Nokia turvaa Ranskassa työpaikkoja. Näin arvioi ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
– Nokian tänään julkaisema Suomen taloushistorian suurin yritysostos pitää sisällään sitoumuksia, joiden seurannaisvaikutukset turvaavat ostettuja työpaikkoja, Malinen totesi tiedotteessaan keskiviikkona.
– Ranskan valtio omistajana on osannut pitää Alcatel-Lucentin työntekijöiden puolia. Se on hyvä asia.
Nokia ostaa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardin eurolla. Yhtiöt tiedottivat aiesopimuksestaan keskiviikkona.
Alcatel-Lucent on ranskalais-yhdysvaltalainen verkkolaiteyhtiö, joka toimii 132 maassa. Yhtiön pääkonttori on Pariisissa. Kauppa on Suomen taloushistorian suurin yritysosto.
Säästöjä ja vähemmän työpaikkoja
Malinen on huolissaan Nokian suomalaisten työpaikkojen puolesta. Kaupan yhteydessä Nokia julkisti, että yrityksessä toteutetaan 900 miljoonan euron säästöt, jotka saavutetaan muun muassa virtaviivaistamalla organisaatiota ja rationalisoimalla päällekkäisiä tuotteita, palveluja, konsernitoimintoja sekä myyntiorganisaatioita.
– Virtaviivaistaminen ja rationalisointi tarkoittavat suomeksi, että työpaikkoja vähennetään. Kun ranskalaiset työpaikat sopimuksella turvataan, vähennettäväksi jää muun muassa suomalaisia, amerikkalaisia ja kiinalaisia työpaikkoja. Työpaikkojen vähennysmarkkinoilla Suomi on usein ollut kärkipaikoilla, Malinen muistuttaa.
Hän toteaa, että suomalainen työlainsäädäntö on jäänyt pahasti jälkeen niin työmarkkinoiden kotimaisesta kuin kansainvälisestäkin muutoksesta.
– Monessa maassa toimintaa harjoittavan yrityksen kannattaa toteuttaa rankimmat irtisanomiset Suomessa, koska se on lain mukaan toteutettuna yritykselle lähes ilmaista, Malinen toteaa.
Malinen on huolissaan Nokian suomalaisen henkilökunnan tulevaisuuden puolesta, vaikka pitää Nokian kasvua ja pääkonttorin säilymistä Suomessa hyvänä.
Vapaavuori luottavainen
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolestaan arvioi, että Nokian ja ranskalaisen Alcatel-Lucentin yhdistyminen nostaisi Nokian maailman suurimmaksi verkkolaiteyhtiöksi, ohi nykyisen markkinajohtajan, ruotsalaisen Ericssonin.
– Yritysten yhdistyminen on aina haastava tilanne ja päällekkäisiä liiketoimintoja karsitaan. Tämän kaupan lähtökohdat ovat kuitenkin suhteellisen hyvät. Yritysten liiketoiminta on valmiiksi samanlaista, minkä lisäksi ne toimivat maantieteellisesti eri alueilla, Vapaavuori arvioi.
Vapaavuori painottaa keskiviikkona antamassaan tiedotteessa, että uuden yrityksen kilpailukyvyn turvaamiseksi valinnat toimintojen tehostamisessa ja sijaintipaikoissa on perustuttava huippuluokan osaamiseen.
– Suomella on kansainvälisesti erittäin kilpailukykyinen innovaatioympäristö ja ICT-klusterimme osaaminen on maailman huippuluokkaa. Pääkonttorin säilyminen Suomessa kertoo siitä, että Nokialle suomalainen osaaminen on yksi keskeisiä kilpailukykytekijöitä ja näin ollen Suomi pysyy myös jatkossa Nokialle keskeisimpänä paikkana, Vapaavuori sanoo.