KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Meidän luokka

Tuula-Liina Varis
18.5.2014 15.00

Kävin luokkakokouksessa vanhalla kotiseudullani. Ylioppilaaksi tulostamme on kulunut 54 vuotta, mutta aika iso joukko saatiin koolle. Vanhana tapaaminen on vielä mukavampaa kuin keski-iän kokoukset, joita niitäkin harvakseltaan pidettiin. Vanhana ihminen on jo tullut siksi mikä on, joten uraan ja perheasioihin kiinnittyminen ei enää sido sen paremmin henkisesti kuin käytännöllisestikään.

Saimme tulla nuoriksi jälleen, olla ”meidän luokka”, keskittyä muistelemiseen eikä elämänvaiheitten selostamiseen. Kotipaikkakunta oli tietysti aivan toinen kuin se pieni kauppala, jossa koulumme kävimme, mutta kiehtova onkin juuri se ”kaksoiskuva”, joka vanhasta sielunmaisemasta ja uudesta todellisuudesta muodostuu. Ilo oli huomata, että nykyiset seitsenkymppiset eivät ole mitään muoreja ja vaareja vaan skarppia ja reipasta porukkaa. Eräät tyylikkäät naiset mahtuisivat vieläkin siihen jakkupukuun ja ruusukankaiseen liehuhelmamekkoon, joihin lakkiaisissa pukeutuivat. Ihan kateeksi kävi.

Mietin hartaasti jälkeenpäin, oliko meillä aikoinaan erityisen hyvä luokkahenki. Ja senkö ansiosta voimme tavata luontevasti kuin ei vuosikymmenten välimatkaa olisikaan? Nykyisin mediasta saatava tieto koulusta luo ennemminkin kuvaa taistelutantereesta, juonittelujen, kiusaamisen ja syrjinnän ja simputuksen pesästä kuin ns. toverihengen yhteen niittaamasta yhteisöstä. En yritä kaunistella. Oma koulunkäyntini ei ollut mitään riemumarssia, eivätkä kaikki pitäneet kaikista silloinkaan, niin kuin eivät koskaan pidä.

Vanhempien mestaroimassa elämässä ei itsenäiselle oppimiselle ole sijaa.

Lapsuutemme oli monin tavoin rankka ja tavarataivaamme niukkatähtinen. Mutta se ei ole ainoa merkittävä ero nykyisyyteen. Me olimme paljon nykylapsia itsenäisempiä. Meillä oli oma lasten maailmamme, jossa jo varhain saimme totutella hoitelemaan keskinäisiä ihmissuhteitamme ja harjoittamaan vuorovaikutustaitoja omin päin. Kaikkien nuorimpina itsenäisyyteen oli harjaannuttava niiden ympäröivän maaseudun lasten, jotka jo 11-vuotiaana oppikoulun ekaluokkalaisina joutuivat asumaan koulukortteeriin. Siinä oli varmasti usein orpo olo, jota suuresti helpotti oman luokan tarjoama yhteisö.

Nykyisin lapsen asioita koulussa hoitavat ennen kaikkea joka välissä kaikkeen puuttuvat ja opettajien kanssa riitelevät vanhemmat, joista pahimmat tuntuvat olevan varsinainen riesa sekä koululle että lapselleen. Meidän aikanamme olisi ollut sensaatio ja hirveä häpeä, jos jonkun vanhemmat olisivat rettelöineet opettajien kanssa ”lapsensa parhaaksi”. Koulumaailman asiat hoidettiin koulussa, lasten maailman ristiriidat lasten kesken. ”Selvittäkää keskenänne”, sanoi meidän äiti, jos erehtyi juoksemaan pihalta kotiin parkumaan toisten pahanteosta. Mitään ei äiti inhonnut niin kuin kielittelyä, ja kielittelyä inhosivat myös lapset. Keskenään sai ottaa yhteen vaikka kuinka rajusti, mutta aikuisille se ei kuulunut.

Jos ei harjaannu yhteisön vuorovaikutussuhteisiin lapsuudessa, ei harjaannu niihin ikinä, uskon minä. Jos joka paikkaan kyyditään, tuodaan ja viedään ja ”harrastutetaan”, ei opi hahmottamaan edes omaa paikkakuntaansa. Vanhempien mestaroimassa elämässä ei itsenäiselle oppimiselle ole sijaa. Piittaamattomuudesta ja huolenpidon puutteesta on traagiset seuraukset, mutta aika ikäviä aikuisia kehkeytyy myös niistä, joiden vanhemmat elävät heidän puolestaan.

Ystäväni Veronica Pimenoff sanoi viisaasti: ”Minusta lastenkulttuuria on se, mitä lapset tekevät keskenään eikä se, mitä aikuiset tekevät lapsille.”

Ikävä tosiasia on, että lasten kulttuuri on pahasti kuihtunut. Nykyaikuisetkaan eivät tunne vanhoja pihaleikkejä, lapsista puhumattakaan. Niin hoidettujen omakotialueiden kuin kerrostalojen pihat ovat aavemaisen tyhjiä ja äänettömiä kauniina kesäpäivinäkin. Leikkiäänet eivät kajahtele kortteleista. Kaikki lasten toiminta on aikuisten ohjaamaa. Synttärikekkereihinkin trendi vaatii ammattiviihdyttäjiä suorittamaan ohjelmaa. Lapsille tehdään sen sijaan että lapset tekisivät itse.

Minun lapsuudessani lasten kulttuuri oli rikasta. Pelejä ja leikkejä oli kymmenittäin. Kesällä pelattiin natua, maata, kymmentä tikkua laudalla, kuka pelkää mustaa miestä, seinäpalloa, koronaa, neljää maalia, hypittiin ruutua, talvella lähdettiin ihan omin jaloin ja omasta aloitteesta luistelemaan yhteiselle kentälle – miten noloa, jos jonkun isä tai äiti tunki sinne mukaan luistimia nyörittämään ja vahtimaan. Lapsesta asti oltiin tytöt ja pojat yhdessä, pienimmät isompien hoivissa, riesaksi asti. Sateella leikittiin vinteillä ja kellarikäytävissä, pelattiin kortti- ja lautapelejä. Teatteri voitiin perustaa vaikka huussin käytävään, niin kuin meidän talossa tehtiin. Lento- ja pesäpalloporukat perustettiin itse. Toimittiin lasten maailmassa lasten ehdoilla, luotiin lastenkulttuuria ja pidettiin sen traditiota yllä.

Kahnauksia syntyi ja kiusaa tehtiin, ja murrosikäinen tunsi itsensä taatusti yhtä yksinäiseksi, väärinymmärretyksi ja syrjityksi kuin nykyäänkin, mutta opittiin ehkä paremmin käsittelemään ihmissuhteita ja omia tunteita. En mitenkään usko, että nykyisin vallitseva kiusaamiskulttuuri on pesiytynyt kouluihin pelkästään siksi, että vanhemmat eivät hoivaa ja vahdi tarpeeksi – pikemminkin päinvastoin.

Se, joka oppii lapsena vuorovaikutustaitoja, oppii olemaan myös yksin. Se on välttämätön elämäntaito, joka alkaa olla kuihtumassa, ja johon ei nykyisissä kasvatustrendeissä kiinnitetä edes huomiota.

Myös minun lapsuudessani maailmassa oli vaaroja ja uhkia, suuria sosiaalisia ja mentaalisia ongelmia juuri käydyn sodankin takia. Onko maailma muuttunut vaarallisemmaksi? Tutkimukset osoittavat, että asuinympäristöt eivät ole, eivät edes Helsingissä. Silti me pelkäämme yhä enemmän sekä lastemme että itsemme puolesta. Miksi ja mitä – siihen en ole löytänyt vastausta.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään