 prosentin päästövähennys vuoteen 2022 mennessä.
Lappeenrannan kaupunkiin perustetaan HINKU-työryhmä, jonka tarkoituksena on etsiä ja kehittää toimia tavoitteiden saavuttamiseksi.
Läpimurto HINKU:lle
Valtakunnallisen HINKU-hankkeen vastuullisen johtajan, Suomen ympäristökeskuksen professorin Jyri Seppälän mielestä Lappeenrannan mukaantulo vahvistaa merkittävällä tavalla HINKU:n painoarvoa Suomen ilmastomuutoksen hillintätyössä sekä hankkeen brändiarvoa kansainvälisesti.
– Lappeenrannalla on mahdollisuus kääntää ilmastonmuutoksen hillintäratkaisut todellisiksi mahdollisuuksiksi sekä Lappeenrannalle että koko Suomelle, Seppälä arvioi Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.
– Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja yritysten vähähiiliselle osaamiselle ja tuotteille avautuu näkyvyyttä ja uusia markkina-alueita HINKU-verkoston välityksellä. Lappeenrannan kaupungilla on erinomaiset edellytykset yltää HINKU-kuntien yhteisiin tavoitteisiin
Lappeenrannan liittymisen jälkeen HINKU-verkostoon kuuluu 16 Suomen kuntaa. Kunnat ideoivat ja toteuttavat toimenpiteitä kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi yhteistyössä alueensa yritysten, asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa.
Kaikki HINKU-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.
Keinona energiatehokkuus
Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen mukaan Lappeenrannassa päästöjä vähennetään erityisesti parantamalla energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä. Tarkoituksena on edelleen vahvistaa ja tiivistää hyvää yhteistyötä alueen elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa.
– Lisäksi pystymme kunnallisella päätöksenteolla vaikuttamaan maankäytön, energiantuotannon ja liikenteen päästöihin. Tavoitteena on myös vahvistaa paikallista hyvinvointia esimerkiksi kustannussäästöjen, energiaomavaraisuuden ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien avulla, Räsänen sanoo.
Merkittäviä askelia otettu
Lappeenrannassa on viime vuosina jo otettu merkittäviä askelia kohti hiilineutraalisuutta: vuonna 2010 kaupunki siirtyi kaukolämmön tuotannossa bioenergiaan. Kaupunkirakenteen kehittämisessä otetaan huomioon energiatehokkuus. Myös kiinteistöjen energiatehokkuutta parannetaan johdonmukaisesti ja edistetään aurinkosähkön tuotantoa.
Lappeenrannan kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) kanssa. Yliopisto panostaa voimakkaasti uusiutuvan energian ja energiatekniikan kehittämiseen sekä ympäristöteknologiaan. Yliopiston Green Campus on palkittu kansainvälisesti innovatiivisena kehityskohteena.
Vuonna 2013 Lappeenrannassa avattiin Suomen toistaiseksi suurin sisämaan tuulipuisto. Parhaillaan Lappeenrantaan on rakenteilla UPM-Kymmene Oyj:n biodiesel-laitos.