Ehdokkaat vaativat seuraavalta hallitukselta isoja linjapäätöksiä energiapolitiikan uudistamiseksi. Tavoitteena on tehdä Suomesta hiilineutraali maa viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Sen vuoksi ehdokkaat vaativat nopeita toimenpiteitä ja päätöksiä energiatehokkuuden ja uusiutuvien energiamuotojen lisäämiseksi.
Vasemmistonuorten mukaan Suomi on vaarassa jäädä jälkeen ilmasto- ja energiapolitiikassa. Käynnissä oleva maailmanlaajuinen murros energiantuotannossa näkyy kasvavina investointeina vähäpäästöiseen teknologiaan ja kestävään energiateknologiaan. Järjestön mukaan investoinnit tulevat ohjautumaan niihin maihin, joissa markkinat ovat.
Sitovia tavoitteita ja ohjaavia normeja
Ehdokkaat vaativat kannanotossaan sitovia tavoitteita ja ohjaavia normeja energiamurroksen aikaansaamiseksi. Heidän mukaansa ilmastopäästöjen vähentäminen on edennyt liian hitaasti ja he pitävät EU:n päästökauppajärjestelmää toimimattomana ja hyvänä esimerkkinä markkinaehtoisten keinojen ongelmista.
– Vaikka päästökauppa on tyhjää parempi, on kuitenkin muistettava, että monet sen ongelmista ovat jo malliin sisäänrakennettuja. Markkinaehtoisuuteen tuudittautumisen sijaan on hyväksyttävä, että valtio voi ottaa suoraan roolin ilmastopäästöjen vähentämisessä. Kapitalistinen talousjärjestelmä on rakentunut fossiilisten polttoaineiden varaan, eivätkä fossiilisia energiavarantoja omistavat yritykset tule luopumaan niiden käytöstä vapaaehtoisesti, linjaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.
Ilmastonmuutos yksi aikamme suurimmista haasteista
Eduskuntavaaliehdokkaat vaativat, että seuraava hallitus vähentää fossiilisiin energiamuotoihin kohdistuvia verotukia. Valtion tulee lisätä suoria investointeja energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian projekteihin sekä edistää älykkäiden järjestelmien käyttöönottoa erityisesti sähkön ja liikenteen osalta. Ehdokkaat vaativat hallinnollisten esteiden poistamista uusiutuvan energian pientuotannolle.
Lisäksi Vasemmistonuorten ehdokkaat kannattavat kivihiilestä luopumista kokonaan sähkön- ja lämmöntuotannossa vuoden 2025 mennessä sitovalla lainsäädännöllä.
– Enää ei ole aikaa hidastella, vaan tarvitaan sitovia ja poliittiselta merkitykseltään suuria linjapäätöksiä ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Joulukuussa pidettävät ilmastoneuvottelut Pariisissa ovat globaalisti ratkaisevat. Suomen on omalta osaltaan edistettävä kunnianhimoista ratkaisua nostamalla oma rima korkeammalle, Andersson sanoo.