Uusikaupunkilainen soijajalostamo Finnprotein aloitti eilen yt-neuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Neuvottelut koskevat kymmentä työntekijää 70:stä. Tehdas aloitti toimintansa syksyllä.
Finnproteinin toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo alkaneiden yt-neuvottelujen syyksi tehtaan tuotantoa koskeneet ”ylioptimistiset olettamat”.
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton Länsi-Suomen aluetoimiston aluesihteeri Esa Vahlsten sen sijaan epäilee työnantajan yrittävän pelotella työntekijöitä. Hän näkee yt-neuvotteluiden olevan kytköksissä tuotantotyöntekijöiden lakkoihin.
– Työntekijöille ei olla kerrottu, mitä henkilöstöryhmää mahdolliset irtisanomiset tai lomautukset koskevat, Vahlsten sanoo.
– Neuvotteluilla ei ole mitään tekemistä lakkojen kanssa, Mäki vakuuttaa.
Palkkalupaus petettiin
Finnproteinin 31 prosessityöntekijää lakkoili pitkin talvea ja kevättä. He katsoivat työnantajan pettäneen antamansa palkkalupaukset.
Vahlstenin mukaan työntekijöille oli luvattu 2 500 euron kuukausipalkka, jonka päälle olisi maksettu keskeytymättömästä kolmivuorotyöstä ansaittavat lisät.
Yhtä työntekijää lukuun ottamatta kaikki prosessinhoitajat siirtyivät huomattavasti paremmin palkatuista työpaikoista Finnproteiniin. Työntekijöitä koulutettiin palkatta neljä kuukautta kunnan ja valtion maksaessa päivärahat. Työnantaja sai koulutuksen ilmaiseksi.
Neuvottelupyynnöt kuuroille korville
Työsopimusta allekirjoitettaessa työntekijät eivät huomanneet, että sopimuksessa luvattiin viidennen palkkaluokan mukaiset edut, jolloin kuukausipalkka jäi 1 800 euroon.
– Outoa oli, että osalle maksettiin vähemmän. Osalle palkka korjattiin joulukuuhun mennessä, mutta loppusumma ei silloinkaan tullut oikein, Vahlsten selventää.
Palkkaepäkohdan korjaamiseksi työntekijät ovat pyytäneet työnantajaa neuvottelupöydän ääreen. Työnantaja ei ole neuvotteluihin suostunut.
Toimisto- ja huoltohenkilöstön palkat ovat Vahlstenin mukaan kohdallaan.
Neljä lakkoa ja yt-neuvottelut
Työntekijät ovat tähän mennessä lakkoilleet vaatimustensa puolesta neljästi. Kahden päivän työnseisaus ei kannustanut työnantajaa neuvottelupöytään, eivät myöskään kolmen ja neljän päivän lakot.
– Työnantaja lähetti kirjeen tapaamiseen, mutta ei koskaan saapunut itse, Vahlsten kertoo.
Viimeisin lakko oli seitsemän päivän pituinen. Työt jatkuivat normaalisti 31.3.
– Prosessityöntekijät vaativat noin 2 200 euron kuukausipalkkaa ja senkin osissa vuoden loppuun mennessä. Julkisuudessa nähty 50 prosentin korotus on tarkoitushakuisesti laskettu, Vahlsten toteaa.
Työntekijät ovat esittäneet, että palkkatulot sidotaan tehtaan ylösajovaiheessa tuottavuuteen: kun tehtaan tehokkuus nousee 70 prosenttiin, seuraa pieni palkankorotus. Samoin, kun tehokkuus saavuttaa 90 prosenttia.
Työnantaja ei ole vastannut tähänkään ehdotukseen.