Maailmantalouden tekijät on 13 kansalaisjärjestön eduskuntavaalikampanja, joka kutsuu ehdokkaita ja äänestäjiä keskustelemaan eriarvoisuudesta ja kestävästä taloudesta. Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat esittävät omat ratkaisunsa kestävään talouteen kampanjan avauksessa tiistaina 11. marraskuuta julkaistuilla videoilla.
Kampanjan tausta on se, että tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet useimmissa valtioissa viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana. Rikkain prosentti maailman väestöstä omistaa lähes puolet koko maailman varallisuudesta.
– Maailmassa on enemmän vaurautta kuin koskaan, mutta se on jakautunut hyvin epätasaisesti. Äärimmäinen eriarvoisuus näivettää hyvinvointia, hidastaa taloudellista kehitystä ja lisää yhteiskunnallista epävakautta, sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson.
Maailmantalouden tekijät -kampanja herättää ensi kevään eduskuntavaalien alla keskustelua siitä, miten kestävällä talouspolitiikalla voidaan puuttua eriarvoisuuteen ja luoda hyvinvointia Suomessa ja maailmalla.
Varallisuuserojen kasvu jatkuu
Kepan tiistaina julkaisema ajankohtaiskatsaus Äärimmäinen rikkaus ja äärimmäinen köyhyys esittää konkreettisia suosituksia, kuinka Suomi voi osaltaan vähentää maailman eriarvoisuutta ja auttaa säilyttämään maapallon elinkelpoisena.
Kepan katsauksen mukaan tuloerojen kasvu on hidastunut vuodesta 2005, mutta varallisuuserot lisääntyvät tasaista tahtia. Kaikkein nopeimmin on kasvanut yli kolmekymmentä miljoonaa omistavien superrikkaiden varallisuus. Maailman kokonaisvarallisuus on 198 000 miljardia euroa. Maailman rikkain prosentti omistaa nyt 48 prosenttia maailman varallisuudesta. Rikkain kymmenys omistaa jopa 87 prosenttia. Puolet maailman aikuisväestöstä omistaa vain prosentin maailman varallisuudesta.
Taloudellinen eriarvoisuus ei ole vain köyhien maiden ongelma. Vuosien 1995 ja 2005 välillä tuloerojen kasvu oli Suomessa nopeampaa kuin missään muussa teollisuusmaassa.
– Merkittävin syy tuloerojen lisääntymiseen on kaikkein suurituloisimpien ihmisten tulojen kasvu. Suurituloisinta prosenttia lukuun ottamatta suomalaisten tulot ovat nousseet hitaasti, huomauttaa Nilsson.
Yritysten valta kasvattaa eriarvoisuutta
Kepa pitää keskeisenä syynä eriarvoisuuden kasvun taustalla sitä, että monikansallisten yritysten valta on lisääntynyt suhteessa valtioihin ja kansalaisiin. Yritysvoittojen osuuden kasvaminen palkkojen kustannuksella on ollut liian suurta. Monet suuryritykset ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin. Niin ovat tehneet myös suomalaiset firmat.
Nilssonin mukaan tarvitaan yritysvastuusääntöjä yrityksille.
– Olemme luottaneet vapaaehtoiseen yhteiskuntavastuuseen liian kauan. Kun haastattelimme Timo Soinia vaalikampanjaamme varten, Soini totesi, että hänen mielestään globaalin eriarvoisuuden ratkaisevat viime kädessä kuluttajat.
– Ongelmana on, ettei meillä kuluttajilla ole täydellistä tietoa tai mahdollisuuksia tietää, millä tavalla ostamamme tuotteet ovat tuotettu. Tarvitsemme takeita siitä, että yritykset ovat edes arvioineet alihankintaketjunsa ihmisoikeusriskit ja puuttuneet niihin. Tarvitsemme myös kauppapolitiikkaa, jonka tavoitteena on kestävä kehitys, ei kaupan ja investointien lisääminen hinnalla millä hyvänsä.
Nilssonin mukaan kestävää taloutta luodaan esimerkiksi suitsimalla veroparatiiseja, lisäämällä suuryritysten vastuullisuutta ja hillitsemällä ilmastonmuutosta.
Veroparatiisitaloudessa monikansallisia yrityksiä ei enää pystytä valvomaan tai verottamaan kunnolla. Yritykset pystyvät järjestämään sisäisen kauppansa ja rahoituksensa niin, että voitot siirretään maihin, joissa veroa tarvitsee maksaa vain vähän tai ei lainkaan. Veroparatiisitaloutta tulee suitsia lisäämällä yritystoiminnan ja omistajuuden avoimuutta, vaati Kepa.
Ehdokkaille haaste
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kertovat kampanjan verkkosivuilla julkaistuilla videoilla omat ratkaisunsa kestävään talouteen ja haastavat muut eduskuntavaaliehdokkaat mukaan kertomaan, miten Suomesta tehdään kestävän talouden kärkimaa.
– Eriarvoisuuden ei ole pakko olla tulevaisuutta. Kysymme tulevilta päättäjiltä, onko heistä maailmantalouden tekijöiksi, sanoo kampanjakoordinaattori Niklas Kaskeala Kepasta.
Kampanjassa haastetaan kaikki eduskuntavaalien ehdokkaat vastaamaan Talouspoliittiseen vaalikoneeseen, kuvaamaan itsestään videoselfien ja kertomaan omat ratkaisunsa, miten eriarvoisuutta voidaan kitkeä Suomessa ja maailmalla.
Maailmantalouden tekijät -kampanjan toteuttavat yhteistyössä Attac, Eettisen kaupan puolesta, Finnwatch, Kepa, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi, Solidaarisuus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Lähetysseura, Suomen UNICEF, Suomen World Vision ja WWF Suomi.
Kampanjan verkkosivut avautuivat tiistaina. Tulossa on talouspoliittinen vaalikone, jossa ehdokkaat voivat esitellä näkemyksiään kestävästä taloudesta. Vaalikone avataan äänestäjille myöhemmin ensi keväänä. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 120 000 äänestäjää etsi ehdokastaan järjestöjen ulkopoliittisesta vaalikoneesta.
Kampanjaa voi seurata myös Facebookissa.