Teollisuuden ammattiliito TEAMissa on nyt ensimmäistä kertaa mitattu vaaleilla poliittiset voimasuhteet. Demarien ja sitoutumattomien vaaliliitto sai 73,3 prosentti äänistä. Vasemmiston ja sitoutumattomien vaaliliiton osuus äänistä oli 26,7 prosenttia.
Liittofuusiossa vuonna 2010 syntyneessä ammattiliitossa ryhmien voimasuhteiksi sovittiin tuolloin 70–30 demareiden hyväksi eli demarit vahvistivat nyt asemiaan liitossa.
Vasemmistoryhmän vetäjä, TEAMin kehittämispäällikkö Hannu SIltala on hieman pettynyt, vaikka ryhmä saikin edelleen yli neljänneksen kannatuksen, joka takaa vaikutusvallan säilymisen liitossa.
– Heti vuoden 2010 liittofuusion jälkeen asetimme tavoitteeksi ryhmän vaikutusvallan kasvattaminen. Tämä ei nyt kovasta yrityksestä huolimatta onnistunut, myöntää Siltala ja toteaa, että taustalla on ehdokasasettelun epäonnistumisen keskeisillä aloilla. Se heijastui erityisesti peruskemian, muovin, tekstiili-vaateteollisuuden, lasikeraamisen ja tekstiilihuoltoalan tuloksiin.
Puheenjohtaja vaihtuu
Kesäkuun alussa pidettävään liittokokoukseen valittiin 116 edustajaa demarien vaaliliitosta ja 39 edustajaa Vasemmiston vaaliliitosta. Äänestysprosentti oli 37,3.
Kokouksessa vaihtuu liiton johto, sillä puheenjohtaja Timo Vallittu (sd.) jää eläkkeelle. Uudeksi puheenjohtajaksi nousee nyt STTK:ssa sosiaaliasiain päällikkönä työskentelevä Heli Puura.
Vasemmiston ehdokkaat saivat enemmistön kumiteollisuudessa (51,0) sekä pärjäsivät hyvin lehdenjakajissa (49,2), autonrengasalalla (38,9), kenkä- ja nahkateollisuudessa (35,2) sekä kemian perusteollisuudessa (33,1).
Lasitusalalla ja viestinnän toimihenkilöissä vasemmistolla ei ollut lainkaan ehdokkaita. Demareilla taas oli täydet listat kaikilla sopimusaloilla.
Yhteistä edunvalvontaa
Siltala pitää ryhmien yhteisenä haasteena, miten ne saavat jäsenistön kiinnostumaan ay-toiminnasta ja pitämään järjestäytymisasteen korkeana.
– Ensisijaista on jäsenistön asioiden hoito, ei poliittisten ryhmien sapelien kalistelu.
Siltalasta on myönteistä, että vaalien myötä liiton päätöksentekoon tulee mukaan nyt paljon uusia ihmisiä. Ryhmien väliset linjaerot ovat hänen mukaansa suhteellisen pienet.
– Porukka on valtaosin hengeltään ja edunvalvonnan tavoitteiltaan yhtenäistä.
– Vasemmistoryhmän kannatusosuus on kuitenkin sen verran merkittävä, että se voi toimia myös kriittisenä vastavoimana, jos siihen jostain syystä tulee tarvetta.
”Luottamuksen osoitus”
Demariryhmän vetäjä Timo Vallittu oli tyytyväinen ryhmänsä vaalitulokseen ja piti sitä luottamuksen osoituksena liitossa toteutetulle rakentavalle ja yhteistyöhakuiselle linjalle.
Äänestysaktiivisuus huolestuttaa puheenjohtajuuden jättävää Vallittua.
– Vaalin äänestysprosentti ei ollut odotusten mukainen, ja liiton on syytä selvittää äänestämättä jättämisen syyt.