KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Maailman kokonaisvarallisuus on 198 000 miljardia euroa, josta rikkain prosentti omistaa puolet

Kansalaisjärjestöjen kampanja pitää veroparatiiseja yhtenä eriarvoisuuden kasvun syynä. Viime päivinä esillä on ollut Luxemburg, josta muun muassa Microsoft saa veroetuja.

Kansalaisjärjestöjen kampanja pitää veroparatiiseja yhtenä eriarvoisuuden kasvun syynä. Viime päivinä esillä on ollut Luxemburg, josta muun muassa Microsoft saa veroetuja. Kuva: Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Kansalaisjärjestöjen eduskuntavaalikampanja vaatii puolueilta ratkaisuja kestävään talouteen.

Kansan Uutiset
11.11.2014 11.00

Maailmantalouden tekijät on 13 kansalaisjärjestön eduskuntavaalikampanja, joka kutsuu ehdokkaita ja äänestäjiä keskustelemaan eriarvoisuudesta ja kestävästä taloudesta. Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat esittävät omat ratkaisunsa kestävään talouteen kampanjan avauksessa tiistaina 11. marraskuuta julkaistuilla videoilla.

Kampanjan tausta on se, että tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet useimmissa valtioissa viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana. Rikkain prosentti maailman väestöstä omistaa lähes puolet koko maailman varallisuudesta.

– Maailmassa on enemmän vaurautta kuin koskaan, mutta se on jakautunut hyvin epätasaisesti. Äärimmäinen eriarvoisuus näivettää hyvinvointia, hidastaa taloudellista kehitystä ja lisää yhteiskunnallista epävakautta, sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson.

Maailmantalouden tekijät -kampanja herättää ensi kevään eduskuntavaalien alla keskustelua siitä, miten kestävällä talouspolitiikalla voidaan puuttua eriarvoisuuteen ja luoda hyvinvointia Suomessa ja maailmalla.

Varallisuuserojen kasvu jatkuu

Kepan tiistaina julkaisema ajankohtaiskatsaus Äärimmäinen rikkaus ja äärimmäinen köyhyys esittää konkreettisia suosituksia, kuinka Suomi voi osaltaan vähentää maailman eriarvoisuutta ja auttaa säilyttämään maapallon elinkelpoisena.

Kepan katsauksen mukaan tuloerojen kasvu on hidastunut vuodesta 2005, mutta varallisuuserot lisääntyvät tasaista tahtia. Kaikkein nopeimmin on kasvanut yli kolmekymmentä miljoonaa omistavien superrikkaiden varallisuus. Maailman kokonaisvarallisuus on 198 000 miljardia euroa. Maailman rikkain prosentti omistaa nyt 48 prosenttia maailman varallisuudesta. Rikkain kymmenys omistaa jopa 87 prosenttia. Puolet maailman aikuisväestöstä omistaa vain prosentin maailman varallisuudesta.

Taloudellinen eriarvoisuus ei ole vain köyhien maiden ongelma. Vuosien 1995 ja 2005 välillä tuloerojen kasvu oli Suomessa nopeampaa kuin missään muussa teollisuusmaassa.

– Merkittävin syy tuloerojen lisääntymiseen on kaikkein suurituloisimpien ihmisten tulojen kasvu. Suurituloisinta prosenttia lukuun ottamatta suomalaisten tulot ovat nousseet hitaasti, huomauttaa Nilsson.

Yritysten valta kasvattaa eriarvoisuutta

Kepa pitää keskeisenä syynä eriarvoisuuden kasvun taustalla sitä, että monikansallisten yritysten valta on lisääntynyt suhteessa valtioihin ja kansalaisiin. Yritysvoittojen osuuden kasvaminen palkkojen kustannuksella on ollut liian suurta. Monet suuryritykset ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin. Niin ovat tehneet myös suomalaiset firmat.

Nilssonin mukaan tarvitaan yritysvastuusääntöjä yrityksille.

– Olemme luottaneet vapaaehtoiseen yhteiskuntavastuuseen liian kauan. Kun haastattelimme Timo Soinia vaalikampanjaamme varten, Soini totesi, että hänen mielestään globaalin eriarvoisuuden ratkaisevat viime kädessä kuluttajat.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Ongelmana on, ettei meillä kuluttajilla ole täydellistä tietoa tai mahdollisuuksia tietää, millä tavalla ostamamme tuotteet ovat tuotettu. Tarvitsemme takeita siitä, että yritykset ovat edes arvioineet alihankintaketjunsa ihmisoikeusriskit ja puuttuneet niihin. Tarvitsemme myös kauppapolitiikkaa, jonka tavoitteena on kestävä kehitys, ei kaupan ja investointien lisääminen hinnalla millä hyvänsä.

Nilssonin mukaan kestävää taloutta luodaan esimerkiksi suitsimalla veroparatiiseja, lisäämällä suuryritysten vastuullisuutta ja hillitsemällä ilmastonmuutosta.

Veroparatiisitaloudessa monikansallisia yrityksiä ei enää pystytä valvomaan tai verottamaan kunnolla. Yritykset pystyvät järjestämään sisäisen kauppansa ja rahoituksensa niin, että voitot siirretään maihin, joissa veroa tarvitsee maksaa vain vähän tai ei lainkaan. Veroparatiisitaloutta tulee suitsia lisäämällä yritystoiminnan ja omistajuuden avoimuutta, vaati Kepa.

Ehdokkaille haaste

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kertovat kampanjan verkkosivuilla julkaistuilla videoilla omat ratkaisunsa kestävään talouteen ja haastavat muut eduskuntavaaliehdokkaat mukaan kertomaan, miten Suomesta tehdään kestävän talouden kärkimaa.

– Eriarvoisuuden ei ole pakko olla tulevaisuutta. Kysymme tulevilta päättäjiltä, onko heistä maailmantalouden tekijöiksi, sanoo kampanjakoordinaattori Niklas Kaskeala Kepasta.

Kampanjassa haastetaan kaikki eduskuntavaalien ehdokkaat vastaamaan Talouspoliittiseen vaalikoneeseen, kuvaamaan itsestään videoselfien ja kertomaan omat ratkaisunsa, miten eriarvoisuutta voidaan kitkeä Suomessa ja maailmalla.

Maailmantalouden tekijät -kampanjan toteuttavat yhteistyössä Attac, Eettisen kaupan puolesta, Finnwatch, Kepa, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi, Solidaarisuus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Lähetysseura, Suomen UNICEF, Suomen World Vision ja WWF Suomi.

Kampanjan verkkosivut avautuivat tiistaina. Tulossa on talouspoliittinen vaalikone, jossa ehdokkaat voivat esitellä näkemyksiään kestävästä taloudesta. Vaalikone avataan äänestäjille myöhemmin ensi keväänä. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 120 000 äänestäjää etsi ehdokastaan järjestöjen ulkopoliittisesta vaalikoneesta.

Kampanjaa voi seurata myös Facebookissa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään